szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rózsa nevéről és a Hét év Tibetben című filmről ismert francia rendező az idegen nyelvű filmek kategóriájában szerette volna indítani a Farkastotemet, de az akadémiának nem volt elég kínai a film. Jean-Jacques Annaud megdöbbenésének adott hangot.

Jean-Jacques Annaud francia filmrendező döbbenetének adott hangot amiatt, hogy Kína kénytelen volt visszavonni a francia koprodukcióban készült Farkastotem című háromdimenziós alkotását a legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyéből, mivel a film nem felelt meg az amerikai filmakadémia előírásainak.

©

A 72 éves francia rendező ritkán rendez, de olyankor többnyire nagyot. Olyan filmekkel tette magát világszerte ismertté, mint A rózsa neve és a Hét év Tibetben. Ellenség a kapuknál és A medve című filmjei is sok emberhez eljutottak. Munkásságát díjakkal nemigen szokták jutalmazni, a két legnagyobb elismerést hazájában kapta. A legjobb idegen nyelvű filmnek járó César-díjat A rózsa neve nyerte el 1987-ben, A medvéért 1989-ben a legjobb rendezőnek járó César-díjat kapta.

Az amerikai filmakadémia illetékesei azzal indokolták a világhírű rendező filmjének kizárását, hogy kevés a kínai nemzetiségű filmes a koprodukció kreatív személyzetének soraiban, és ezáltal nem felel meg a nevezési szabályoknak.

"Filmünk egy kínai bestseller adaptációja, a színészek valamennyien kínaiak, mandarin és mongol nyelven beszélnek, és a történet teljes egészében kínai. Döbbentem fogadtam a döntést" – mondta Annaud az AFP francia hírügynökségnek.

A film mintegy 40 millió dollárba (11 milliárd forintba) került, amelynek 80 százalékát Kína finanszírozta. A produkció az állami fenntartású China Film Group támogatásával született. A Farkastotem, amely a francai filmrendező 13. nagyjátékfilmje, Kína északi részén, Belső-Mongóliában játszódik a kulturális forradalom idején. Lü Csia-min kínai író 2004-ben kiadott azonos című, nagysikerű regényét adaptálták, az életrajzi ihletésű mű a ma már hatvanas évei végén járó író életének azt a korszakát idézi fel, amelyet a mongóliai pusztán kellett eltöltenie a kulturális forradalom évei alatt.

A kínai hatóságok szeptemberben döntöttek a Farkastotem nevezéséről, a döntést egyes kínai filmes körök fogcsikorgatva fogadták.

Annaud elmondta, hogy október 9-én értesült a legjobb idegen nyelvű filmek Oscar-mezőnyéből való kizárásáról, egy "kedves hangú, de zavaros levélből", amelyet Mark Johnson, az illetékes Oscar-bizottság elnöke írt.

Nem elég kínai

A francia rendező szerint az amerikai testület azzal indokolta döntését, hogy a film kreatív stábjának többsége nem kínai, a technikai személyzet stábja – a rendező, a két forgatókönyvíró, a producerek egyike, a fő operatőr és a zeneszerző – szintén nem kínai.

"Tréfát űznek velem, azt állítják, hogy nagy francia csapattal dolgoztunk, hét francia vett részt a munkálatokban. És 600 kínai, nem beszélve a színészekről és az utómunkálatokban részt vevő kétezer emberről, valamennyien kínaiak" – háborgott Annaud.

A kínai filmiroda az utolsó pillanatban új nevezést küldött, a Go Away Mr. Tumor című komédiát, amely azt mutatja be, miként birkózik meg rákbetegségével egy optimista nő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Az Apple lecseréli az iPhone-ok képernyőjét – és jó eséllyel mindenki más megy majd utána

Az Apple lecseréli az iPhone-ok képernyőjét – és jó eséllyel mindenki más megy majd utána

Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga

Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga