szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két magyar nagyjátékfilm kapott meghívást a 2015-ös Karlovy Vary Filmfesztiválra – viszont nem a versenyprogramban, hanem az East of the West nevű szekcióban kaptak helyet, ahol tavaly az Utóélet és a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan is futott.

A cseh Karlovy Varyban rendezett A-kategóriás filmfesztivál Közép-Európa egyik legnagyobb filmes eseménye , ami az utóbbi két évben különösen kedves volt a magyaroknak: 2013-ban Szász János A nagy füzete hozta el a fődíjnak számító Kristályglóbuszt, míg tavaly Pálfi György Szabadesése nyert három díjat (a zsűri nagydíja, legjobb rendezés, Europa Cinemas Label-díj).

2014-ben Pálfi filmje mellett olyan népszerű hazai alkotások is Karlovy Varyban mutatkoztak be, mint Zomborácz Virág Utóélete és Reisz Gábor VAN Valami furcsa és megmagyarázhatatlanja – ezeket versenyen kívül, az East of the West nevű szekcióban vetítették.

Idén két magyar nagyjátékfilm kapott meghívást a fesztiválra, mindkettő az első és második filmeket bemutató East of the West programjába: Horváth Lili A szerdai gyerek című első filmje, és a Nemes Gyula (Egyetleneim) által rendezett Zero.

A szerdai gyerek
©

A szerdai gyerek hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga), felelőtlen kamaszlány, ugyanakkor egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontásra való hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Több amatőrszínész mellett feltűnik néhány ismert arc is: például Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor vagy Nagy Ervin.

Horváth Lili filmje 205 millió forint filmalapos támogatásból, magyar-német koprodukcióban készült, operatőre Maly Róbert, zeneszerzője Presser Gábor, producere Fehér Károly, koproducerei Henning Kamm és Pataki Ági voltak.

Nemes Gyula magyar-cseh-német koprodukcióban készült Zero című filmje egy méhész története, aki „anarchista terrort indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket”. A Magyarországon és Burkina Fasóban forgatott 83 perces film operatőre Dobóczi Balázs, írója a rendező és Beregi Tamás. A Zero a Playtime produkciójában készült a cseh Endorfilm, a német 42Film és a magyar Katapult Film koprodukciójában a Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával, producere Nemes Gyula.

Zero
©

A Zero a hivatalos leírás alapján igen érdekesnek tűnik: "Egy méhecske berepül egy mézgyárba. A mézgyár igazgatója kimenekül az erdőbe és méhész lesz. Beleszeret egy mobiltársaság igazgatójának lányába. A méhei kihalnak egy közeli mobiltorony miatt. A szerelmesek gerillaakciókat hajtanak végre a méhek megmentésére. Megszüntetik az áramot, a fűtést, a benzint, a mobiltelefont és az internetet. Húskampón végzik ki az ország vezetőit, legyilkolják a plázák vásárlóit. A harc nemzetközi forradalomba csap át. A bonyodalmak csak most kezdődnek igazán".

Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP új programja „Future Frames” címmel mutat be ígéretes pályakezdő tehetségeket a Karlovy Vary filmfesztiválon. A tíz diploma- ill. vizsgafilmet felvonultató válogatásba kapott meghívást a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Filmteam koprodukciójában a Filmalap támogatásával készült Határ című alkotás, Szabó Mátyás diplomafilmje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Kósa Lajos engedett az ellenzéknek, támogatja Müller Cecília meghallgatását a Honvédelmi bizottságban

Kósa Lajos engedett az ellenzéknek, támogatja Müller Cecília meghallgatását a Honvédelmi bizottságban