szerző:
Földi Gábor

Wellhello névvel eddig mindössze két számot jelentetett meg Fluor Tomi és Diaz, mégis országszerte óriási az érdeklődés a koncertjeik után. Mit jelent egy aranylemez? Hogyan érdemes használni a Facebookot és a bulvárt? Hol vannak Fluor excsajai? Interjú.

hvg.hu: Néhány hét alatt lett óriási siker a Wellhello első két dala, márciusi koncertetekre már rég elfogytak a jegyek. Több helyen nyilatkoztátok, hogy ti sem számítottatok ekkora sikerre.

Diaz: Folyamatosan olyanok történnek velünk, amiken meglepődünk. Azért vágtunk bele ebbe a projektbe, mert tetszett ez a stílus, és gondoltuk, ha működik, működik, ha nem, nem. Egyelőre úgy tűnik, bejön. Talán az emberek is érzik rajta az őszinteséget.

Fluor: Ezek a dalok tét nélkül születtek. Nem virrasztottunk át éjszakákat a stúdióban azon izzadva, hogy most mindenképpen írnunk kell egy slágert, amit nyom a rádió. Szerelemprojektnek indult az egész Wellhello-ügy, talán épp ezért imádjuk annyira.

hvg.hu: Meg lehet tartani ezt a tétnélküliséget? Nem kerül rátok egyre nagyobb nyomás?

Diaz: Bizonyos szempontból most is elég nagy nyomás van rajtunk, de muszáj ezek után is úgy írni a dalokat, ahogy eddig. Egyszerűen. Nem szabad azon gondolkodunk, hogy be fog-e jönni vagy sem.

©

Fluor: Nem járhat az a fejünkben, hogy: "Ki fogják írni Facebookra ezt a sort? Idézik majd?". Szerencsére megtehetjük, hogy kikukázunk dalokat, ha nem érezzük elég erősnek, vagy várhatunk a premierrel, ha nem tartjuk időszerűnek. Novemberben jön ki például egy olyan klip, amit egy másfél éves, lassabb, szomorkásabb számunkhoz forgattunk pár hete, mert kár lenne ilyesmivel nyomasztani az embereket tavasszal, amikor végre kisüt a nap. Tökéletes lesz ősszel, esőben, szürkeségben. Eléggé előre tervezünk.

hvg.hu: Ezek szerint az évet előre felépítettétek.

Fluor: 2015-öt abszolút. Most még a nagy akváriumos buli (március 12.) előtt 3 számot biztos ki fogunk hozni

Diaz: Én négyet szeretnék.

Fluor: Meglátjuk. Felrakjuk a YouTube-ra, és meg lehet majd vásárolni online. A CD-ben, meg más fizikai formátumokban már 6-7 éve se nagyon hittem. Főleg amikor sokan – kb. 3 millióból – megveszik az aranylemezhez szükséges példányszámot, csak hogy legyen egy aranylemezük.

Diaz: Biztosan jó lehet, amikor ott a falon a bekeretezett aranylemez, de annyi más módja van a visszaigazolásoknak, amikben sokkal inkább hiszünk…

hvg.hu: Itthoni körülmények között mennyire lehet megélni a digitális eladásokból (YouTube, Spotify és társai)?

Fluor: Pusztán ezekből nem lehet megélni, de az egészből igen. Fontos a szponzoráció, az Instagram, Facebook, Twitter. Azt veszem észre, hogy elég jó pénzeket fizet egy cég azért, hogy megjelenjen a terméke akár csak egy Instagram-fotón, vagy bárhol egy nagyobb kampányban.

hvg.hu: Azt mondtátok, hogy haknizni nem szeretnétek.

Fluor: A Wellhelloval csak zenekaros bulikat, koncerteket vállalunk.

Diaz: Szerencsére élő zenekarral is elég sok megkeresést kaptunk.

Fluor: Ráadásul zenekarral sokkal drágábban tudunk menni.

Diaz: De ez nem azt jelenti, hogy többet keresünk!

Fluor: Nem mindig.

hvg.hu: Mondtátok, hogy a dalokat úgy írtátok, hogy semmi nyomás nem volt rajtatok. Az Instagramot is így használjátok, hogy jön, ami jön?

Diaz: A Wellhello Facebooknál megbeszéltünk egyfajta arculatot. De az Instagramra azért szoktunk feltölteni hülyeségeket is. Pláne a Tomi.

Fluor: Igen, én néha megszaladok. Megvannak azért a módjai, hogy az embernek több követője legyen. Ezeket bőszen alkalmazzuk. Néha ki lehet dobni egy-két mémet. Nagyjából lehet tudni, hogy mi az, ami sok lájkot kap, mi az, amin "betagelik a havert" és az hoz még 5 lájkot. A kismacskákat meghagyjuk másoknak, de az "Ugyanilyen hülye vagyok másnap, mint a Fluor. Bazzeg én is!"-típusúak mehetnek. Hosszú távon is megvannak már az aktivitások, csak még nem vagyunk olyan nagyképűek, hogy megcsináljuk őket. Érkezik majd egy csajozós klipünk, és ahhoz kapcsolódóan lesz egy erős Facebook-kampány, amit nem akarok előre lelőni. Még a végén lenyúlná valaki.

hvg.hu: Minek köszönhető hogy a Wellhello dalok ilyen sok különböző szubkultúrából jövő embernél rezonálnak? Zene, a szöveg?

Diaz: Mind a kettő. Tomi valahogy mindig beleérez olyan dolgokba, amik nagyon működnek, és nem csak a fiatalok körében. Például a Rakpart a negyvenes korosztálynál nagyon népszerű.

Fluor: Sőt, a nagyszüleim is szeretik.

©

Diaz: De közben meg ott vannak a szlengek, az "elnöki" kifejezés, ezt egy csomó fiatal nyomja most.

Fluor: Azt a mai napig nem hisszük el, hogy a Class FM rapbetétes dalt játszik. Pár éve még csípőből dobtak vissza minden rapzenét. Nem létezett nekik ilyen. Időközben kiderült, hogy mégis létezik.

Diaz: A miénk inkább popzenében lévő rapbetét, és valahogy ezt elfogadták.

Fluor: Egy jól csomagolt popot csinálunk – nem titok, imádjuk a popzenét. Nyilván Magyarországon most nem létezik nagyon pop, ez is lehet a szerencsénk. Nagyon kevés a karakteres előadó, aki nem azért lett népszerű, mert nem kapcsolod el a rádiót, ha hallgatod. Láthatóan elmúlt a tinipop-hullám, vége lett egy időszaknak, és úgy két éve már az alulról jövő dolgok működnek. A hiphop lett a mainstream. Szerintem most divatosabb és elfogadottabb, mint régebben a rock volt.

hvg.hu: Ha nagyjából súlyozni kell, hogy honnan származik egy popzenész bevétele, akkor hogyan tennétek sorrendbe a platformokat? Első a rádió?

Fluor: Ha a fellépéseket nem nézzük, akkor nyilván a szponzoráció a legtöbb, az az első. Utána jön a tévé, a rádió és aztán az online.

Diaz: Az online egyelőre gyerekcipőben jár. Szerintem két éven belül sokat fejlődik majd. Viszont nagyon felfutott a koncertjegyek vásárlása.

Fluor: Rengetegen kezdtek el koncertekre járni! Pár éve szerintem ez se volt jellemző. Most meg folyamatos telt házas bulikat látunk mindenhol. Most szerintem jó helyzetben vannak az élő zenekarok. Leginkább a tehetségkutatósok sírhatnak, és azok, akik a médiából jöttek. Nekik most a legrosszabb.

©

Diaz: A Punnany vagy a Halott Pénz nem tehetségkutatóból jött, de a fesztiválokon és a szórakozóhelyeken, klubokban is telt házas koncerteket adnak. Míg ha egy tehetségkutatós csinál egy eseményt, lehet, hogy a kutya se kíváncsi rá.

hvg.hu: Pedig olyan híreket olvashattunk, hogy vidéken egyre kevesebb lehetőség van a szórakozásra, egyre kevesebb a fiatal is. Ti ezt nem tapasztaljátok?

Fluor: Szerintem akinek megy, annak megy. Ezen nem múlik. Maradt vidéken annyi fiatal, hogy bejöjjenek a koncertre.

Diaz: De az is érdekes, hogy van, akinek Pesten sokan járnak a koncertjére, vidéken viszont már nem, vagy épp fordítva.

Fluor: Nem félek attól, hogy az emberek nem buliznak elegen vagy eleget. Szerintem ez marad. Alapoznak előtte otthon, mert nincs elég pénzük csak a szórakozóhelyen inni, de utána elindulnak bulizni.

hvg.hu: Sokan elmentek az országból, ebből ti mit tapasztaltok?

Fluor: A Felébredni máshol című dalomban már foglalkoztam ezzel a témával. Érint is mindez, mert majdnem az összes volt csajom külföldön van. A haverjaim nagy része kiment, visszajött, megpróbálja megint, szóval ez érezhető. Mi viszont úgysem fogunk kimenni, maximum a haverokhoz.

Diaz: Én mielőtt Budapestre költöztem, nagyon gondolkodtam rajta. Aztán feljöttem, beindult a zenélés, és már szóba se jött. Mondhatni, szerencsém volt, de szerintem szorgalmas is voltam, amennyire kellett. Ha már másban nem, akkor legalább ebben.

Fluor: A Halott Pénz-es Marsalkó Dávidnak már megvolt a repülőjegye Bristolba, sőt munkahely is várta volna, majd rá 3-4 napra jött a levél a Vivától, hogy elkezdik magas rotációban játszani a klipjét. Akkor döntött úgy, hogy mégsem hagyja abba a rapet. Mi igyekszünk kihozni a maximumot abból, amink van. Mindketten megszállottak vagyunk, nyomjuk, mint az állatok. Nem érdekel, hogy hétvége van, hogy három órát alszunk hetek óta, vagy bármi. Elmegyünk, csináljuk, és azt gondolom, hogy ha az ember sokat dolgozik valamin, akkor nincs olyan, hogy annak ne legyen eredménye. Vagy nagyon rosszul csinálja. De akik nagyon rosszul csinálják, viszont sokat melóznak, még azok is sokszor eljutnak oda, ahova nem kellene nekik. Szerintem olyan szempontból szerencsés ebben az országban élni, hogy itt nincs túl sok ellenfeled. Könnyebb kiemelkedni.

Diaz: Sokan mondták már, ha külföldön lennék, már palotám lenne. Ehhez képest van sok olyan előadó, akiket mi széthallgatunk, inspirálnak minket, mégis nevetséges a nézettségük a YouTube-on. Mi ilyen szempontból kenterbe verjük az összeset, pedig mind nagyon jók.

©

Fluor: Az isteneinkről beszélünk. Ezért is érdekes ez a hozzáállás, amit most sok zenekarnál látok, hogy mindenképpen külföldi karriert szeretnének. Szerintem senki nem mondhatja, amíg itthon nem vitte végig a játékot, hogy nincs tovább. Mert mindig van tovább. Ha 20 évig jó vagy, akkor 20 évig csinálod nagyon jól. Az is egy eredmény. De mindig meg lehet újulni, mindig lehet továbbmenni. Abban nem hiszek, hogy itthon ne lehetne ezt főállásban jól csinálni. Nekem öt éve ez a hivatalos "munkám".

hvg.hu: Úgy érzed, hogy 2011-2012-ben a Fluor Tomi-játékot végivitted?

Fluor: Azt ott kimaxoltam, és azt is éreztem, hogy nem voltam utána egy ideig motivált. Volt egy jó másfél évem, de túlhajtottam magam, 14 kilót híztam, minden bajom volt. Nem akartam egy újabb Mizut írni, mert változtam, időközben fel is nőttem. Addig egy Fehérvárról jött kiscsávó voltam, aki ismerkedik a pesti dolgokkal, és be is voltam szarva, hogy úristen mennyi szem és mennyi újság, és minden lépésemet figyelték. Ha átmentem a piroson, azt is lehozták. Borzasztó volt így élni.

hvg.hu: Megszoktad?

Fluor: Időközben leépítettem a bulvárt, megtanultam nemet mondani. Most már százszor határozottabban állok ki magamért. Megtanultam újra élni. Szépen lassan visszajövögettem a valóságba.

hvg.hu: A Hal a tortán az nem celebeskedés?

Fluor: Nem járok celeb műsorokba, de a Hal a tortán azért jó, mert igazából enni meg inni kell egész héten, azt pedig szívesen csinálom. Úgy érzem, hogy kamera nélkül is elmennék vacsorázni Steiner Kristóffal, mert egy tök jó, mély arcnak tartom. Nyilván van olyan celeb, akivel nem mennék, de azt jelzem is a szerkesztőnek.

hvg.hu: Diaz, te mennél ha hívnának?

Diaz: Én a Hal a tortánhoz a Tomi miatt állok pozitívan, mert tényleg jókat hallottam, ettől függetlenül nem tudom, hogy elmennék-e. Minden bulvár jellegű megjelenéstől távol tartom magam. Múltkor egy bulvárújságíró kérdezte, hogy miért nem celebeskedem jobban, és nem is értettem a kérdést. Azt szeretném, hogy azzal foglalkozzanak, milyen dalokat csinálunk, és ne azzal, hogy mikor szakítottam a volt csajommal és mi történik a magánéletemben. Az újságíró azt mondta, hogy ő azt szeretné, hogy minden ember tudja, hogy ki az a Diaz, ne csak minden második.

©

Fluor: Nem hoz semmiféle pluszt, ha lehoz egy bulvárlap valami hülyeséget az emberről. Sőt, én tudom, hogy mennyire beszorítja ez az embert. Buliba nem lehet elmenni anélkül, hogy ne fotóznák le vizelés közben, és akarják a képet 10 ezerért beküldeni valahova. Ez így egyáltalán nem vicces. Nyilván fesztiválokon mi is néha megőrülünk, itt egy lány, ott egy lány. Tök jó, hogy ez nem jelenik meg. Ezt a szabadságot nem vennénk el magunktól. Én azt szeretem, ha az embernek van egy kis játszótere, ahol azok vannak, akik kíváncsiak rá és szeretik őt. Ha ez "csak" minden második ember, akkor legyen így.

hvg.hu: Nem is lesztek tavasszal országos tévében?

Diaz: Nem, A Dalban lévő fellépést is leginkább a szimfonik miatt vállaltuk be. Hívtak minket korábban is, de nemet mondtunk, viszont a szimfonikus zenekar súlyt és komolyságot ad az egésznek.

Fluor: Mondtunk már le extraprodukciót tehetségkutatóban. Zenekarral akarjuk vállalni, ha azt nem tudják biztosítani, akkor inkább nem. A bulikkal is így vagyunk. Kertévés terveink nincsenek, de jelenlétünk lesz. Nekem március 16-án indul a Petőfin a műsorom, elkezdtem ezt a műsorvezetői vonalat is pörgetni. Tavaly is volt már Nagy-szín-pad, Ki Mit Tube, Bravo Otto, itt-ott belém lehetett futni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Batman-fegyvert kapnak a rendőrök Los Angelesben

Batman-fegyvert kapnak a rendőrök Los Angelesben

Orbán felesége szerint kincs van a birtokában annak, akinek földje van

Orbán felesége szerint kincs van a birtokában annak, akinek földje van

Törölheti a túl fiatal felhasználókat az Instagram

Törölheti a túl fiatal felhasználókat az Instagram

Ne nyomja meg a gombot, ha felugrik egy ilyen értesítés a böngészőjében

Ne nyomja meg a gombot, ha felugrik egy ilyen értesítés a böngészőjében

A Seveled díszbemutatójáról a kórházba: megszületett Tenki Réka babája

A Seveled díszbemutatójáról a kórházba: megszületett Tenki Réka babája

Nagyon rossz adat érkezett a német gazdaságból, kezdhetünk aggódni

Nagyon rossz adat érkezett a német gazdaságból, kezdhetünk aggódni