szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Attól, hogy valakinek a felmenői a holokauszt áldozatai lettek, még lehetséges, hogy átérezze Trianon veszteségét, ahogy egy 56-os hős leszármazottjának sem kell feltétlenül megvetnie azt, aki nosztalgiával tekint a gulyáskommunizmus éveire - véli a Közös Halmaz Alapítvány, amely köztéri kiállítást szervez, és oktatási projektet indít a huszadik század történelmi traumáinak feldolgozásához.

A „Nyissunk a múltra, hogy legyen jövőnk!” szlogenű projekt középpontjában interaktív ajtók állnak. Ezek segítségével nyithatók ki a régóta tabuként kezelt, vagy legjobb esetben is szélsőségesen megközelített kérdések. Az ajtókat először köztéren, később pedig középiskolákban mutatják be.

A látogatók az ajtókat kinyitva a traumákhoz kapcsolódó szokatlan kérdéseket, gondolatébresztő, játékos felületeket találnak. Minden ajtó a köztudatban rögzült megközelítésekhez képest új szempontokat mutat be. Nem válaszokat ad, hanem kérdéseket vet fel. A köztéri kiállítási forma legfőbb előnye, hogy bárki bele tud botlani. Olyan járókelők is, akik inkább elzárkóznak a témától.

©

A kiállítás tervei elkészültek, az ajtók gyártásához a szervezők közösségi finanszírozás keretében gyűjtenek támogatást. (Itt lehet erről tájékozódni.)

„Valami nagyon nem stimmel ma Magyarországon a történelmi traumáinkról szóló közbeszéddel. Minden magyar családot, ha eltérő mértékben is, de érintett a huszadik század. Mindenkinek megvan a maga története, a maga fájdalma. A baj azzal van, hogy összemérjük ezeket, és meg akarjuk győzni egymást arról, hogy a ’mi fájdalmunk’ nagyobb a ’ti fájdalmatoknál’. Meg kell értenünk, hogy az egyikünkön az egyik, a másikunkon a másik történelmi tragédia ejtett mély sebeket” – írja a Közös Halmaz csapata.

A kiállítás mellett a fiatal bölcsészekből, grafikusokból, mérnökökből, közgazdászokból álló csapat középiskolákban tart majd rendhagyó foglalkozásokat tanórai keretek között. Elkötelezettek abban, hogy a legfogékonyabb korban vezessék rá a diákokat: legyenek kíváncsiak, gyanakvóak, ne fogadják el a leegyszerűsített féligazságokat, ne vigyék tovább a téves, kirekesztő reflexiókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!