Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

A "kis Hofi" visszatér a tévéképernyőre. Bödőcs Tibor két és fél éve elsőként lépett ki a stand up műfaját széles körben népszerűvé tevő Showder Klubból, azóta is inkább az önállóságban hisz. Közéleti, irodalmi és történelmi utalásokkal teli bátor műsorai miatt ma is a stand up generáció legnépszerűbb figurájának számít. Korábbi előadásának tévés verzióját szeptember 21-én a Comedy Central tűzi műsorára. Búcsúszentlászló híressége szerint mindkét politikai oldal kétségbeejtő, de épp ezért sok muníciót szolgáltat a humoristáknak.

hvg.hu: Hamarosan a Comedy Centralon mutatják be Az élet értelme és kertészeti tippek című korábbi műsorát, jelenleg azonban a Böllérbalettel turnézik. Miért pont most kerül képernyőre a felvétel?

Bödőcs Tibor: A poénoknak van egy ideális állapota, amikor már se jobbak, se rosszabbak nem lesznek. Akárcsak egy versnél: amikor már nincs felesleges szótag, magánhangzó. Ez a helyzet – remélem – Az élet értelmével is. A fő profilom ettől függetlenül továbbra is az élő fellépés marad. A műsoraim ott alakulnak, csiszolódnak ki igazán, Az élet értelme, azt gondolom, már elérte ezt az ideális állapotot. Én otthon csak egy úszógumis Dávid-szobrot tudok alkotni, kell a közönség is, hogy felspannoljam magam, és a felesleget lecsákányozzam a műsorról.

©

A most adásba kerülő anyagot másfél éve vettük fel Pécsen, ami azért lesz érdekes, mert ebben a műsorban még például úgy poénkodok Simicskáról, mintha ő lenne a Don, aztán azóta ugye kitört a bandaháború. De a választ nem kikerülve, azért most lesz, mert most vette meg a Comedy, ami a legnézettebb magyar humorcsatorna, szóval megérte várni „egy picit”.

hvg.hu: Azoknak is érdemes lesz tévében megnézni a műsort, akik látták már élőben?

B. T.: Eléggé hadarok, úgyhogy biztos lesz olyan poén, amit csak most ért meg az a néző, aki már látta korábban a show-t. Meg sűrű is az anyag, úgyhogy mindenki találhat benne felfedeznivalót másodjára is.

hvg.hu: Ön kereste meg a Comedy Centralt, vagy önt keresték meg a műsor ötletével?

B. T.: Több csatornának is felajánlottuk a felvételt, például a Fidesz BBC-nek, az MTVA-nak is. Nem zárkóztunk el senkitől, az volt a cél, hogy minél több ember láthassa. Végül a Comedy Central látott benne fantáziát, ami nekem azért jó, mert nem szóltak bele semmibe, a műsor változtatás nélkül, teljes egészében kerül majd a tévénézők elé.

hvg.hu: Nem zavarja, hogy egy másfél éves anyag kerül most a tévébe? Nem lett volna jobb egy frissebb felvétellel adásba kerülni egy két és fél éves tévés kihagyás után?

B. T.: Ha egy poén jó, annak másfél év alatt nem szabad „megcsiccsennie”. A Böllérbalettel még turnézom, és az, amit élőben előadok, nem akarom, hogy tévében is lemenjen. Ha kész az új, a harmadik est, mehet a tévébe a Böllérbalett.

hvg.hu: Megérte két és fél évvel ezelőtt kilépni a Dumaszínházból és ezzel együtt lekerülni a tévéképernyőkről?

B. T.: A Dumaszínházzal már rég konszolidálódott a viszony. Két és fél éve csak a tévéműsorból távoztam, ami nem azonos a Dumaszínházzal. (Itt olvashatja korábbi cikkünket a Dumaszínház működéséről.) Úgy tűnik, hogy ezek a félrevonulások, szünetek arra is jók, hogy utána nagyobb érdeklődés vegye körül az előadásaimat. Jólesik, de például meglepett, hogy a mostani adás iránt ilyen sokan érdeklődnek.

©

Azt szokták mondani, hogy ami nem ment le a tévében, az nem is történt meg. Én ezt nem így gondolom, ezért sem foglalkozom például a celebekkel. Az élet zajlik a televízión kívül is, ezer izgalmas történet és figura vesz minket körül, itt vannak például a kukások (épp két kukás halad el az asztal mellett – szerk.). A búcsúszentlászlói panoptikum vagy az utcaseprők ráadásul érdekesebb figurák is a celebeknél.

hvg.hu: Megfordult a fejében, hogy a stand up műfaján kívül más típusú műsorokkal is próbálkozzon?

B. T.: Egyelőre még rengeteg tervem van a stand up keretein belül, de simán el tudom képzelni, hogy kiveszek egy év szünetet mondjuk, és csak töltekezem, olvasok.

hvg.hu: Ha jól tudom, amúgy is félre szokott vonulni hosszabb időre egy kis muníciógyűjtésre, feltöltődésre. Igaz ez?

B. T.: Igen, általában egy-két hónapnyi szabadságot veszek ki évente. Még egy ilyen rövidebb kihagyás után is nehéz visszatérni. Ezen a héten is a Corvin Dumaszínházban egy két hónapos szünet után lépek fel újra, ilyenkor újra formába kell lendülni, újra kell éleszteni a neuronokat.

Egy részlet a műsorból:

hvg.hu: A dumaszínházas fellépéseinél ön köti ki, hogy kivel lép fel adott estén?

B. T: Eleinte csak Kőhalmi Zoltánnal léptem fel, később ez is változott, volt közös estem Fábry Sándorral, Badár Sándorral és még másokkal is. De nem én mondom meg, hogy kivel lépek fel ugyanazon az estén, ezt a Dumaszínház dönti el, én esetleg vétózhatnék, de nem szoktam.

hvg.hu: Figyeli a többi stand up előadó műsorát?

B. T.: Nem az én dolgom, hogy véleményt alkossak a műfaj szereplőiről. A stand up tömegkulturális termék, akárcsak a popzene, aminek – számomra legalábbis – a 99 százaléka rossz. Nem rapper vagyok, hogy beefeljem (a hip hop kultúrában így hívják, amikor a rivális formációk egymást szapulják és becsmérlik a szövegekben – szerk.) a kollégákat. Elég probléma van Magyarországon és a világban is ahhoz, hogy inkább ezekről beszéljek.

©

Az élet értelme..., a cím első fele arra utal, hogy nagy filozófiai kérdések gyötörnek, engem is, ugyanúgy, mint bármelyik más embert. Ugyanakkor a cím második fele, a kertészeti tippek is fontos, mert a műsorom ezen része a legapróbb, jelentéktelennek tűnő megfigyelésekre koncentrál: ezek a momentumok is megérik a továbbgondolást. Tegnap elkezdtem újra Szentkuthy Miklós Frivolitások és hitvallások című interjúkötetét, ott mondja „Miklóska”, hogy az örökkévalóság szempontjából ugyanolyan fontos egy történelmi csata, mint az a mozzanat, ahogy gyerekként a színes ceruzáival játszik az asztalon.

hvg.hu: De visszatérve még a kollégáira, nincs olyan érzése, hogy a stand up mintha egy helyben toporogna a nagy felfutás után? A dumaszínházas kilépése óta többen is otthagyták már az istállót. Csökkent a színvonal, vagy ütköztek az egyéni érdekek?

B. T.: Nem vagyok csapatjátékos, nem is kell annak lennem ebben a műfajban, hiszen egyedül állok a színpadon, egyedül írom a műsoraimat is. Nem tudatosan időzítettem a kilépésemet. De a magyar stand up helyzetéről nem tudok nyilatkozni, ahhoz most végig kellene néznem minden kolléga műsorát. Azt is hozzá kell tennem, hogy sok más műfaj is hat rám, az a jó, ha egy stand upos nem csak a többi fellépőből meríti az ötleteit. A műsoromnak saját, igazi élményekből kell fakadnia.

Sok minden inspirál az irodalomból és a színházból, vagy a filmekből, de azt gondolom a kultúra nem áll meg a Thália színház, a Szépművészeti Múzeum, meg az Országos Széchényi Könyvtár bejáratánál.

hvg.hu: De azért azt csak nem tagadja, hogy a mezőny felhígulása is szerepet játszott a kilépésben?

B. T.: Ez egy univerzális tendencia, nem csak nálunk történt így. Az angolszász stand up világában – ahol jóval gazdagabb a mezőny és régebb óta létezik ez a műfaj – bevett szokás, hogy akik kiemelkednek a mezőnyből, azok előbb-utóbb önálló, egyórás estet kapnak.

Az önálló estnek megvannak az előnyei és hátrányai is. Az tény, hogy a felelősség ilyenkor egyetlen személyre hárul. Akár jó, akár rossz a műsorod, azért te kapsz kritikát vagy dicséretet. Nincs másra mutogatás sem, hogy ezt nem így kellett volna, azt miért így vágtad például. Inkább az lett volna a furcsa, ha mindenki szépen ott marad a Showder Klubban. Koncertekre is egy fellépőért járunk, azért váltunk jegyet, mert egy bizonyos produkcióra vagyunk kíváncsiak. Lehet, hogy van előzenekar, de hogy a Metal Hammer egy koncertbeszámolóját idézzem, „az előzenekar elől a büfében kerestem menedéket”. Nekem néha Tóth Edu az előzenekarom, előle azért nem kell menekülni.

hvg.hu: Nem gondolkodott még saját csapat, vagy műhely alapításán?

B. T.: Nem, nem vagyok rászorulva más bevételekre (nevet). Nem akarok stand up sulit alapítani.

hvg.hu. Nem így értettem. Inkább arra próbáltam célozni, eszébe jutott-e már, hogy meddig folytatható az önálló turnézás? Vannak-e hosszabb távú tervei?

B. T.: Nagyon nehéz előre jósolni, nem tudom, hogy mennyire lesz sikeres a következő műsorom, ami a tervek szerint februárban debütál. Nem lehet tudni, hogy mikor pártol el tőlem a közönség. Jelenleg nincs tervem ilyen esetre, úgyhogy inkább a folyamatos munkába temetkezem. Nem is tudnám jelenleg elképzelni, hogy ne ezzel foglalkozzak.

©

hvg.hu: Minden egyes új műsora előtt kételkedik a sikerben?

B. T.: Persze. A humor is a folyamatos kételyről szól. Egy humoristának az a feladata, hogy megkérdőjelezze, hogy az adott jelenség, vagy az adott hatalom stb. jó-e. A kis humornyilaink segítségével sebeket ejthetünk, megtépázhatunk egy bálványozott, vagy elfogadott jelenséget. Sosem hittem a feltétel nélküli tiszteletben.

hvg.hu: Ki az, akinek véleményére nagyon ad? Kinek mutatja meg először az ötleteit?

B. T.: A készülő műsoraimnak van egy úgynevezett inkubációs időszaka. Ilyenkor jó, ha olyan emberek véleményezik az ötleteimet, akik alapvetően támogatnak. Szerencsére a közeli baráti köröm finoman bánik a félkész vagy alakulóban lévő kreációimmal. Persze nem akarom, hogy ez a kételkedő Bödőcs-kép jöjjön le az olvasóknak, mert van olyan poén, amiben már a kezdeti időszakban biztos vagyok, és az nagyon jó érzés.

A zalai falu már a rajongók zarándokhelyévé vált

hvg.hu Megváltoztatta a munkához való hozzáállását, hogy apa lett?

B. T.: Biztosan. Pontosan azért, mert attól félek, hogy a gyerek miatt nem foglalkozom eleget a munkámmal. Így most fura módon szerintem még többet dolgozom, mint a gyerek születése előtt.

hvg.hu: Követi a különböző fórumokon a személyéhez vagy a műsoraihoz fűzött negatív kritikákat is?

B. T.: A kritikákat anyukám közvetíti felém, ő végigböngészi a hozzászólásokat, és felhív, ha valami negatívat talált. Nem is tenne jót, ha csak dicsérő szavakat hallanék. Volt is erről egy felmérés, hogy azok a gyerekek, akik negatív kritikákat kaptak, később jobban teljesítettek azoknál, akik csak dicséretben részesültek. De nem akarok álszerény lenni, jólesik a pozitív vélemény.

hvg.hu: A műsorai általában úgy épülnek fel, hogy van egy bukolikusabb, vidéki szál, a búcsúszentlászlói karakterekkel, míg a másik fő vonal a közélet pellengérre állítása. Változhat ez az arány a készülő műsorában?

B. T.: Már a Böllérbalettben is több a politikai, a közéleti téma, mint Az élet értelmében. Az új műsoromban valószínűleg még több lesz. Az alapmotívumok már megvannak, de folyamatosan tájékozódom.

hvg.hu.: Volt olyan közéleti téma, amiről azt gondolta, hogy ezt már kockázatos lenne beemelni, akár el is veszítheti néhány rajongót?

B. T.: Minél inkább kockázatos a téma, annál inkább helye van a műsoromban. 32 év alatt azért kiderült, hogy szeretek lázadozni, általános iskolában, középiskolában is szerettem beszólogatni az osztályfőnökeimnek, és később sem szerettem betagozódni. Ilyen típus vagyok.

©

hvg.hu: Úgy tűnik nekem, hogy mindkét oldal közel ugyanannyit kap egy-egy előadásában. Tudatosan figyel erre?

B. T.: Az az igazság, hogy mindkét oldal szolgáltat elég muníciót a műsoraimhoz. Mindkét oldal kétségbeejtő.

hvg.hu: Említette, hogy felajánlották a felvételt az MTVA-nak. Mit szólt volna, ha ott megy le a műsor?

B. T.: Ha nem változtatnak semmit, akkor nem zavart volna. De azért van abban a műsorban egy a pápaválasztásról szóló rész, ami szerintem nem ment volna át a rostán, de ezt persze nem tudhatom biztosan. Büfészinten hallottam, hogy „népbiztosok”ellenőrzik a szerkesztőket, és listák vannak a nem meghívható emberekről. Vagy ott van az operatőr története, akitől kérték, hogy jelentsen arról, miről beszélgetnek ebéd közben. Ilyenkor az ember gyorsan megnézi a donatellás naptárát, hogy mégis milyen évet írunk.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Meglepő helyről érkezik új szereplő a Barátok köztbe

Meglepő helyről érkezik új szereplő a Barátok köztbe

Moldova György: Ami most megy, csak kitöréssel végződhet

Moldova György: Ami most megy, csak kitöréssel végződhet

Bukott a Boeing egy 49 gépes rendelést

Bukott a Boeing egy 49 gépes rendelést

Kiképzés nélkül repült a pilóta az új Boeinggel, amelyik később aztán lezuhant

Kiképzés nélkül repült a pilóta az új Boeinggel, amelyik később aztán lezuhant

Amszterdam megvédi a szexmunkásait a turistáktól

Amszterdam megvédi a szexmunkásait a turistáktól

Ha el tudja mondani egy mondatban, hogy mi most a munkája, akkor van egy riasztó hírünk

Ha el tudja mondani egy mondatban, hogy mi most a munkája, akkor van egy riasztó hírünk