szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz filozófus-író-szemiotika professzor Umberto Eco 84 éves volt.

A 84 éves filozófus-írót pénteken este fél 11-kor otthonában érte a halál.

©

Umberto Eco 1932. január 5-én született az észak-olaszországi (piemonti) Alessandriában. Egyházi nevelésben részesült, majd a torinói egyetemen középkori filozófiát és irodalmat tanult, majd 1954-es diplomaszerzése után nem sokkal az egyetemen helyezkedett el, illetve számos kiadóháznak dolgozott lektorként. Munkássága során főleg a középkori filozófiával és szemiotikával foglalkozott, de történeti, filozófiai és szemiotikai tárgyú írásai mellett jelentek meg tömegkommunikációval, irodalomkritikával és antropológiával kapcsolatos munkái is. Módszertani könyvét, a Hogyan írjunk szakdolgozatot című a magyar egyetemeken is kötelező anyag szokott lenni.

Karrierje során a későbbiekben többek között oktatott a Harvard és a Columbia egyetemeken, és számos intézménytől kapott tiszteletbeli fokozatokat, de leginkább a bolognai egyetemen oktatott.

Tudományos és közéleti munkássága mellett Eco számos regényt is írt, ezek közül leghíresebb 1980-ban megjelent A rózsa neve című középkori krimije, amelyből 1986-ban Sean Connery és Christian Slater főszereplésével készült film.

1988-ban jelent meg a Foucault-inga, 1994-ben A tegnap szigete, 2000-ben a Baudolino, 2005-ben a Loana kirányő titokzatos tüze, 2010-ben pedig A prágai temető című regénye, melyeket magyarra is lefordítottak. 2015-ben olaszol Numero Zero címen megjelent regényének magyar kiadását az Európa Könyvkiadó még korábban 2016 első felére ígérte.

Umberto Eco 2007-ben Magyarországon is járt, abban az évben ő volt a Budapesti Könyvfesztivál vendége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!