szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lackfi János szerint az irodalom halála az unalom, ezért kifejezetten örült az egyik tankönyvbe bekerült verse miatt kirobbanó Facebook-botránynak.

Mint írtuk, kicsapta a biztosítékot Varró Dani Hat jó játék kisbabáknak és Lackfi János Véletlen című versének irodalom tankönyvekbe (előbbi az egyik ötödikes, utóbbi az egyik kilencedikes tankönyvben szerepel) kerülése miatt. A többek között leelmebetegezett Varró Danit felesége védte meg egy Facebook-posztban.

Lackfi János a csütörtökön a szeretlekmagyarorszag.hu-nak adott interjúban beszélt többek között a facebookos támadásokról. Úgy véli, ezek nagyon izgalmas csörték voltak, sok ezer lájkolással, sok ezer hozzászólással. „A szélsőségek voltak jellemzőek, valaki vagy zseninek kiáltott ki, vagy azt kívánta, anyámba rohadtam volna annak idején, ami igen mélyreható meglátás.”

Mint a költő mondta, örült a szenvedélyes gyűlöletnek és a szenvedélyes szeretetnek is, hiszen az irodalom halála az unalom.

Az inkriminált vers a 9.-es irodalomtankönyben

Hozzátette, nagy versek porosodnak a tankönyvekben, és most legalább kicsit sikerült felrázni a közönséget, köztük olyanokat is, akik nemigen találkoznak amúgy irodalommal. Lackfi idézte a hozzászólókat is: "WTF, Dosztojevszkij forog a sírjában, mi ez a crazy shit, Arany János bezzeg kajakra tolta, vágod?"

Ezek a versek átugrották az irodalom és az átlagember közti szakadékot, és felkavarták a tisztázatlan kérdéseket – fejtette ki és hozzátette, itt „az internet amúgy szabadszájú népe vérkonzervatív szellemben követelte, hogy a mai világ azonnal és maradéktalanul vonuljon ki a tankönyvekből”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a térkép nagyon jól fog jönni a tengerszint-emelkedés kiszámításához

Ez a térkép nagyon jól fog jönni a tengerszint-emelkedés kiszámításához

Összeverték a Fradi volt játékosát

Összeverték a Fradi volt játékosát

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában