szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétszáz kilós cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd felszentelik és szétosztják az ünneplők között.

A kenyeret öt határon túli város pékmestere dagasztja és gyúrja egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol tavaly építették meg Közép-Európa legnagyobb házi kenyérsütő kemencéjét – mondta Harcsa Béla, a Szolnok Televízió főszerkesztője, az esemény főszervezője.

A hatalmas cipót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke emelik ki a kemencéből az ünnep reggelén.

A kenyérsütéshez kapcsolódó kétnapos rendezvényen színes program várja a Szolnoki Művésztelepre látogatókat. Az eseményen részt vesznek a vajdasági Zenta, a felvidéki Révkomárom, a kárpátaljai Beregszász, a székely Sepsiszentgyörgy városának vezetői, valamint a hazai Lipót és a lengyel Tarnow képviselői.

Ezeken a településeken olyan kenyereket sütnek majd, amelyekhez a lisztet Szolnokról szállították a Szolnok Televízió munkatársai. Cserébe a szolnoki 200 kilós cipóhoz forrásvizet, burgonyát, sót, kovászt és élesztőt küldenek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!