szerző:
LA
Tetszett a cikk?

A Terápia második évadában teljesen új életet kezd a terapeuta, de feltűnnek régi arcok is, akik felkavarják Dargay András praxisát, nem csak az előző évadból, hanem a múltból is. Az HBO sikersorozatát október 27-től vetítik, a keddi díszbemutatón öt részt láthattunk, amiből képet kaphatunk az új pacientúráról.

A negyvenes ügyvédnő (Pillner Orsolya, alakítja: Péterfy Bori) megsértődik, pedig Dargay öt évvel fiatalabbnak saccolja valós koránál. Makulátlan alakja van, a kontya elárulja, hogy fodrásznál is volt. De hiába festette ki magát gondosan, a ráncokat, a szem alatti karikákat nem tudja takarni. Sikeres, gazdag, de mire föl? "Ha lenne egyajtós kocsi, megvenném" - mondja. Se párja, se gyereke. De miért nem emlékszik rá Dargay, hogy mennyi idős? 16 év telt el, de benne az emlékek úgy élnek, mintha tegnap lett volna. Még azt sem tudja, hogy milyen CD-t vett neki búcsúajándékként a terápia után! Miért hozzá fordult? Mit akar tőle egyáltalán? Tényleg csak ügyvédi tanácsért jött?

©

Dargay megint bajba kerül: azért mert lélekbúvár, és azért mert érző férfi, ráadásul még vonzó is. Most 53 éves, a férfiaknál ez jó kornak számít. Laura, (a páciens, akibe beleszeretett) már nincs képben, arra volt elég a beteljesületlen, kínzó szerelem, hogy elváljon feleségétől, és elhagyja két gyerekét. Most a Károly krt. 3/A legfelső emeletén lakik, egyedül, a nappalija maga a rendelő. Az ablakból a Deák és Astoria közötti mozgó autósor látható, az előző évad családi házas, budai környezete helyett.

Hétfőn reggel futással kezdi a napot (8 kilót fogyott, arca beesett, vállait védekezően kicsit felhúzva tartja, fiatalos öltözködéssel próbálja takarni elveszettségét, futáshoz bordó üveges, görcsös trendiségről árulkodó napszemüveget hord). Korán kell visszaérnie, mert a politikus páciense csak úgy ér rá. Az államtitkár-helyettesnek pánikrohamai vannak, valamikor a plenáris ülésen jön rá a légszomj, a szívdobogás. Amikor megérkezik a Terápiára, szétszedeti a telefonját Dargayval. A nagy múltú, prominens politikus egykor a rendszerváltó egyetemisták egyike volt, de a politikába beletolt szenvedély miatt a gyerekei nem érezték a szeretetét. Most a lánya ezért visszavág. Ez lenne a pánikrohamok oka?

Máté Gábor is pácienst alakít a Terápiában
©

Máté Gábor alakítja a politikust, és ő a legüdítőbb jelenség az új évadban. Az előző szériában sajnos mind az öt pácienset alakító színész ugyanazt a flegma, offenzív módot választotta a szelíd, halk szavú, decens(nek mutatkozó) Dargayval szemben, akit Mácsainál jobban senki nem tudna megformálni.

Olvassa el interjúnkat Mácsai Pállal

Máté Gábor az első, aki nem erőlteti túl a szerepet. Persze nincs könnyű dolga a pamlagra ültetett színészeknek a kötött testtartás miat. Sokszor csak az ábrázatukat, a gesztusokat és a mimikát, használhatják, és a szavak kopogásával jelezhetik a gyáva keménységet. Máté Gábor tud azonban szelíd maradni, még ha ugyanazt is várja, mint a többiek: oldja meg a terapeuta az életét, adjon egy varázspirulát, amit lenyelhet, és mire leér a nyelőcsövén már meg is oldódik a problémája.

Mindenki türelmetlen: ha Dargay magába nézne, látná, hogy ő még inkább. Ez kiderül, amikor újra felkeresi Ágnest, a szupervízorát (Csákányi Eszter). Menő rendelőbe költözött a nő, a könyvét vitték, mint a cukrot, most egy belvárosi nagypolgári lakóház tetőterében tart terápiát. Irigykedik rá Dargay, és amikor Ágnes segíteni akar, megint inkább elmenekül. Mint minden alkalommal, amikor szembesíti a terapeutát saját démonjaival.

Olvassa el interjúnkat Csákányi Eszterrel

A Terápia

A Be Tipul című sorozat elnyerte az Izraeli Filmakadémia minden lehetséges díját, amerikai változata pedig Emmy és Golden Globe díjat is kapott. A drámasorozatból világszerte 17 adaptáció készült, a magyar változat az HBO saját gyártású produkciójaként látható. A Terápia megálmodója, Hagai Levi filmes pályafutása előtt pszichológiát tanult, és első diplomáját is ezen a területen szerezte. „Meg akartam mutatni, hogy a terapeuta is egy ember: vágyakkal, félelmekkel, haraggal és saját családi élettel. Amikor a páciensekkel szemben ül, nem egy fehér lap, amely bármit befogad, hanem visszacsatolásokkal teli, élő kapcsolat van a pszichológus és a terápiára érkezők között. Fontos volt számomra, hogy rávilágítsak: a páciensek nem őrültek, hanem normális, hétköznapi emberek, olyan problémákkal, amiket csak terapeuta segítségével tudnak feldolgozni.

A második évad 35 részben mutatja be a Mácsai Pál által alakított Dargay András pszichológus és hat páciense életét hétfőtől péntekig tartó bontásban. Bár több visszatérő szereplője is van a második évadnak, az első évad ismerete mégsem szükséges az új történetekhez.

A terapeuta is ember
©

Hétfőn a Máté Gábor által alakított politikus érkezik András rendelőjébe, hogy kiderítse, mi okozhatja pánikrohamait. Kedden András egy korábbi páciense, Orsolya (Péterfy Bori) problémáira derül fény, aki a múltban elkövetett hibáiért Andrást hibáztatja. Szerdán a fiatal és nagyon tehetséges Kurta Niké által megformált karakter, Virág egy mondvacsinált problémával érkezik Andráshoz; de később kiderül, hogy az építész-hallgatónak sokkal komolyabb nehézségekkel kell megküzdeni, mint az elsőre tűnt. Csütörtökön az első évadból már ismert házaspár, Petra és Tamás (Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt) tér vissza Andráshoz: ezúttal azonban nem a házasságuk megmentése a cél, hanem fiuk, a 12 éves Misi étkezési zavarai és problémás viselkedése miatt kezdenek közös terápiába.

Olvassa el interjúnkat Nagy Zsolttal

Pénteken az első évadhoz hasonlóan András ezúttal is Ágneshez (Csákányi Eszter) megy, hogy megossza vele kétségeit a pácienseit, és saját problémáit illetően.

A rendezők az első évadhoz hasonlóan ismét Enyedi Ildikó és Gigor Attila, akikhez a második évad egyik történetszálának rendezésében csatlakozott Nagypál Orsolya is. A vezető forgatókönyvíró ezúttal is Tasnádi István volt, aki Gigor Attilával kezdte el átírni az eredetileg az izraeli szériához készült sztorit. Hozzájuk csatlakozott Jeli Viktória és Baráthy György is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz