Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

Az idei év egyértelműen a Star Wars 7. epizódjáról fog szólni, de a Jurassic Park-, a Mad Max- és a Terminátor-szériákat is újjáéleszti Hollywood. Új filmmel jelentkezik Tarantino, Scorsese és Spielberg is, bemutatják Ridley Scott Budapesten forgatott moziját, a kisebbek pedig a Minyonokat és A dzsungel könyvét nézhetik. Mindezek előtt azonban január-februárban mi is bepótolhatjuk azokat a filmeket, amiktől tavaly hangos volt Amerika. Ilyen lesz 2015 a filmvilágban.

Tovább hódít a franchise-mánia

Bár tavaly évekre előre bejelentette mozis terveit a két nagy képregény-birodalom, a DC és a Marvel, 2015-ben mindössze három klasszikus szuperhős-adaptációt nézhetünk – ráadásul mindhármat a Marveltől: a hányattatott sorsú Hangya (Ant-Man) és az újragondolt A fantasztikus négyes mellett a nagy dobás természetesen a Bosszúállók: Ultron kora című folytatás lesz.

Feltámasztják hamvaiból a Terminátort is, a Christian Bale-lel készült félresikerült 2009-es film után most visszahozzák az exkormányzó Schwarzeneggert is a Terminator: Genisysre. Mad Max viszont teljesen új formát kap, a vállalhatatlannak ítélt Mel Gibson helyett Tom Hardy szántja fel a posztapokaliptikus Ausztráliát A harag útja alcímű filmben, Charlize Theron társaságában. A harmadik nagy visszatérő franchise az először Spielberg által filmre vitt Jurassic Park negyedik része, a Jurassic World, amelyben napjaink egyik legnagyobb mozisztár-jelöltje, Chris Pratt (A galaxis őrzői) rohangál majd a velociraptorok elől.

Még 2012-ben együtt indult Az éhezők vidala és A hobbit mozis pályafutása, most azonban A hobbit kifogyott az ifjúsági regény-adaptáció mellől, így a 2014-es felvezető rész után jöhet a negyedik, egyben utolsó viadal-rész. Folytatások terén lesz itt még új James Bond-film (Spectre) Christoph Waltz-cal és Monica Belluccival, és Tom Cruise is visszatér a Mission: Impossible 5-tel.

A Pán Péter/Hook kapitány-sztoriról lehúzott számos bőrdarab után is izgalmasnak tűnik a Pan címet viselő mozi. Rendezője, Joe Wright látványos-korszakos darabokban már bizonyított (Büszkeség és balítélet, Vágy és vezeklés, Anna Karenina), itt az ideje, hogy fantasyben is megmutassa magát – ráadásképp még Feketeszakáll karakterét is bedobják a mixbe, a zseniális Hugh Jackman alakításában. 2015-ben indulhat egy új sikersorozat is, hiszen a februárban érkező A szürke ötven árnyalata-film a bevételektől függően a folytatásokra is felkészülhet.

Nagy rendezők nagy visszatérése

Quentin Tarantino
©
Quentin Tarantino új filmjéről már szinte mindent tudhatnak, akik kíváncsiak rá, hiszen majdnem egy éve kiszivárgott a The Hateful Eight forgatókönyvének első változata, ami után bejelentette, hogy jegeli a projektet, csak hogy később nagy elánnal mégis belevágjon. A 2012-es Django elszabadul után újabb westernnel jelentkezik, a szereplőgárda ezúttal is hemzseg az ismerős, régi arcoktól. Szintén 2012-ben jelentkezett legutóbb mozifilmmel Steven Spielberg, akkor a Lincoln nagy sikert is aratott, most egyik kedvenc színészével, Tom Hanksszel állt össze újra, a St. James Place munkacímű hidegháborús dráma kedvéért.

Martin Scorsese 72 évesen is jobban pörög kettejüknél, a 2013-as A Wall Street farkasa után most ismét egy könyvadaptációval jelentkezik, Suszaku Endo Némaság című regényét viszi vászonra, amelyben két jezsuita pap Japánba látogat, hogy meggyőződjenek a keresztényellenes brutalitásról szóló hírek igazságáról, és felkutassák az állítólag hitét vesztett mentorukat. A szereposztás is nagyon izgalmas: a két szerzetest Adam Driver és Andrew Garfield, míg az idősebb papot Liam Neeson játssza majd.

A Sráckorral tavaly a kritikát és a közönséget is meghódító Richard Linklater újabb nagy húzása a That’s What I’m Talking About lehet, ami a hetvenes évek végén játszódó Tökéletlen idők című filmjének szellemi folytatása – azaz konkrét szereplők nem térnek vissza, a középsulis cool-hangulat viszont annál inkább. Linklater mellett egy másik tavalyi gigafilm rendezője, a Birdman-direktor Alejandro González Iñárritu is duplázik, ő a szuperhős-szatíra után egy vérbeli westernnel (The Revenant) mutatja meg magát újra, azzal a Leonardo DiCaprióval a főszerepben, akinek egy darabig ez lehet az utolsó filmje.

Matt Damon a Gresham-palota előtt
©

Két kolosszális sci-fit bemutató év (Gravitáció, Csillagok között) után elég sivár esztendő lesz 2015 tudományos-fantasztikus szempontból – a részben Budapesten forgatott Ridley Scott-féle A marslakó lehet a legnagyobb dobás a műfajban, Matt Damonnal a főszerepben. Legalább megtudjuk, milyen lenne, ha NASA-központ működne a Bálnában.

David O. Russell nem tud elszakadni Jennifer Lawrence-től, Bradley Coopertől és Robert De Nirótól – a Napos oldal és az Amerikai botrány után ezúttal a Joy című filmjében szerepelteti a jól bevált triót, a sztori pedig Joy Mangano, az ismert teleshop-sztár életéről fog szólni, aki az egyedülálló anyuka-létből robban ki hirtelen, amikor feltalálja a Miracle Mop nevű csodafelmosót.

Minyonok, manók, dinók

Persze 2015-ben sem csak sírni és drámázni megyünk majd a mozikba. A lightos szórakoztatás elsősorban az animációs stúdiókra hárul majd, na meg Seth MacFarlane-re, aki a tavalyi borzasztó, Hogyan rohanj a veszTEDbe című western-paródiája után visszahozza a 18 pluszos plüssmackóját, azaz jön a Ted 2.

Animációs részről az Universal szakíthatja a legnagyobbat, amiért meghallotta a nép hangját, és két Gru-film után külön filmet áldozott a tömegek által rajongással imádott kis sárga lényekre, a minyonokra – szinte biztos, hogy a nyár egyik legsikeresebb darabja lesz a puritán módon csak A minyonok címre keresztelt mese.

Persze a Pixar sem pihen, sőt egyből két filmmel is támadnak 2015-ben. Először az Agymanók érkezik, ami már leírva is elképesztően érdekesen hangzik – a mese főszereplői nem emberek, nem kitalált lények, hanem érzések. Igen, egy kislány agyában játszódik majd a történet egy része, és Öröm, Félelem, Undor, Szomorúság és Düh fog egymással társalogni. Zseniális ötlet. Az év vége felé azért kiadnak egy hagyományosabb animációs filmet is, a The Good Dinosaurban a tinédzserkorú Apatoszaurusz barátkozik össze egy kisfiúval.

Két, már jól ismert történet is újra megelevenedik a nagyvásznon: Antoine de Saint-Exupéry generációs A kis hercegéből, és Rudyard Kipling A dzsungel könyve című sztorijából is új változat készült. Előbbi totálisan animációs jellegű lesz, utóbbi – a Vasemberért felelős Jon Favreau rendezésében – élőszereplős lesz, de a direktor elmondása szerint a Pi élete állt előttük példaként a vizuális világ megalkotása során, tehát sok-sok animált állatot várhatunk, egy darab Maugli társaságában.

Megkapjuk Hollywood idei maradékát is

Február végére hozzánk is elér minden olyan film, amit az USA-ban december 31-ig be kellett, hogy mutassanak, különben nem indulhattak volna az Oscar-versenyben. Jön a legjobb filmért folytatott harcban is érdekelt Birdman, az Alan Turing életét bemutató A kódjátszma, a Stephen Hawkingról szóló A mindenség elmélete és a kegyetlen jazzdobos-tanár és tanonca viszonyát feldolgozó Whiplash is.

Hogy musical nélkül se maradjunk, a Grimm-mesék all star-csapatát felvonultató Vadregény is jön a magyar mozikba, később pedig láthatjuk Angelina Jolie epikus rendezését, a világháborús hőssztori Rendíthetetlent, a színészi díjakra esélyes sportdráma Foxcatchert, a Clint Eastwood és Bradley Cooper közös erejével létrehozott Amerikai mesterlövészt, a festménymásolókról szóló Tim Burton-film Nagy szemeket, illetve a Vadon című túrafilmet Reese Witherspoonnal.

Valójában persze egyetlenegy filmről fog szólni a 2015-ös év

Méghozzá a Star Wars hetedik részéről. Legalábbis készüljünk fel, hogy Az ébredő Erő alcímmel ellátott epizód 2015. december 18-ra kitűzött premierjéig hátralévő szűk 12 hónap alatt, ha akarjuk se kerülhetjük ki a filmet, az egyre több napvilágot látó információ, a valószínűleg minden eddiginél nagyobb marketingkampány mindenhol szembe fog jönni velünk az interneten.

A film legelső, teaser előzetese egy hónap alatt már több mint 65 milliós látogatottsággal bír a YouTube-on – ha látták már, ha nem, növeljék most bátran ezt a számot:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két számjegyű fizetésemelés és kéthavi bónusz jön a magyar Suzukinál

Két számjegyű fizetésemelés és kéthavi bónusz jön a magyar Suzukinál

Nacionalista nagygyűlés tapsolt Trumpnak Indiában

Nacionalista nagygyűlés tapsolt Trumpnak Indiában

Itt a Huawei új mobilja, az egymillió forintos Mate Xs

Itt a Huawei új mobilja, az egymillió forintos Mate Xs