Hercsel Adél
Hercsel Adél

Ősszel sem maradnak olvasnivaló nélkül a gyerekek. A hamarosan megjelenő kötetek közül válogattunk a legkisebbeknek, a már olvasni tudóknak és a kamaszodóknak.

Holly Smale: Geek Girl - A lány, akit soha senki sem vett észre

Harriet Manners tudja, hogy a macska fülében 32 izom van, és azt is, hogy a denevérek mindig balra repülnek, ha előjönnek az üregből. De azzal is tisztában van, hogy az ember általában naponta 15-ször nevet. Azt viszont nem tudja, hogy miért nem kedvelik az iskolában, ezért amikor Harriet-et felfedezi egy modellügynökség, megragadja a lehetőséget, hogy új emberré váljon. Még akkor is, ha hazudnia kell azoknak, akiket a legjobban szeret.

Bár ott van mellette segítőtársnak mindig lelkes édesapja, és stréber zaklatója, Toby is, mégis egyik divatkatasztrófa követi a másikat, és Harriet lassan rájön, hogy a divat kulisszái között ugyanúgy nem találja a helyét, mint a hétköznapi világban.

Vajon Harriet-nek sikerül stréberből menő csajjá változnia, miután a régi élete szinte már darabokra hullott, vagy mindent elszúr az új életében is?

Korosztály: 12+
(Várható megjelenés: szeptember közepe, fordító: Nagy Boldizsár )

*

Gyerekkönyvek a HVG kiadótól

©
Ezt nem hiszem el! - Hihetetlen és látványos összehasonlítások

A gazdagon illusztrált könyv világunk hihetetlen titkaiba avat be. Tudod-e például, hogy a Hold akkora, mint Ausztrália? Hogy a világ legkisebb madara elfér egy ceruzavégen, és hogy a Föld több mint ezerszer elférne a Jupiterben? Vagy hogy a kékbálna szíve olyan nagy, mint egy autó? A meglepő tények megismerését lenyűgöző fotók és könnyen értelmezhető ábrák teszik izgalmassá.

A kötetről és még számos érdekes, izgalmas gyerek- és ifjúsági könyvről itt talál bővebb információt.

*

Pászti Amina: Glóbi kalandjai

Mi történik bolygónkkal, ha elfeledkezünk az „egészségéről”; miért fontos a környezetvédelem; miért kell megőrizni erdeink-vizeink tisztaságát; miért gyűjtsük a szemetet szelektíven; miért fontosak az alternatív energiák? Ilyen és ehhez hasonló komoly kérdésekre kaphatunk választ Pászti Amina mesekönyvéből. A szerző maga is felvállaltan törekszik a „zöld” életmódra, s mindennél fontosabbnak tartja a természet védelmét, a Föld megóvását.

A gyönyörűen illusztrált kötet nyolc szórakoztató története otthon és az óvodákban, iskolákban is forgatható, s a gyerekek nyelvén neveli a kicsiket (és a felnőtteket is) a környezettudatos életmódra.

Korosztály: 3-10
(Várható megjelenés: szeptember vége, Illusztrálta: Hajba László)

Szabó Tibor Benjámin: EPIC - Az első küldetés

Egy iskola, ami lehet, hogy a ti házatok mellett van. Hat barát, akik közül az egyik akár te is lehetnél. Vagányak, lázadók, és tehetségesek. Mind a hatan másban. Mi lehet bennük a közös? Sádi, János, Röfi, Márkó, Zuzu és Alma Peti, vagyis a B Team nevű tanulócsoport tagjai délutánonként a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (RUDI) járnak, de egyáltalán nem érzik magukat különlegesnek.

A Budapesten játszódó regény főhősei mintha egy mai kalandregénybe csöppentek volna, és nagy erőkkel próbálnak rájönni, hogy mi a saját szerepük: műkincstolvajlásra akarják használni őket, vagy tényleg csak különleges vezetőket igyekeznek képezni belőlük, miközben egyre többet tanulnak, főleg a barátságról, a felelősségből és az életről.

Korosztály: 12+
(Várható megjelenés: október eleje)

Baranyai B. András: Európa böngésző

A Vándor család nagy útra indul: bepakolnak kis autójukba, és körbeutazzák Európa nagyvárosait: Rómát, Párizst, Londont, Amszterdamot, majd Berlint. Londonban ott van Shakespeare, a fehér nyúl az órával, a piros buszok és a királynő, Berlinben kolbászt esznek a punkok a Reichstag előtt a mezőn, Budapesten pedig a szemfülesek megtalálhatják a Pál utcai fiúk mellett Puskás Öcsit is.

Mindenki talál magának valamit, ami érdekli, hiszen apa imád enni, anya rajong a híres épületekért, Bálint a focicsapatokért, Lea pedig királylány-mániás. A Vándor családdal együtt az olvasók is rengeteg érdekességet megtudhatnak Európa nagyvárosairól a gazdagon illusztrált kötetből.

Korosztály: az egész családnak
(Várható megjelenés: október eleje)

Egyszervolt meseantológia

A 12 klasszikus mesefeldolgozást és 12 kortárs szerző által írt mesét tartalmazó Egyszervolt meseantológia már 2006-ban nagy sikert aratott. Akkor az egyszervolt.hu oldalon két hónapig szavaztak a gyerekek a kedvenc meséikre, és a leadott 1600 szavazat alapján választották ki a 12 klasszikus mesét. A nagy sikerre való tekintettel a mesegyűjtemény idén ősszel javított, bővített formában ismét megjelenik. A klasszikus fejezet most Both Gabi közreműködésével újul meg, a modern mesei fejezetben pedig nyolc, részben most elsőként bemutatkozó író munkái szerepelnek.

A kötet ráadásul egy különleges magánfinanszírozási rendszernek köszönhetően valósult meg: a Könyvmecénás program résztvevői már a nyomdába adás előtt megvásárolták a támogatott kiadványt legalább egy példányban, így a nevük bekerül a könyv támogatói oldalára, és még a boltba kerülés előtt kézhez kapják a könyvet.

Korosztály: 4-10
(Várható megjelenés: október eleje, Írta: Baraczka Gergely, Borbáth Péter, Both Gabi, Csepregi János, Dávid Ádám, Dragomán György, Elekes Dóra, Kollár Árpád, Lázár Ervin, Márton László, Máté Angi, Vig Balázs, Illusztrálta: Paulovkin Boglárka)

Jeney Zoltán: Rév Fülöp és Nyár Lőrinc

Vészesen apad a Tó. De vajon miért? Rév Fülöp, a lovaglegény a litéri sárkány hátára pattan, hogy kiderítse az okát. A nyomok Nagylapály birodalmába vezetnek, ahol találkozunk Nyár Lőrinccel, Zivatarzug lovagjaival, Hötödik Hőbörödött királlyal és a világ legpimaszabb leányzójával, akire nem lehet haragudni.

Kiderül, mi van a Mély Kút mélyén, és az is, hogy miért nincs tó, ha van...

Korosztály: 9+
(Várható megjelenés: október eleje, illusztrálta Haránt Artúr)

Népmesekincstár 2. – Járom az új váramat

Hol és mit jár, aki azt énekli: Járom az új váramat, járom a sajátomat? A mondókákban, népdalokban, mesékben a ház, a vár, a palota, magát az emberi testet szimbolizálja, aminek ablaka a szem, ajtaja a száj, kupolája a homlok.

A 4–6 éves gyerek ezt a várat építi, erősíti minden mozdulatával, kérdésével, megszerzett élményével és tapasztalatával. Szülőként és pedagógusként a kötet meséivel segíthetjük az építkezést, és azt, hogy a várból messzire és mélyre is láthassunk.

Korosztály: 4-6
(Várható megjelenés: október vége, szerkesztette: Bajzáth Mária, illusztrálta: Simonyi Cecília)

Tonya Hurley: Szellemlány – Vágyakozás

Mielőtt békében nyugodhatna, Charlotte Usher kénytelen visszatérni tragikus halálának színhelyére: a gimnáziumba.

Még mindig hátra van egy utolsó feladat, amit teljesítenie kell, de arról senki sem szólt, mi a teendő, ha beleszeret a házi feladat tárgyába.

Charlotte (ismét) halálosan szerelmes lesz.

De a túlvilágra váltott jeggyel a kezében szembe kell néznie a már ismerős, rettegett érzéssel, hogy ismét láthatatlanná váljon, de talán már túl késő, hogy ellenálljon.

Vajon mi vár Charlotte-ra, ha egy túlvilági fiúval esik szerelembe?

Korosztály: 12-15
(Várható megjelenés: október vége, Fordító: Győri Dávid, Illusztrátor: Craig Phillips)

Vajda Éva: Szása, a szibériai kistigris

Szása, a szibériai kistigris állatkertben született. Emberek gondozták és cuclisüvegből etették. A mamájával nem találkozott, de gyakran álmodta azt, hogy egy gyönyörű, csíkos nagymacska ringatja a mancsai között, aki nem lehetett más, csak az édesanyja.
Egy nagy eső után éppen egy pocsolyában készült meghempergőzni, amikor hirtelen megmerevedett, és a fülét hátracsapta: a vízből egy sárga kistigris nézett vissza rá, akinek nem voltak csíkjai. De hová tűnhettek?

Korosztály: 3+
(Várható megjelenés: október vége, Illusztrálta: Nagy Diána)

Szemtanú sorozat – hat új kötettel

Magyarország legszínvonalasabb ifjúsági ismeretterjesztő sorozata visszatér! Az elmúlt 25 évben megjelent több mint 75 kötet egyes darabjai ott vannak szinte minden család könyvespolcán. Idén ősszel rögtön hat kötet jelenik meg a megújult sorozatban. Két vadonatúj címmel (A világ csodái és az Első világháború), és négy felújított kiadással (Kőzetek és ásványok, Az emberi test, Gazdaság és Dinoszauruszok) bővül a sorozat. Tíz éven felüliek önállóan is olvashatják a fotókkal és grafikákkal gazdagon illusztrált köteteket, a kisebbek a szülőkkel közösen lehetnek szemtanúi a világ megannyi érdekességének.

Korosztály: 8-12
(Várható megjelenés: október vége, Írta: Béresi Csilla, Ábrahám Zoltán, Makovecz Benjámin, Korsós Zoltán, Búsné Papp Judit, Karátson Dávid)

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
QQRIQ 1 – tippeljen hány hasonló egyedi rendszámot igényelnek évente?

QQRIQ 1 – tippeljen hány hasonló egyedi rendszámot igényelnek évente?

Szijjártó bekérette a svéd nagykövetet egy Twitter-poszt miatt

Szijjártó bekérette a svéd nagykövetet egy Twitter-poszt miatt

Lezárták a kínai Everest-tábort a turisták előtt

Lezárták a kínai Everest-tábort a turisták előtt

Ha Mészáros tényleg Zuckerberg lenne, beteljesíthetné Orbán nagy álmát

Ha Mészáros tényleg Zuckerberg lenne, beteljesíthetné Orbán nagy álmát

Egy váratlanul rájuk ugró patkány rémített halálra néhány szánkózót – videó

Egy váratlanul rájuk ugró patkány rémített halálra néhány szánkózót – videó

Már ma este belevághat: felfedték a jó éjszakai alvás egyik rejtélyét

Már ma este belevághat: felfedték a jó éjszakai alvás egyik rejtélyét