szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiderült, a fesztivál második legrangosabb elismerését, a Zsűri Nagydíját nyerte el a Saul fia Cannes-ban. Nemes Jeles László drámája, a Saul fia a rendkívüli fogadtatása miatt már korábban nagyon komoly esélyessé lépett elő, ekkora sikert azonban utoljára 1984-ben ért el magyar alkotás. Az Arany Pálmát meglepetésre a francia Dheepan, Jacques Audiard filmje kapta.

1984 után először nyerte el a Zsűri Nagydíját magyar film, A napló gyermekeimnek után ezúttal a Saul fia alkotógárdája örülhetett a rangos elismerésnek (1985-ben a Redl ezredes kapta meg a zsűri díját, de az jelentőségét tekintve egy fokkal kisebb elismerés a Nagydíjnál, korábbi nevén a Zsűri Külön Nagydíjánál). A díjkiosztó ceremónia vasárnap este hétkor kezdődött, itt jelentették be, hogy kik nyerték a díjakat a fesztivál versenyprogramjában. Az utolsó előttiként átadott díjat Mads Mikkelsen adta át Nemes Jeles Lászlónak, a film láthatóan zavarban lévő rendezőjének. Nemes legfőképp a stábnak köszönte meg azt, hogy hittek benne. Ugyancsak köszönetet mondott a fesztivál szervezőinek, hogy már első nagyjátékfilmjét a versenyprogramba hívták.

A díjátadó után az is kiderült, hogy a Vulcain elnevezésű technikai díjat Zányi Tamás kapta meg " a Saul fia kiemelkedő hangmérnöki munkájáért". Így a magyar stáb összesen négy díjjal gazdagodott Cannes-ban: a Nagydíj mellett a FIPRESCI-, a Francois Chalais és a hangmérnöki díjat is bezsebelte az alkotógárda.

©

Mi történt a gálán?

Az első bejelentett díjat, a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a Wave's 98 című film nyerte. Utána a legjobb első filmnek járó Arany Kamerát adta át John C. Reilly. A legjobb elsőfilmes díját a kolumbiai La Tierra y la sombra című film nyerte el, a díjat César Augusto Acevedo, a rendező vette át.

Ezután bemutatták a zsűrit, majd Benjamin Clementine adta elő Bob Dylan dalát, a Farewellt. Ez a dal szólt a zsűrit elnöklő Coen-fivérek utolsó filmjében, a Llewyn Davis világában.

Később Jane Birkin adta át az életműdíjat Agnes Vardának, a Cléo 5-től 7-ig rendezőjének, aki a hatvanas években a híres francia új hullám egyik fontos alakja volt.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat Michel Franco kapta a Chronic című filmért. Következett a a legjobb női alakítás díja, amelyet a francia színész Tahir Ramir adott át. Megosztva Rooney Mara és Emanuelle Bercot lett a legjobb női szereplő. Előbbi a Carolban, utóbbi a Mon Roi-ban nyújtott teljesítményért érdemelte ki az elismerést.

A Zsűri Díját a The Lobster című alkotás nyerte, a díjat a görög rendező, Yorgos Lanthimos vette át. A legjobb férfi alakítás díját Vincent Lindon érdemelte ki a La loi du marché főszerepéért.

A legjobb rendező díját A Bérgyilkos című filmért Hou Hsiao-Hsien rendező vehette át. Ezután következett a Zsűri Nagydíja és a magyar siker: Nemes Lászlót szólították a színpadra.

©

Az Arany Pálmát, a legfontosabb elismerést végül Jacques Audiard kapta a Dheepan című filmjéért. Audiard a versenybe meghívott öt francia alkotó közül az egyetlen nemzetközileg is elismert rendező, A próféta című filmjével 2009-ben elnyerte a zsűri Nagydíját. Hetedik filmje három Srí Lanka-i menekültről - egy volt tamil lázadóról, Dheepanról, egy fiatal nőről és egy kilencéves kislányról szól, akik a franciák előtt egy családnak adják ki magukat. Egyikőjük sem beszél franciául, de Dheepannak egy drogbandák által uralt veszélyes párizsi külvárosban sikerül házmesteri állást kapnia. A "család" mindent megtesz a beilleszkedésért, és azért, hogy megértse az idegen kultúrát, de nem tudják magukat kivonni a bandaháborúból, s végül Londonban találnak rá a boldog életre. A főszerepeket amatőr színészek alakítják, Dheepan szerepében Anthonythasan Jesuthasan író látható, aki 16 éves korában maga is a tamil lázadók oldalán harcolt, s 1993-ban menekült Franciaországba.

A Saul fiát (kritikánk a filmről) már a fesztivál első hétvégéjén bemutatták, és nem túlzás azt állítani, hogy a cannes-i filmünnep első napjai alatt mindenki a magyar alkotásról beszélt. A holokausztot új megvilágításba helyező filmet, a rendezőt, Nemes Jeles Lászlót (interjúnk), és a főszerepet alakító Röhrig Gézát már akkor nagyon nagy esélyesnek kiáltotta ki mindenki, többen még a legfőbb díjat, az Arany Pálmára is méltónak találták a művet.

Jake Gyllenhall és a Coen-fivérek ízlésében kellett bízni

A versenyprogram díjairól idén a Coen-fivérek (Nem vénnek való vidék, A nagy Lebowski) által vezetett, kilenctagú zsűri döntött. Az Oscar-gálán és Cannes-ban is több alkalommal díjazott alkotópáros mellett neves művészek adhatták le szavazataikat a versenyprogramban helyet kapó alkotásokra. A zsűriben helyet kapott az amerikai színész, Jake Gyllenhall (Éjjeli féreg, Brokeback Mountain) és női kollégája, a Foxcatcherből és az Amerikai mesterlövészből ismerős Sienna Miller is. Mellettük a kultrendező Guillermo Del Toro (A faun labirintusa, A hobbit), a franciák kedvence Sophie Marceau is szavazhatott, csakúgy mint a 2014-ben a Cannes-ban a Zsűri Nagydíját elnyerő Xavier Dolan (Mommy, Képzelt szerelmek) kanadai rendező, illetve Rokia Traoré énekesnő.

Ők döntöttek:

A zsűri vasárnap délelőtt ült össze, hogy döntsön a hét kiosztandó díjról.A fesztivál szabályzata szerint a kilenctagú zsűrinek az Arany Pálmáról, a Nagydíjról, a rendezés díjáról, a zsűri díjáról, a forgatókönyv díjáról, valamint a legjobb női és férfi alakítás kategóriájában kell szavaznia. Csak egyetlen díj adható megosztva, de az nem lehet a fődíj, az Arany Pálma. Lényeges szabály az is, hogy egy film csak egy díjat kaphat. Mindegy egyes díjról a vita után titkos szavazással döntenek a zsűritagok, s a díjat elnyerő filmnek abszolút többséget kell kapnia, azaz legalább öt szavazatot a kilencből.

Nagyon erős volt a mezőny

Ahogy azonban az várható volt, a Saul fia után több másik díjvárományos film is bemutattak a versenyprogramban, így a harc hamar több esélyessé vált a díjakra. Ahogy azt esélylatolgató cikkünkben már kifejtettük, elsőfilmes rendezőt nagyon ritkán díjaznak Arany Pálmával, ez legutoljára Steven Soderbergh Szex, hazugság, videó című alkotásával történt meg, 1989-ben. Magyar film ráadásul még 2015 előtt sohasem nyerte el a filmművészet talán legrangosabb elismerését. Az azonban jó jelnek számított, hogy a Saul fia szombaton elnyerte a kritikusok díját, a FIPRESCI-díjat. Az előző két évben ugyanis az a film kapta az Arany Pálmát, amely egy nappal előbb a kritikusok díját is elvitte. 2013-ban az Adéle élete, tavaly a Téli álom alkotói örülhettek.

Ezért a díjért versenyeznek
©

Az idei gálát megelőzően fő esélyesként Todd Haynes Carol című filmjét emlegették Cate Blanchettel és Ronney Marával a főszerepben. Ugyancsak lenyűgözte a kritikusokat Hsiao-hsien Hou harcművészeti eposza, a The Assassin (A bérgyilkos). Továbbá a Tim Roth főszereplésével készült Chronic című filmnek is sokan előre díjakat osztottak, míg Paolo Sorrentino Ifjúság című alkotógárdája főleg a rendező eddigi életműve miatt várhatta magabiztosan a díjkiosztót.

Magyar filmek persze kerültek korábban is jutottak a fődíj közelébe. 1966-ban a Szegénylegények (ezt a filmet idén le is vetítették egy különleges vetítésen Cannes-ban), rá egy évre Kósa Ferenc Tízezer napja is esélyes volt. Előbbi a FIPRESCI-díjjal, utóbbi a legjobb rendezés díjával vigasztóladhatott. Utána legtöbbször a zsűri díjának örülhetett magyar produkció: 1971-ben a Szerelem, rá egy évre a 1984-ben a Napló gyerekeimnek, majd 1985-ben a Redl ezredes alkotógárdája örülhetett. Az utolsó rangos magyar díjat Mundruczó Kornél deltája kapta, 2008-ban a Deltát a kritikusok ismerték el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!