szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hetekben 24 kiadó vette meg Gárdos Péter Hajnali láz című kötetének fordítási jogát. Az idei Londoni Könyvvásáron a Publishers Weekly és a Booktrade a dokumentumregényt a legfontosabb könyvnek választotta. Nemsokára elkészül a filmváltozat is és szeptemberben jelenik meg a könyv új kiadása.

A kötet először 2010-ben jelent meg, a hvg.hu-nak Gárdos Péter mesélt korábban annak regényes előtörténetéről.

A kötet kiugró nemzetközi sikerét jól példázza, hogy az kiadók százainak az érdeklődését keltette fel Londonban, és szinte napokon belül valamennyi fontos könyvpiacról több ajánlat is érkezett egy időben. A kiemeltnek számító angol, német, francia, olasz, spanyol, német nyelvterületeken 8-10 jelentős kiadó versenyzett heteken át azért, hogy megszerezzék a könyv kiadásának jogát, amely a legtöbb országban több körön át tartó aukciók után kelt el olyan összegekért, amilyeneket magyar szerző művéért még nem fizettek.

©

A hosszan tartó aukciókat követően a Hajnali láz szinte valamennyi külföldi kiadója jelentősnek mondható promóciós vállalásokat tett, és olyan mértékű előlegeket fizetett, amilyet a világ legnagyobb könyvsikereiért szoktak. Kevesebb mint egy hónap alatt az alábbi országok kiadói „csaptak le” Gárdos kötetére: Ausztrália (Text), Kanada (Anansi), Nagy-Britannia (Doubleday), USA (Houghton Mifflin Harcourt), Dánia (Gyldendal), Görögország (Patakis), Norvégia (Gyldendal), Izrael (Modan), Portugália (Objectiva), Finnország (Siltala), Taiwan (Emily Publishing), Horvátország (Fraktura), Svédország (Massolit), Brazília (Companhia das Letras), Hollandia (Ambo Anthos), Franciaország (Robert Laffont), Németország (Hoffmann und Campe), Olaszország (Bompiani), Spanyolország (Alfaguara), Katalónia (Edicions 62), Románia (Editura Trei), Kína (Shanghai 99), Korea (The Alchemist), Lengyelország (Czarna Owca).

A regényből Gárdos Péter rendezésében már gyakorlatilag elkészült a filmváltozat is, amit az A Company forgalmaz Magyarországon. Az alkotást többen – például Andy Vajna, Árpa Attila – Oscar-esélyesnek nevezte. Igaz, csak egy filmmel nevezethetünk az Amerikai Filmakadémia versenyére, s így a Cannes-ban robbant Saul fia könnyen kiütheti az indulásról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!