szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) hivatalos gyűjteményébe került a Bizottság zenekar két albumának borítója, és néhány plakátja.

A MoMA a világ legjelentősebb kortárs művészeti múzeuma, amelynek gyűjteményébe kizárólag meghívásos alapon lehet bekerülni. Ezért a teljes magyar képzőművészet, alkalmazott művészet sikere is, hogy annak Architecture&Design állandó gyűjteményébe bekerült a Bizottság zenekar két albumának borítója, illetve a zenekar néhány korabeli plakátja.

Mint a borítók és plakátok alkotója, a zenekar egykori frontembere, Wahorn András lapunknak elmondta, a New York-i konzulátuson működő Magyar Művészeti Központon keresztül talált rá Juliet Kinchin a MoMa szakkurátora, aki a múzeum építészet és dizájngyűjteményének bővítéséhez kérte el a Bizottság-relikviákat.

A kurátor – mint később kiderült – a nyolcvanas években járt Magyarországon, onnan ismerte meg a – saját meghatározásában katasztrófazene stílusban alkotó – zenekart. Most, hogy lehetősége van a múzeum 80-as évek albumborító-kollekciójának gyarapítására, eszébe jutott a Bizottság, ezért kereste meg Wahorn Andrást.

A két lemezborítót Wahorn ajándékként biztosította a MoMának, a zenekar négy plakátját pedig megvásárolta a gyűjtemény.

Amellett, hogy ezek az állandó gyűjtemény részei lettek, elképzelhető, hogy 1-2 műtárgyat ki is állítanak a múzeumban a nemsokára nyíló ”Making Music Modern: Design for Ear and Eye” című tárlaton is.

2014 végén a hvg.hu által felkért kritikusok minden idők legjobb magyar könnyűzenei lemezévé választották a Kalandra fel című Bizottság albumot, de az együttes bekerült a Magyar Nemzet által összeállított ”Minden idők legjobb zenekarai” közé is.

Wahorn most nagy újjáéledését éli szerencsére, főleg a zenében, több zenekara van egyszerre. 20-tól 70 éves zenészekkel játszik együtt (Wahorn Airport, Noise Flowers, Búcsúkoncert, Éjszakai Múzeumok, Tapasztalt Ecsetek, valamint alkalmi improvizációs felállások), havonta 10-15 koncertet adnak.

Most készül egy közös koncert és közös lemez a Bëlga zenekarral, illetve most vettek fel a stúdiójában egy sorozatot a Búcsúkoncert zenekarral. Tervben van egy közös fellépés a Noise Flowersszel és Presser Gáborral. Az elmúlt 3 évben 6 nagylemezt készített mezőszemerei stúdiójában.

Közben a MissionArt Galériával készülnek – a feLugossy után – egy nagy Wahorn retrospektív kiállításra ősszel, nagy katalógussal, ami a tervek szerint egy őszi Wahorn-fesztiválba fog majd illeszkedni.

Szintén napi hír, hogy András megegyezett az A38 Hajó vezetőjével, Bodnár Attilával, hogy ősszel minden zenekarával ad majd ott egy-egy koncertet, addig is megbízást kapott 6 nagyméretű festmény elkészítésére.

"De hát ezt eszik Pomázon" – interjú Wahorn Andrással
©
Az A.E. Bizottság szövegei annyira érthetetlenek voltak, hogy mindenki azt hallott bele a számokba, amit akart – Wahorn András szerint ezért lehetett sikeres a 80-as években ez az elképesztő zenekar. A zenész, képzőművész úgy véli, a mai rezsim módszereiben nagyon emlékeztet a Kádár-korra, sőt elővettek egy csomó embert is az akkori időkből. Szerinte se Kelet, se Nyugat nem vagyunk, a magyaroktól nem is érdemes demokráciát várni. A Kalandra fel című lemez végzett az élen a hvg.hu minden idők legjobb magyar lemezei Top 30-as listáján. Mezőszemerén beszélgettünk a Bizottság egykori alapítójával.

az interjú itt olvasható>>

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője

"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

Minden korábbinál nehezebb tárgyalások jöhetnek a 2021-es minimálbérekről

Minden korábbinál nehezebb tárgyalások jöhetnek a 2021-es minimálbérekről