szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban a Saul fia, most a Hajnali láz támogatását kifogásolja a párt. Dúró Dóra ezúttal nem felejtette el felhánytorgatni Orbánéknak azt sem, hogy kihátráltak a Hóman Bálint-szobor mögül. Szerinte a kormány jobbikosként beszél, de SZDSZ-esként cselekszik.

„A Jobbik mélységesen felháborítónak tartja, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap 309 millió forint közpénzzel támogatta a Hajnali láz című filmet” – kezdődik a hétfőn kiadott, Dúró Dóra által szignált közlemény. A parlament kulturális bizottságának elnöke „százmilliókkal kitömött posztholokauszt szerelmi történetnek" nevezi Gárdos Péter decemberben bemutatott alkotását. Hozzáteszi: a film főszereplője (a rendező apja) a kommunista időszakban volt újságíró, aki „gyűlölködő hangvételű cikkeivel a Rákosi-féle rémuralmat, majd annak bukása után ugyanilyen lelkesedéssel a megtorló Kádár-rezsimet szolgálta ki”.

2013 augusztusában Dúró férje, a szintén jobbikos Novák Előd a Saul fia állami támogatása ellen írt hasonló tartalmú közleményt. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy miután a Sorstalanság 920 millió forint közpénzt kapott, a Saul fia című újabb holokausztfilmre 205 millió forintot szavazott meg a filmalap.

©

Mindketten leszögezik, hogy a Jobbik, amennyiben nyer a választásokon, egyik első dolga lesz, hogy a kulturális életet – a filmgyártást különösen – magyar nemzeti értékek szolgálatába állítsa. Dúró most úgy fogalmaz, hogy „az Orbán-kormány továbbra is jobbikosként beszél, de SZDSZ-esként cselekszik a kultúra számos területén: az egyik legnagyobb magyar történész és kultúrpolitikus, Hóman Bálint szobrának ügye mögül gyáván és elvtelenül kifarolt, egy kommunista bértollnokról készült szerecsenmosdató filmet pedig elképesztő összeggel jutalmaz”.

És hogy mit szeretne a Jobbik? „A magyar fiatalok számára identitásuk megerősítését is segítő filmek gyártását.” Novák konkrét példát is említett 2013-ban, ő a pozsonyi csatáról, Pongrátz Gergely életéről, vagy a Rongyos Gárdáról szóló filmre adná az állami pénzeket. És aláhúzza: „A Jobbik kormányra kerülése esetén véget vet a holokausztiparnak a filmgyártás terén is”.

©

A Saul fiát az egész világon az Oscar-díj egyik esélyesének tartják. (Kritikánk itt, interjúnk a rendezővel itt, az Oscar-esélyeiről itt olvashat.)  A Hajnali lázat decemberben mutatták be a magyar mozik. (Kritikánk itt, a rendezővel interjúnk itt olvasható.)

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Orbán is kiállt az új Szuperliga ellen, szerinte attól szép a foci, hogy nem lehet kisajátítani

Orbán is kiállt az új Szuperliga ellen, szerinte attól szép a foci, hogy nem lehet kisajátítani

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4