szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha Húsvét, ha nem, a hosszú hétvégén érdemes lesz kimozdulni. Családosoknak Budapesten kívüli, partiarcoknak legbelebb belvárosi programokat találtunk péntektől egészen hétfőig.

Családi

Jiaido

Noha Játszóház, április 4. 10-12

A Nohában nem feltétlenül a Húsvét áll a középpontban. A Pozsonyi úti játszóházban az úgy nevezett Jiaido gyerekprogramot lehet kipróbálni, mely egy újszerű, játékos képzésrendszer, amely a testi szellemi és érzelmi stabilitás kifejlesztésében és a gyermekben rejlő egyéni képességek felszínre emelésében, erősítésében segít. 7-12 év közötti gyermekeknek szól, a foglalkozások között van tudatos testmozgás, csoportos és páros fejlesztőjátékok, közös zenélés. A program hatására fejlődik a gyerek tehetsége, kezelni tudják alapvető szükségleteiket, megtanulnak figyelni és alkotni, továbbá kommunikációs készségeiket is növelhetik.

Szombati napokon várják a gyerekeket 10-12-ig:
Április 4., 11., 25.
Május 2., 9., 23.
Június 6., 13.

Húsvét az Arborétumban

Szarvas, április 4-6.

Különleges fényképeket készíthetnek azok, akik az ünnepi hétvégén keresik fel az ország egyetlen interaktív makettparkját Szarvason az Arborétumban. A gombnyomásra indítható kisvonatok, a valódi vasútállomások bemondója hangján megszólaló mini állomásépületek, a zenélő és hangzó makettek és a mini épületeket körülugráló nyuszik igazi családi élményeket ígérnek Húsvétkor és tavaszi szünetben. 

©

Az idén tavasszal mintegy tucatnyi új erdélyi makettel bővült állandó szabadtéri interaktív "kiállítás" a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki számára különleges élményt jelent, hiszen egy-két óra alatt az egész országot bebarangolhatja a család. A Szarvasi Arborétumban lévő makettparkban található az ország legnagyobb szabadtéri mini vasúti pályája is. Március elején az interaktív vasútmodellek visszatértek a téli pihenőről: a mini vasúti kocsik több száz méter hosszú sínpályán zakatolnak végig mini alagutakon és viaduktokon, az állomások nevét pedig eredeti hangon mondják be a hangszórókon.

5540 Szarvas, Mezőtúri út

Tisza - tavi Ökocentrum

Poroszló, április 4-6.

A Tisza-tó állatvilágával való közvetlen találkozást teszi lehetővé az átlátszó falú alagúttal épített 735 ezer literes édesvízi akvárium, az állat-show, az aranysakál-kifutó, a szitakötő-ház, a dámszarvas, az ékszer- és mocsári teknős bemutató valamint a már korábban átadott 1500 méteres vízi sétány madárvártákkal. A természeti kincsekben való további elmélyedést a 3D természetfilmeket vetítő mozi terem valamint az „Elvarázsolt vízi világ”, a „Makrovilág Földinfó”, az „Éjszakai erdő” interaktív kiállítások segítik. A látogatás élményét fokozza a tutajos-tó, a természetes növénylabirintus, a rönkjátszótér, a halász-skanzen és a körpanorámás fedett kilátótorony. A Tisza-tavi Öko-centrumból elérhetők a Madárrezervátumba induló csónaktúrák is. Az ünnepi kínálatban kézműves programok, állatbemutatók is szerepelnek.

©

Poroszló, Kossuth út 41.

Parti

Párnacsata Nap 2015

Hősök tere, április 4. szombat,15:00  

Idén is lesz párnacsata nap, méghozzá a tágas Hősök terén. El is kél majd a hely a tollparádénak, mivel a Facebook-eseményt már tízezren visszaigazolták. A káoszt néhány alapszabállyal próbálják megfékezni a szervezők, ezeket nem árt észbe vésni. Csakis puha párnát szabad vinni, csak párnás embert szabad ütni, a csata bármeddig eltarthat, és a fotósokra vigyázni kell. Minden más már a csatázókon múlik.

©

Loaded 90’s Indie Party

Beat On The Brat, április 4., 21.30

A kilencvenes évek legmenőbb indie/britpop-zenéire táncolhatjuk át az éjszakát a fővárosi zenerajongók egyik legfontosabb éjszakai bázisát jelentő Beat On The Brat klubban, ahol a két évtizeddel ezelőtti budapesti klubest-sorozat éled fel egy újabb alkalom erejéig.

Delalamm-koncert

Auróra, április 4., 22.00

A gitáros, Lamm Dávid és immár nyolctagú zenekara a nyolckerben mutatja meg sajátos világát, amely izgalmasan csavarja a jazzt, de azt sem tudhatjuk előre, mikor lesz klezmerből reggae vagy egy R&B-balladából hiphop.

Fesztivál

Negyed7Negyed8 Fesztivál

Április 4-12.

A romkocsmák hőskorszakában, hét éve indult a Negyed6Negyed7 Fesztivál. Az anno a Sirály klub programjait szervező Marom a hatodik és hetedik kerületek helyeit kötötte össze mindenféle kult eseménnyel a Hanuka nyolc napján. Ugyanez a közeg azóta elindította az Aurórát és átmozdult a VIII. kerületbe.

Most a Peszach ünnepe köré szerveztek roskadásig programot összesen hét vonalon. Lesznek a kerületek történetével foglalkozó és zsidó kulturális programok, koncertek, mindenféle gasztro ügy, lesz külön nap a Blahán (TÁP színházzal, migránsokat segítő civilekkel, ételosztó gerillacsapattal és a fesztivál csatlakozik az április 8-i a nemzetközi roma naphoz, illetve az április 11-i költészet napjához is.


Idén a VII. kerületből csatlakozik a Dzzs bár, a Kisüzem, a Rácskert, a Telep, a Klauzál13 Galéria, a Fekete Kutya, a Mazel Tov és Lámpás, a VIII. kerületben pedig az Auróra mellett lehet menni a nemrég Manu Chao koncert ígéretével mókázó Gólyába, a Gallery8be, a Macskába és a Lumenbe.

Gasztro

Nutellás desszert kurzus

Studio Italia főzőiskola , április 3. 18.00

A világ egyik legnépszerűbb édessége, a Nutella nemrég ünnepelte 50. születésnapját – ezt a jeles alkalmat kihasználva a Studio Italia főzőiskola desszert kurzust hirdetett meg, ahol kizárólag Nutellával készült ételeket készítenek majd el a jelentkezők. Akit ennyivel nem sikerült meggyőzni, annak itt az egyik elkészítendő sütemény neve: Nutellával töltött rácsos linzertorta. Na, ugye.

II. Húsvéti Bárányfesztivál a Városligetben

Városliget, április 4-6.

Olyan jól érezték magukat tavaly a bárányok a Vajdahunyad várában, hogy az idén húsvétkor is itt akarnak fesztiválozni. Háromnapos vigadalom evéssel, ivással, kézműves vásárral, szórakoztató családi programokkal, népi játékokkal, bárány-és nyuszi simogatóval. De lesz locsolóverseny, és vasárnap főzőverseny is. Aki a legjobb fogást főzi bárányból, azt a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség  Arany Bárány díjjal  jutalmazza.  

Ibolya Nap a kastélyban

Gödöllő, április 5.

A szerény kis ibolya fejedelmi vendégségben - Erzsébet királyné kedvenc virága jegyében telik az egész vasárnap a gödöllői Grassalkovich kastélyban. Délelőtt 10-kor „maga” Sissi fogadja a nyitásra érkezőket, aztán estig iparművészeti vásár, zenés, táncos  programok, irodalmi előadások, mesejátékok a díszudvarban, a lovardában, a kastélyparkban, játékos tárlatvezetések az állandó kiállításon. S még az is kiderül Halmos Mónika gasztronómus virágkonyháján, hogy az ibolya ehető. Ahol minden az ibolyáról szól, ott az Ibolyáknak minden fél áron, s azoknak is, akik ibolyaszínű ruhában érkeznek. Az Ibolya-lakodalmukat – ilyen is van, a 15. házassági évfordulót nevezték el így -  ünneplőket külön köszöntik, és szívesen vendégül látják a kastélyban.

©

Film

Led Zeppelin koncertfilm

Uránia, április 3., 19.00  

2007-ben az Atlantic lemezkiadó alapítója, Ahmet Ertegün emlékkoncertjének alkalmából állt újra össze minden idők egyik legfontosabb rock’n’roll bandájának három még élő tagja: Robert Plant, Jimmy Page és John Paul Jones – ráadásul a doboknál a néhai John Bonham fia, Jason ült. 20 millióan próbáltak meg jegyet szerezni a várva várt rendezvényre, de csak 18 ezer szerencsést sorsoltak ki, ezzel a Guinness rekordok könyvébe is bekerült a koncert, mint a zenetörténet legjobban várt eseménye. Ezt a hangulatot élhetjük át újra, HD felbontásban, az Uránia mozitermében.

Filmklub - Máté evangéliuma (Pasolini),

Pótkulcs, április 6. hétfő 19:00

A húsvéti ünnepek méltó lezárására kevés dolog alkalmasabb a Pier Paolo Pasolini máig remekműnek tartott filmjénél. Az olasz rendező filmjét amatőr szereplőkkel, Dél-Olaszországban vette fel, Jézus-történetét pedig  Bach és Mozart zenéje kíséri. „Neves filmtörténészek, de még a Vatikán szerint is, az egyik legőszintébb és leghitelesebb Jézus történet, amit filmre rögzítettek” – fogalmaz a programajánló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!