szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sztankay István és Avar István halála után két hely is betöltésre vár a Nemzet Színészei tizenkét fős csapatában. A kritériumok viszonylag szabadon értelmezhetők, és bár maguk a tagok döntik el, kit választanak maguk mellé, a felvetődött nevek alapján a politikai hátszél is szerepet játszhat a döntésben. Összegyűjtöttünk 15 további alkalmas jelöltet – szavazzon, kit látna szívesen a Nemzet Színészei közt!

Molnár Piroska majdnem elájult tőle, Haumann Péter azt mondta, egy ilyen megtiszteltetés után hallgatni kell: „a Nemzet Színészének lenni megtiszteltetés, az ember legyen csöndben, és érezze megtisztelve magát, ha egy ilyen magas grémium tartja méltónak, hogy tagjai közé fogadja”. Most két új tag kerestetik ebbe a magas grémiumba, mivel rövid időn belül két hely is megüresedett a Nemzet Színészeinek 12-es listáján: Sztankay István szeptember 12-én, Avar István egy nappal később hunyt el. Az alapszabály szerint a tagoknak egyhangú szavazással kell dönteniük arról, hogy ki az, akit maguk közé választanak. De pontosan milyen kritériumoknak is kell megfelelnie annak, aki szóba jöhet a szavazás során?

Az alapító okirat szerint „a címet, amely a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha ez a létszám bármely okból csökken, a megüresedett helyre a címben részesülők egyhangú szavazással tehetnek javaslatot”. A havi járadék összege azóta 630 ezer forintra emelkedett, és további íratlan szabály, hogy – amennyiben lehetséges – nő helyére nőt, férfi helyére férfit válasszanak. A szóba jöhető művészek száma, főleg a korhatár és a többi számszerű kritérium miatt ugyanakkor erősen korlátozott. A díj csak a 62. életévét betöltött, és minimum negyven éve a pályán lévő színésznek ítélhető oda. Utóbbi kitétel a Nemzeti Színházban lehúzott húsz évaddal váltható ki.

Felső sor: Máthé Erzsi, Törőcsik Mari, Psota Irén, Tordy Géza; középső sor: Berek Kati, Molnár Piroska, Haumann Péter, Király Levente; alsó sor: Gera Zoltán, Bodrogi Gyula
©

A többi elvárás az előbb felsoroltaknál azonban már jóval szubjektívebb. Például azt már nehezebb megítélni, hogy ki az, aki „a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket” szerzett, vagy azt, hogy ki nyújtott kimagasló teljesítményt „fő- vagy epizódszerepekben”.

Az új tag beiktatása nem is mindig megy olyan könnyen. 2010-ben, Kállai Ferenc halála után majdnem fél év telt el, míg a tagok kimondták a döntést. Akkor Haumann Péterre esett a választás, aki a hír hallatán (amit mindig a Nemzeti Színház aktuális igazgatójának kell közölnie, és átadnia), úgy fogalmazott, „ilyenkor felmerül az emberben: itt a pózna vége, tovább mászni nem lehet? Dehogynem, eddig is a semmit másztuk meg, mi, színészek, ezt csinálni kell. Ha már ilyen szerencsés helyzetbe kerültem, ezt illik utólag is igazolni.”

A tagoknak utoljára májusban kellett összeülnie, akkor Szabó Gyula elvesztése adta az apropót a szavazásra. Akkor Gera Zoltán fogadhatta Vidnyánszky Attila gratuláló hívását. A mostani döntéskor Gerán kívül Berek Kati, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Psota Irén, Tordy Géza, Törőcsik Mari, Molnár Piroska adhatja le voksát valaki mellett. Külön érdekesség, hogy az illusztris társaság három női tagja is – Psota Irén, Törőcsik Mari és Berek Kati – már a 2000-es alapítástól kezdve részesül a megtiszteltetésben.

A Nemzet Színésze-díj nem összekeverendő az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulatával, hiszen ez utóbbi esetében a közönség választ a jelöltek közül, és ennél a díjnál nem csak színészek részesülhetnek az elismerésben. A Halhatatlanok Társulatába minden évben két színészt, két színésznőt, két operaénekest és két táncművészt szavazhat be a közönség. A díj történetét beárnyékolja néhány kényszerű hiátus: a közönség megszavaztatása, ezáltal a díjak odaítélése – pénz-, illetve hivatalos támogatottság hiányában – 1999 és 2003, valamint 2010 és 2013 között szünetelt. 2013-ban végül a Klubrádió élesztette fel a hagyományt, és így Eszenyi Enikő, Kútvölgyi Erzsébet, Mácsai Pál és Sinkó László hagyhatta ott a lábnyomát a „pesti Broadway-en”, a Nagymező utcában. Közülük a 62 évnél meghúzott korhatár miatt csak Sinkó jöhet számításba a Nemzet Színésze választáson.

Kállai Ferenc temetése
©

Nem árt  megemlékezni arról, hogy eddig milyen korszakos alakok kapták meg ezt a címet. A tizenkettek tagjának vallhatta magát a díj alapításától az abszolút legendák ligájába tartozó Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Desző, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre hatos. Később csatlakozott hozzájuk „az ország Eke Mátéja és Taki bácsija”, Zenthe Ferenc, valamint Szomszédok-beli felesége, a Lenke nénit alakító Komlós Juci. Ez az a színvonal tehát, ami alá a hamarosan szavazásra összegyűlő tagok nem szívesen mennének.

A hírek szerint Blaskó Péter, Sinkó László, Jordán Tamás, Mécs Károly, Bitskey Tibor, Balázs Péter és Bálint András esélyesek a szabadon maradt két hely valamelyikének betöltésére, közülük többen is jobboldali szimpatizáns hírében állnak. Blaskó Péter 2008-ban egy Gyurcsány Ferencnek címzett nyílt levélben utasította vissza a Kossuth-díjat, amelyben olyanokat írt, mint: "Miniszterelnök Úr! Nem óhajtok Önnel kezet fogni! Ha megtenném, nem simogathatnám meg soha többé a gyermekeim arcát, feleségem kezét." Mécs Károly vezényelte le Schmitt Pál elnöki beiktatásának ünnepségét, 2013-ban pedig a Fekete György-féle MMA tagjává választották. Balázs Péter pedig az Orbán Viktor beszédeit a szónok mögött, a színpadon követő társaság állandó tagja, a Vígszínház körüli hercehurca Fidesz-közeli résztvevője volt.

15 színész, aki még esélyes lehet

A Blikk által megnevezett hét színész mellé összegyűjtöttünk még tizenötöt, akik megfelelhetnek a kritériumoknak – közülük tizennégyen Jászai Mari-díjasok, tízen Kossuth-díjasok, kilencen pedig a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai is.

Benedek Miklós minden feltételnek megfelel, 68 éves korára elmondhatja, hogy 45 éve a színészi pályán van, ráadásul a Nemzeti Színházban is lehúzott 21 évadot, két ciklusban – 2009-ben az újonnan kinevezett Alföldi Róbert küldte el a társulattól. Ha a politika bármilyen szerepet játszik majd a szavazásban, mellette szólhat, hogy állami kitüntetéseit az első és a második Orbán-kormány alatt vehette át.

Cserhalmi György
©

A 66 éves Cserhalmi György a lista egyetlen szereplője, aki még nem kapott Jászai Mari-díjat, neki viszont – mondjuk Benedekkel ellentétben – van Kossuth-díja. Bár a Nemzetiben, a Katonában és a Radnótiban is több évet lehúzott, ő az egyik olyan ritka színészünk, aki jelentős filmkarrierrel is büszkélkedhet. Ha viszont bejön a képbe a politikai, akkor már a "megbízhatatlan" kategória felé csúszik (ha van ilyen), hiszen 2009-ben az LMP jelöltje volt az európai parlamenti választásokon, 2012-ben pedig a Fekete György személye elleni tiltakozásképpen kilépett az MMA-ból.

Női fronton is vannak olyan színművészeink, akiknek nem lógna ki a nevük a tizenkettes listáról. Egyaránt ötvenedik színházi évadját kezdte meg a 70 éves Pogány Judit és a nála egy évvel idősebb Csomós Mari, a 83 éves Galambos Erzsi pedig egy híján 60 éve látható folyamatosan a színpadon. A 67 éves Bánsági Ildikó jelenleg is a Nemzeti Színházban játszik – ráadásul mind a négy Kossuth-díjas színésznő tagja a Halhatatlanok Társulatának.

A Vígszínház társulatából többen is alkalmasak lehetnének a megüresedett pozíciók betöltésére. Közülük is a már szinte minden fontosabb szakmai és állami kitüntetésben részesült, 80 éves Harkányi Endre illene leginkább a tizenkettek közé, de a sorrendben 67, 66 és 65 éves Lukács Sándor, Kern András is több mint 40 éve a pályán van, utóbbi Jászai Mari- és Kossuth-díjas is egyben. Mint ahogy a  33 év után a Vígből tavaly Nemzeti Színházba igazolt - mellesleg a kormánypárti elkötelezettségéről is ismert - Reviczky Gábor is.

Rajtuk kívül olyan neves színészek várhatnák még a telefont – a kritériumok alapján jogosan – Vidnyánszky Attilától, mint Koncz Gábor (76), Szilágyi Tibor (72), Koltai Róbert (71), Trokán Péter (68) vagy Gálvölgyi János (66).

Sőt, bár eddig nem volt rá példa, de az alapító okirat szerint akár határon túli színész is szóba jöhet.

Ön szerint melyik színész érdemes leginkább a Nemzet Színésze címre a felsorolt művészek közül?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kifejezetten gyerekeknek szánt okosóra jelent meg a Telekomnál

Kifejezetten gyerekeknek szánt okosóra jelent meg a Telekomnál

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban