szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A híres karikaturista 95 évesen hunyt el, május 16-án este.

A kétszeres Munkácsy-díjas, valamint Pulitzer-emlékdíjas művész halálhírét a MÚOSZ jelentette be – a szövetség azt írja, Kaján "2016. május 16-án este, csendben eltávozott".

Jobb ma egy karikatúra, mint holnap egy diktatúra - a HVG rajzos interjúja Kaján Tiborral

A karikaturista 1921. március 3-án, Miskolcon született, Kalász Tibor néven, és 5-6 éves korától már a rajzolás volt a legkedvesebb elfoglaltsága – az édesapja által járatott Az Újságban látott először karikatúrákat, később ennek a műfajnak szentelte életét, a MÚOSZ szerint "egész életében azt vallotta, a karikatúra az újságírás egyik műfaja".

Rajzai, karikatúrái 1945-től jelennek meg. Indulása óta a Ludas Matyi, 1964-től a Tükör, majd Új Tükör, később a Magyar Nemzet, majd a Magyar Hírlap munkatársa volt, de alkotásai olyan lapokban is megjelentek, mint a Lyukasóra, a Magyar Tudomány, a Népszabadság, az Új Írás, Filozófiai Szemle vagy a Hócipő.

©

A „pesti humor” legnemesebb hagyományainak folytatói közé tartozik, Karinthy, Kosztolányi és Heltai Jenő humora mellett hatott rá Madách Luciferjének filozófiája, Daumier rajzművészete, a Swift Gulliverjéből és Rostand Cyranójából ismert szemléletmód. Karikatúráit az eszközök ökonomikus használata, a letisztult, tömör kompozíció jellemzi, rajzai szöveg nélküliek, kizárólag a vizuális nyelv hatásmechanizmusára épülnek.

A belső történésekre figyel, rajzai a karikatúra műfaján belül az elmélyült, meditatív vonulathoz tartoznak, filozofikus mélységűek. Általa létrehozott, gyakorolt műfaj az ún. nekrológkarikatúra, amelynek hőse a művész által tisztelt vagy közel álló személy, akinek halála után összefoglaló, mintegy emblémajellegű rajzot készít (például Chaplin, Einstein, Liszt, Beethoven, Mándy Iván).

©

"Aki közelről ismeri őt, tudja, hogy sajátos, Krúdy tollára méltó jelenség. Szemlélődő, érzelmes, választékos ízlésű ember, talán az utolsó pesti úr. Szinte minden érdekli, foglalkoztatja. Imád beszélgetni, vitatkozni a barátaival. Élvezet hallgatni a gondolatait, töprengéseit, az ország és világ dolgairól, művészeti kérdésekről, morálról, politikai tisztességről, egyéni helytállásról, az emberiség jövőjéről" – írta Kajánról szerzőnk, a művész 90. születésnapjára.

A karikaturista 1997-től volt a Magyar Művészeti Akadémia tagja, de 2013-ban, több ismert művésszel együtt otthagyta a Fekete György vezette társaságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!