szerző:
Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

Ha a Quimby és a Kiscsillag az első vonal, akkor az Esti Kornél a második vonal végén van – tartja magáról a negyedik lemezével jelentkező mezőtúri csapat. A magyar nyelven éneklő hazai alternatív zenekarok közt egyre népszerűbb banda koncertjeire már nem elsősorban a tinilányok járnak, a depresszív szövegvilágukon pedig még viccelődni is mernek. Nagyobb figyelmet érdemlő magyar zenekarokat bemutató sorozatunk, az egy.két.há új részében az Esti Kornéllal foglalkozunk – a cikkben meghallgatható az Éjszaka van című új album is.

egy.két.há

Sorozatunkban fiatal, tehetséges magyar zenekarokat mutatunk be, mert azt gondoljuk róluk, hogy nagyobb figyelmet érdemelnének.

Beszélgettünk a Mongooz and The Magnet, Muriel, Immgirants, Jónás Vera Experiment, Grand Mexican Warlock, iamyank, Esti Kornél, Blahalouisiana, Gustave Tiger, Mörk, The Luckies, Junkie, The Best Bad Trip, Twentees, Kamikaze Scotsmen, SoulClap Budapest, Antonia Vai, The Adolescens, Barbara Stahl, The nobody elses, mïus, Belau, Papaver Cousins, Szeder, Manoya zenekarok tagjaival.

Friss cikkek a témában

Tíz évvel, egy nagy átalakulással és most már négy lemezzel a háta mögött az Esti Kornél még mindig az egyik legkülönlegesebb szereplője a hazai alternatív zenei színtérnek. A Mezőtúrról indult zenekar úgy tudott stabil közönséget építeni Budapesten és vidéken is, hogy nem játssza őket a rádió, és nem is volt olyan ismerősük, akinek az ismerőse beajánlotta volna őket ide-oda.

„Nálunk soha nem volt olyan áttörés, hogy egy éve még nem hallottak rólunk, aztán pedig már megtöltjük az Akvárium NagyHallt” – mondja Lázár Domokos, a banda gitáros-énekese, dalszerzője. „A vidéki városokból indult pesti zenekarok közül csomóan szenvednek, akik egy év alatt nagyon durván befutottak Pesten, de nem figyeltek eléggé a vidéki közönségre”. Horváth Kristóf gitáros szerint tudatos építkezésbe kezdtek: „Sokan úgy vannak vele, hogy nem érdemes elindulni vidékre, mert úgyis vannak fesztiválok, meg pesti koncertek, pedig ez tökre számít”.

©

Már nem csak tinilányok járnak a koncertre

Szigorúan tekintve idén lesz tíz éves a zenekar, de az első két-három évet még tanulóidőszaknak fogják fel – ekkor még ritkán koncerteztek Mezőtúron kívül, és a jelenleg hat tagú bandából még csak négyen voltak részei a csapatnak. 2009-ben, az Egytől egyig című debütlemez évében törtek ki igazán, ekkor a Kiscsillaggal és a Heaven Street Sevennel is koncerteztek, egy évvel később pedig ők léphettek fel a Kispál és a Borz előtt a szigetes búcsúkoncerten.

A 2011-es, Boldogság, te kurva című második album után egy évvel megváltak Nagy István énekestől, helyére Bodor Áron érkezett, és teljes értékű taggá lépett elő az addigi turnémenedzser, Horváth Kristóf is. „Szerencsére már leszálltak rólunk a nagy fikagépek, a váltáskor még nagyon ment a pistizés” – mondja Domokos, de Áron szerint „ahhoz képest, hogy mekkora dolog egy énekesváltás, nem is volt olyan sok negatív visszhangja a dolognak.

Harmadik lemezük – ami az új felállással az első volt – 2014-ben jelent meg, Ne félj címmel, a közönség pedig tovább nőtt, és már nem csak számban, hanem összetettségében is: „A közönség velünk együtt idősödik, és ez tök jó dolog. Most már az átlag Esti Kornél koncertre járó nem tinilány, hanem huszonéves, de megjelentek a nyolcvanas évek magyar alterzenéjét kedvelő, már középkorú férfiak is” – meséli Áron.

©

Ki tudja, hány kapcsolat ment már tönkre miattuk

Miről is szól az egy.két.há sorozat?

Sorozatunkban fiatal, tehetséges magyar zenekarokat mutatunk be, mert azt gondoljuk róluk, hogy nagyobb figyelmet érdemelnének, és nem feltételnül kapnak elég lehetőséget a mainstream felületeken.

Első alkalommal a norvég, ír és egy magyar tagból álló Mongooz and The Magnet klipforgatásán vendégeskedtünk, aztán ellátogattunk a Muriel zenekar bázisára is, majd Jónás Veráék kiváló lemezét jártuk körbe. A Grand Mexican Warlock-lemezpremier után pedig iamyank videója debütált a sorozatunkban.

Nagyjából erre az időszakra tehető az is, hogy leszálltak a bandáról a kritikusok, legalábbis Domokos szerint: „Minket sosem hordozott a tenyerén a szakma, mindig leírták, hogy milyen bölcsész a szöveg, meg mi voltunk a szemtelenül fiatal Esti Kornél, akik majd valamikor kinövik a világfájdalmukat. De most már egyre többen szeretnek minket, és ezt szerintem kezdik belátni”. A dalszövegek mindig is fontosak voltak a bandának és a közönségének egyaránt – a Facebookon nem egy olyan rajongót találni, akik simán kitesznek cover-fotónak egy-egy Esti Kornél-szövegrészletet.

„Azt látni, hogy a szövegekbe kapaszkodnak az emberek, biztos ez is számít abban, hogy mondjuk vidéken is több százan eljönnek a koncertjeinkre. Többször jönnek oda, vagy írják, hogy milyen sokat jelent, milyen sokat segített nekik a szövegünk”.

A dalszövegek sötét hangulata egyébként a komoly tartalom mellett átment belsős poénba is, Kristóf például arra lenne kíváncsi, hány párkapcsolat ment már tönkre az Esti Kornél miatt: „Az is nagyon vicces, amikor koncerten a párocskák átkarolják egymást, és nagy átéléssel éneklik, hogy Boldogság, te kurva”. Lázár Ágoston, a dobos pedig simán el tudna képzelni egy Esti Kornél-szöveggenerátort: „Biztos benne lenne, hogy félek, egyedül, meg éjszaka”.

Zúzósabb, dühösebb, érettebb az új lemez

„Kevés olyan zenekar van, akik az első két-három lemez után csinálták meg a legjobb albumukat” – ezekkel a szavakkal indította a múlt héten megjelent Éjszaka van lemezbemutató koncertjének próbáját Domokos. A negyedik Esti Kornél-album azonban az első visszajelzések szerint a legérettebb, legjobban összerakott anyag, ami valaha kikerült a kezük közül, rácáfolva a gitáros-énekes teóriájára.

©

Más módszerekkel is futottak neki a felvételeknek: most fordult elő például először, hogy egy dal szövegét többen rakták össze, volt olyan dalszöveg, amit Áron, Domokos és Ágoston közösen összeülve írt meg, de a harmadik gitáros, Veres Imre is hozott egy komplett dalt az albumra. Még ennél is furább, hogy a zenei alapokat leginkább Ágoston szállította, amiket aztán közösen gyúrtak össze a próbán. „Az utóbbi két évben megszaporodtak a hangfájlok a telefonomon, amiket hazafelé dúdolgatok fel” – meséli a dobos, aki el is hagyta az egyik telefonját, rajta fél évnyi ötlettel, de szerencsére a legjobbakra emlékezett, „ami nem volt elég jó, azért meg nem kár”.

Hangulatilag nagyjából ugyanolyannak tartják a negyedik lemezt, mint a korábbiakat, Domokos elég tömören foglalta ezt össze: „Ugyanabban a szarban tapicskálunk”. Kristóf szerint inkább hangszerelésben vannak újfajta megoldások, sok szám így zúzósabb, dühösebb lett. Még mindig eléggé ki vannak szorulva a rádióból, a hajnali és a késő esti sávokon kívül gyakorlatilag nem lehet Esti Kornélt hallani – az új albumról a Nevetve című dalt január óta összesen hatszor sikerült lejátszani a Petőfinek.

A második vonal végén

Ha a lépcsőzetes építkezés, az évről évre növekvő közönség arra nem is elég, hogy megtöltsék mondjuk a Parkot, azért már vannak olyan helyek, fesztiválok, amiket nem lehetne elképzelni Esti Kornél-koncert nélkül. „A Voltról vagy a Fishing on Orfűről azért hiányolnának, de valószínűleg nem szerveznének tüntetést, ha a Szigeten nem lépnénk fel” – mondja Domokos.

Egy zenekar sikerességét a még mindig elég kicsi magyar piacon legkönnyebben talán összehasonlítgatással lehet mérni: „Szerintem, ha az első vonal a Quimby, a Kiscsillag, a 30Y és a Vad Fruttik, akkor az Esti Kornél a második vonal végén van, és ez a fesztiválokon is így látszik” – persze Domokos állítása a magyar nyelven éneklő magyar zenekarokra vonatkozik. Amiből amúgy nincs olyan sok, az EK korosztályában gyakorlatilag csak az Elefánt tartozik ide, miközben egyre inkább az olyan angol nyelven szóló bandák jelentik a példát, mint az Ivan & The Parazol vagy a Middlemist Red.

©

Ez akkor is gondot tud okozni, ha azon gondolkodnak, kivel koncertezzenek együtt. Ezért akadt már olyan koncert, ahol az egész más stílusban alkotó Neóval vagy a Kolinnal játszottak együtt. Kristóf egy ennél is durvább esetre emlékszik: „A Dürerben voltunk egyszer egy bulin, ahol a menedzserünk bemutatott minket a Halott Pénznek. Akkor még egyáltalán nem robbantak be, és volt szó róla, hogy majd együtt játszunk”.

Domokos szerint egyébként Magyarországon nem annyira differenciált a közönség, hogy két különböző stílusú előadó egymás utáni fellépése bármilyen gondot okozzon a közönségnek, tehát simán van átfedés például az Esti Kornél és a magyar nyelvű hiphop között is. „Itthon nagyon sok embernek az a lényeg, hogy a szöveg legyen igényes, és ezt ugyanúgy megtalálja nálunk, ahogy mondjuk az Akkezdet Phiainál”.

Az Esti Kornél április 16-án, szombaton 20.30-kor ad lemezbemutató koncertet az A38 Hajón. Előttük a The Luckies lép fel, az estet pedig a Tesco Disco zárja majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!