szerző:
MTI

Az orosz kulturális miniszter újratemetné Oroszországban Szergej Rahmanyinov zeneszerzőt, akit New York államban temettek el a családjával együtt. A komponista a bolsevik forradalom után emigrált, a dédunokája pedig nem ért egyet a maradványok Oroszországba szállításával.

Az orosz kormány hazaszállítaná az Egyesült Államokból Szergej Rahmanyinov zeneszerző földi maradványait, ez azonban az örökösök akaratába és a komponista végrendeletébe ütközhet. A kultúrpatriotizmusáról ismert orosz kulturális miniszter, Vlagyimir Megyinszkij szerint az amerikaiak tévesen tartják honfitársuknak a komponistát, akinek a sírját is elhanyagolják.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség Novgorod alkormányzójára, Alekszandr Szmirnovra hivatkozva azt írta, hogy orosz diplomaták már meg is kezdték az egyeztetéseket az amerikai féllel. Rahmanyinov a Novgorodi kormányzósághoz tartozó Szemjonovóban született 1873-ban.

Az örökösök egyértelműen a hazaszállítás ellen foglaltak állást. Susan Wanamaker, Rahmanyinov dédunokája a BBC-nek adott interjújában leszögezte, hogy a komponista végrendelete szerint New Yorkban akart nyugodni. "Nem szeretnénk szembemenni az akaratával, ezért ott fog maradni" - hangsúlyozta.

Gyenyisz Macujev, a Rahmanyinov Alapítvány művészeti vezetője más véleményen van. "Rahmanyinov öröksége, lelke és tehetsége Oroszországhoz tartozik, ahogy ő maga is újra meg újra elmondta" - fogalmazott a zongoraművész, aki az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon éppen a nagy orosz komponista egyik zongoraversenyét adta elő a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusokkal. Az orosz állami televízió a mostanihoz hasonló eseteket számba véve felidézte, hogy az 1938-ban Párizsban elhunyt és eltemetett nagy orosz operaénekes, Fjodor Saljapin hamvait 1984-ben a novogyevicsi temetőben helyezték újra örök nyugalomra.

Rahmanyinov, a 20. század egyik legnagyobb zeneszerzője és zongoraművésze 1917-ben, a bolsevik forradalom után hagyta el hazáját, és előbb Európában, majd az Egyesült Államokban élt, ahol nem sokkal halála előtt megkapta az állampolgárságot is. Nevének angolos formáját - Sergey Rachmaninov - az emigrációban kezdte használni. 

A kaliforniai Beverly Hillsben halt meg rákban 1943-ban, de földi maradványait később a New York állambeli Valhalla település Kensico temetőjében helyezték el; felesége és lánya is mellette nyugszik. A nemesi származású komponistát a szovjet időkben hazájában árulónak bélyegezték.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Meghalt Galt MacDermot, a Hair zeneszerzője

Meghalt Galt MacDermot, a Hair zeneszerzője