szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Már elmebetegek is adhatnak ki verseket?" – ez még a kevésbé durva reakciók egyike, amiket Varró Dani kapott egy az ötödikes irodalomkönyvben megjelent verse miatt. A felbőszült szülők szó szerint értelmezték a verset, és névtelenül fenyegették különböző fórumokon a költőt. Varró Dani felesége viszont megelégelte a szidalmakat, és remekül megírt nyílt levélben válaszolt az 'irodalomértőknek".

"A magam részéről köszönöm ezeknek a kedves, intelligens embereknek a mély aggodalmat, a konstruktív kritikát, a költő jövőjére nézve való találgatásokat és jókívánságokat, borzasztóan megható, ahogy a felebaráti szeretet arra indítja őket, hogy számukra teljesen ismeretlen emberekkel foglalkozzanak ilyen alaposan" – írja Varró Dani felesége a Facebookon közzétett levelében, melyben először sorra veszi a "legépítőbb kritikákat" a botrányt okozó versről.

Varró Dániel József Attila-díjas magyar költő, műfordító.
©

A dühös szülők kommentjeik alapján minimum elégetnék Varró Dani összes könyvét, és pszichológushoz küldenék a kortárs költőt, de ezek valószínűleg még a finomabb reakciók a Öt jó játék kisbabáknak című költeményre. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor az egyik online közösségi fórumra valaki kirakta az ötödikes irodalom könyvben szereplő vers szkennelt képét. A kép miatt hihetetlen haragzuhatagot kapott a vers és szerzője is, mivel a mű – szerintük – olyan  játékokra buzdítja a gyerekeket, amik veszélyesek. Kár, hogy épp a gyerekeket nem kérdezték meg az ügyben, talán az ő véleményük is fontos lett volna az ítéletalkotás előtt.

Varró Dani felesége a szerző Facebook-oldalán közölte ironikus levelét, amit ugyan kétlünk, hogy a feldühödöttt szülők megértenének, mindenesetre tanulságos elolvasni. A teljes levél itt olvasható:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb lett kávé a koronavírus miatt, de ezt a pénztárcája sajnos nem fogja megérezni

Olcsóbb lett kávé a koronavírus miatt, de ezt a pénztárcája sajnos nem fogja megérezni

A brit város, amely ontja magából a metál és poplegendákat

A brit város, amely ontja magából a metál és poplegendákat

Közel három tucat új koronavírusos embert találtak Magyarországon

Közel három tucat új koronavírusos embert találtak Magyarországon