szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különös, a felszín alatt megbújó titok adja a Parkoló című új magyar film feszültségét, melyben egy magányos parkolóőr és egy Ford Mustang gazdag tulajdonosa játssza a főszerepet. A nemrég bemutatott mozi egy skandináv fekete krimi és a Drive furcsa magyar elegyeként írható körül, de inkább megkérdeztük a rendezőt és a színészeket, ők hogy vélekednek a filmről.

Eddig még senki sem használta fel filmen a budapesti városkép egyik legtitokzatosabb helyét, a foghíjtelkeken kialakított parkolót. Miklauzic Bence viszont pont ezeket a nap mint nap felbukkanó, ám alig ismert helyeket szereti filmjeibe emelni: előző alkotásában, A zöld sárkány gyermekeiben például egy kínai áruház raktárába helyezte a cselekményt.

©

A Parkoló azonban az eddig legtitokzatosabb Miklauzic-film, nem csoda, hogy az egyik mellékszerepben feltűnő Pokorny Lia is egy ültő helyében olvasta végig a forgatókönyvet. A történet szerint a főszereplő Légiós (akinek a rendes nevét senki sem tudja) saját kis birodalmat hoz létre a parkolóban, olyan miniuniverzumot, ahol a külső világ törvényei már nem érvényesek.

Ebbe a világba ront bele a Ford Mustanggal begördülő gazdag idegen (Szervét Tibor), aki viszont szép lassan elvi háborúba kezd Légióssal. A tét nem kicsi: amelyik fél alulmarad a csatában, az egyben a saját maga számára kreált világot is elveszíti. De hallgassuk inkább a rendezőt és a szereplőket:

Ahogy azt a rendezőtől korábbi alkotásaitó sem idegen, A Parkoló minden egyes szereplője magányos farkasként, saját szabályai él, ám az a bizonyos Ford Mustang, és annak arrogáns tulajdonosa alaposan felkavarja a parkoló környezetében élők biztonságos világát.

A Parkoló tehát akár az Üvegtigris drámaibb változataként is jellemezhető: Lali útszéli büféjéhez hasonlóan itt is az életben megrekedt, vagy kívülálló alakok csoportosulnak a parkoló közepén állomásozó lakókocsi köré. Egy olyan hely köré, ahol még a kávéfőző kotyogásának is különös, túlvilági jelentése van, és ahol a Chevrolet Impala helyett egy Ford Mustang válik az elérhetetlen vágyak szimbólumává.

©

Csakhogy a Parkoló alkotói nem akarták elviccelni a magányos hősök karakterét, és könnyen idézhető szövegek írása helyett inkább a beszédes csendekre és a pontos, mély karakterábrázolásra koncentráltak. Hogy aztán ehhez a kimért tempóhoz és megfontolt történetkezeléshez mennyire lesz hangulata a magyar moziközönségnek, azt nehéz megjósolni, de ha Pokorny Liát még lázasan is beszippantotta a történet, akkor a Parkoló mindenképp megér egy esélyt. Főleg úgy, hogy a film különc hőseibe bármelyik nap belefutunk, csak nincs türelmünk meghallgatni a történetüket.

©

A Parkolót január 22-én mutatták be az A Company Hungary forgalmazásában, a film jelenleg több fővárosi és vidéki moziban is látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem jellemző Európában a magyar kormányzati titkolózás a járvánnyal kapcsolatban

Nem jellemző Európában a magyar kormányzati titkolózás a járvánnyal kapcsolatban

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja