Tetszett a cikk?

Jövőre is folytatódik az ősbemutatók sora a Szegedi Nemzeti Színházban: január 3-án Iván Sára Ez történt Bécsben című operettjét állítják színpadra, hamisítatlan újévi bécsi hangulatot varázsolva a színházba.

Három ősbemutatóval kezdte az évadot a Szegedi Nemzeti Színház. Kiemelte, hogy az ősbemutatók színpadra állítása nemcsak a nemzeti kategóriába soroláshoz kapcsolódó közszolgálati vállalás, hanem a színházvezetés művészi szándéka is - mondta az MTI-nek Gyüdi Sándor, a teátrum igazgatója, aki az elmúlt évet is értékelte. A 2014-es nézőszám 100 ezer körül alakul és a megelőző esztendőkhöz képest némileg emelkedett is.

A magyar dráma napján mutatták be Pozsgai Zsolt Tisza István alakját megidéző, Vasgróf című drámáját. Szegedi ötlet alapján, Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek alapján írt kamaraoperát Marco Tutino olasz zeneszerző, a darab ősbemutatója októberben az Armel-operaversenyen volt.  Óriási sikerrel játssza a színház Csukás István Szökevény csillagok című művét is, a gyermekeknek szóló, a Szegedi Nemzeti Színház számára készült daljáték premierjét november közepén tartották - közölte Gyüdi Sándor. Magyarországi bemutató volt a játékrendbe decemberben beállított Tutino-darabbal párban játszott vígopera, Donizetti Farsangi kalamajka avagy A torkos csütörtök című műve - tette hozzá.

Gyüdi Sándor a jövő évi programról szólva elmondta, hogy a prózai tagozat januárban a II. világháborúval foglalkozó különböző hangulatú darabok sorában az egyik 20. századi alapművet, Brecht Kurázsi mamáját mutatja be. A Szegedi Kortárs Balett pedig Insomnia című premierjével várja a közönséget. Februárban egy újabb gyermekdarab, Paul Maar Hoppláda című mesejátéka, majd márciusban Puccini Tosca című operájának bemutatója következik. A Kisszínház utolsó két bemutatója a Frankenstein és Molnár Ferenc népszerű vígjátéka, Az üvegcipő lesz, a premierek sora pedig április közepén a Szegedi Kortárs Balett Daphnis és Chloé című produkciójával zárul – sorolta a programokat a főigazgató. A direktor elmondta, hogy a tervek szerint most is regionális kamaraszínházi fesztivált rendez az évad végén a szegedi teátrum. A társulat Offenbach Hoffmann meséi című produkciójával vendégszerepel a Primavera-fesztiválon, nyáron pedig A varázsfuvolával nyitja az Armel operaversenyt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget

Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget