szerző:
MTI

Pert indított az egyiptomi műkincsvédelmi minisztérium Magyarország és Franciaország ellen öt régészeti lelet miatt, amelyet 2002-ben csempésztek ki az észak-afrikai országból - derül ki a szaktárca vezetőjének sajtóközleményéből csütörtökön.

Mohamed Ibráhím tájékoztatása szerint a műtárgyakat a Gíza tartományban található Szakkára település körüli ásatásokról lopták el, majd Franciaországba és Magyarországra juttatták azokat. A leletek Haunefer pap sírjából származnak, aki az időszámításunk előtti harmadik évezred végén, a 6. dinasztia idején élt. A nyughelyet 2001-ben tárta fel egy francia kutatócsoport.

"A minisztérium barátságos úton igyekszik visszaszerezni a lopott tárgyakat" - áll a közleményben, amely szerint az öt tárgyból három jelenleg Budapesten, a Nemzeti Múzeumban tekinthető meg. Ibráhím az ügyben a jövő héten fog tárgyalni Magyarország egyiptomi nagykövetével, Kveck Péterrel.

A budapesti Szépművészeti Múzeum tavaly vásárolta meg a három műtárgyat egy aukciós háztól, amely azt állította, hogy 1974-ben jutott azokhoz - áll Ibráhím közleményében, amely szerint a minisztérium szorosan együttműködik az Institut Français d'Archéologie Orientale nevű, kairói székhelyű francia kutatóintézettel annak érdekében, hogy bebizonyosodjon, a tárgyakat az említett francia kutatócsoport missziója után, egy illegális ásatás során lopták el.

Ibráhím rámutatott arra is, hogy az aukciós cég állítása ellentmond a tényeknek, hiszen a francia régészek 2001-ben indult missziója előtt sem illegális, sem engedélyezett ásatások nem folytak a kérdéses helyszínen. 

A másik két műtárgyra nemrégiben akadtak rá, amikor egy francia aukciós ház éppen eladásra bocsátotta őket - közölte az Egyiptomból eltűnt régiségekért felelős minisztériumi osztály vezetője, Ali Ahmed, és hozzátette, a tárgyak hazajutása érdekében minden jogi lépést megtettek, és az ügyben a francia külügyminisztérium segítségét is kérték.

Egyiptom ókori maradványai az elmúlt évezredek során számtalan kárt szenvedtek, de a 2011-es felkelés óta kialakult közbiztonsági káoszban különösen megszaporodtak a fosztogatások. A múzeumokból és régészeti ásatásokból ellopott műtárgyak keresettek a nemzetközi feketepiacon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Szenvedett Rossi, míg az észtekkel játszott a csapata

Szenvedett Rossi, míg az észtekkel játszott a csapata

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Trump nem hisz a CIA-nak

Trump nem hisz a CIA-nak

18 mentőautót vesz a honvédség

18 mentőautót vesz a honvédség

Rá sem ismerünk majd Svájcra a klímaváltozás miatt?

Rá sem ismerünk majd Svájcra a klímaváltozás miatt?