szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 77 éves, brit születésű Jackie Collins még színésznő nővére, Joan Collins előtt is titkolta, hogy mellrákban szenved. Az amerikai könyvpiac egyik legsikeresebb szerzőjét szombaton érte a halál.

Hetvenhét éves korában elhunyt Jackie Collins, a világ egyik legsikeresebb bestsellerírója. Az írónőt szombaton érte a halál Los Angelesben - közölte a sajtósa. Évek óta mellrákban szenvedett, bár ezt még nővére, Joan Collins színésznő előtt is titkolta.

Írónak született

Az amerikai könyvpiac egyik legsikeresebb alakja - eladott kötetei számát 500 millióra, és vagyonát is több száz millió dollárra becsülték - Londonban született 1937-ben. Négy évvel volt fiatalabb testvérénél. Az ártatlannak hitt kis Jacqueline-t szülei legnagyobb meglepetésére egyszer csak kizárták az iskolából: mint kiderült, alig járt be, s ha véletlenül be is tévedt, inkább írással töltötte az időt. Zsebpénzét az általa írt történetek eladásából szerezte, osztálytársai állítólag alig bírták kivárni a sztorik folytatását. 

A lányt szülei Hollywoodban szárnyait bontogató nővéréhez küldték, ahol ő is megpróbálkozott a színészettel, de csak felejthető szerepek jutottak neki felejthető filmekben. 1955-ben visszatért Londonba, ahol rögvest férjhez is ment a társasági élet egyik lehengerlő, ámde drogproblémákkal és depresszióval küzdő figurájához. A mindössze pár éven át tartó házasságból egy lánya született. 1966-ban egy galéria- illetve klubtulajdonosfelesége lett. A frigyből két lány született.

©

Férje bátorítására Jackie Collins több könyvet is írt, első nagy sikere 1968-ban a Tele a világ nős férfiakkal volt. (Később született egy nagysikerű könyve Tele a világ elvált férfiakkal címmel.) A könyv nyílt szexualitása, illetve a nők és a férfiak közötti kettős mérce előtérbe helyezése miatt hatalmas visszhangot kapott, Ausztráliában be is tiltották. 

Sikerei megnyitották az utat a film világába is: Jackie Collins a hetvenes években saját könyveit adaptálhatta filmre, az 1978-ban bemutatott A hódítóban például a karrierje egyik mélypontján lévő nővérén segített azzal, hogy rá osztották a főhősnő szerepét.

Befutott

A nemzetközi sikert a Hollywoodi feleségek jelentette, majd az írónő nyolcvanas években a Vad játszma című kötettel útjára indította Lucky Santangelo történetét. A maffiózó vadóc lányából filmstúdiófőnökké, és befolyásos üzletasszonnyá váló Lucky-sztorik milliókat tartottak izgalomban.

A kilencvenes években Jackie Collins több súlyos magánéleti válságon ment át, előbb elvesztette férjét, majd pár évvel később új élettársa is meghalt. Az írást azonban nem hanyagolta, az új évtizedhez egy új főhősnő járt, Madison Castelli karaktere a Lucky sorozat népszerűségével vetekedett. 

A Hollywood mocskos oldalát bemutató kötetei kapcsán újra és újra felmerült a kérdés, hogy vajon kiről mintázta történeteinek híres-hírhedt alakjait. A szabadidejét fotózással és soulzene hallgatásával töltő írónő ilyenkor sejtelmesen csak annyit mondott: "Elégedjenek meg azzal, hogy ha valami, hát az én karaktereim még árnyaltak is - az igazság még sokkal bizarrabb..."

Könyvei negyven országban jelentek meg. Kötetei közül mintegy harminc került a The New York Times bestsellerlistájára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen