Bicsérdi Ádám Kult

Az európai zeneipar óriási lehetőség előtt áll, és ebből a buliból a keleti oldal sem akar kimaradni

Újraéledni látszik az a régiós együttműködés, és közös gondolkodás – legalábbis ami a zenét illeti – ami egy évtizede már felütötte a fejét a visegrádi országok körében. Prágában a szomszádos országok zeneipari szereplői találkoztak annak érdekében, hogy még szorosabbra fűzzék a kötelékeket, és hogy hamarosan ne csak a UK vagy US, hanem a POL, vagy a HUN rövidítés is jobban csengjen majd a zenekarok nevei mellett Nyugat-Európában. Beszámolónk a Nouvelle Prague-ról.

Németh Róbert Kult

"Nekünk is szar, neked is szar, de minden jó lesz"

Az elmúlt nagyjából öt évben jól érezhető generációváltás zajlott le a hazai könnyűzenében. Párhuzamosan, a folyamatokat kölcsönösen generálva, "a kordon mindkét oldalán", a színpadon és a nézőtéren is. Olyan új sztárok jöttek, mint a Halott Pénz vagy a Wellhello. Arról, hogy mi is történik pontosan, három, generációsan a zenészektől és közönségtől sem nagyon távol álló hazai zeneipari szakemberrel beszélgettünk.

Kult

A tehetségkutatók gyártósoráról is kitörhet egy kivételes tehetség

Először koncentrálódik Budapesten a régió összes ígéretes zenekara egy minifesztivál keretében. A környéken már sikerrel futó showcase fesztiválok mintájára szerveződő BuSH-on valószínűleg az összes zenekar a nagyobb áttörés reményében lép fel a nagyrészt szakmai közönség előtt. A fellépők közül két egészen eltérő úton hírnevet szerző előadót, a lengyel Brodkát és az ukrán Brunettes Shoot Blondes-t mutatjuk be.

hvg.hu Tech

Állítólag ez a hatása annak, hogy ön torrentezik

Az európai uniós zeneipar mintegy 170 millió eurós bevételkiesést szenvedett el az illegális forrásokon keresztül elérhető tartalmak növekvő népszerűsége miatt, derül ki egy friss jelentésből.

hvg.hu Gazdaság

Pécsen rakták össze Madonna koncertfelszerelését?

Feltöltötte az induláshoz szükséges létszámot az amerikai hangtechnikagyártó cég, és megtörtént a profi munkaerő-közvetítő által kiválasztott munkatársak felkészítése, képzése is – értesült a bama.hu. Ha minden igaz, Madonna legújabb turnéjának koncertcuccát is Pécsen rakták össze.

Kálmán Attila Kult

Így lett Pozsony napokra a rock fővárosa

Hogy lehet, hogy a Budapesthez képest álmos Pozsonyban előbb rendeztek olyan fesztivált, ahol sorra tűnnek fel a zeneipar fejesei? A Waves-en ugyanis ez a helyzet: a belváros napokra megtelik élettel, egyszerre 13 klubban mennek a koncertek, a közönségben pedig komoly nagyágyúk nézik a szinte ismeretlen fellépőket. A megoldás sok tényezős, és Bécs közelsége körülbelül annyira fontos a képletben, mint a szlovák underground egyik veteránja.

hvg.hu Itthon

Körvonalazódik az országos könnyűzenei helyzetkép

Megvannak a Cseh Tamás Program országos zeneipari kutatásának első részeredményei. A részösszegzés elsősorban a szélesebb közönséghez jutás, tárgyi eszköz- és turnéköltség-támogatás igényét jelzi a szakma képviselői részéről. A felmérés célzott kérdéseket tartalmazó, tematikus kérdőív alapján történik. A szervezők továbbra is várják a zeneipar szereplőinek válaszait, javaslatait.

cz. Kult

"Ami népszerű, azzal valami baj van" – interjú a Rakéta Fesztivál alapítójával

Magyarországon már nem kínos a popszakma – Lang Ádám a hazai feltörekvő zenekarok éves nagy találkozójának számító Rakéta Fesztivál alapítójaként már nem hisz a rejtőzködő undergroundban, szerinte a nemzetközi jelenlét egy magyar zenekar számára még soha nem volt ennyire kézenfekvő. A nyári fesztivál szervezőjével elfogadott kompromisszumokról, az állam által támogatottak lelkiismeretéről és Ákos társadalmi hatásairól beszélgettünk.

cz.t. Kult

A magyar zenész átka: aki európai módon trendi, itthon elvérzik

A magyar zene országhatárok közé van predesztinálva – Tóth Gergő, a hazai kiadóóriás, a Magneoton vezető menedzsereként nem szereti hitegetni a hazai előadókat a nemzetközi karrier ígéretével. Hisz a zeneipari szakácskönyv létezésében, de nem szívesen gyártana fiúbandákat. Mi vár az európai trendekre Magyarországon? Hogyan készül a tökéletes zenekar? És milyen gyomor kell a magyar sikerhez?

1 2 3

A címlapról ajánljuk