szerző:
Tetszett a cikk?

A legjobb magyar rock and roll önéletrajz, egyben egy különös kordokumentum – megjelent a tragikus sorsú gitáros-filozófus, Dönci sokáig kallódó kötete.

Kezdjük a végén, ahogy az Európa Kiadó Romolj meg című dalának a szövege is mondja: talán meglepő, talán nem, de az van, hogy a magyar rock and roll történelem egyik legkülönlegesebb figurájának, Dénes Józsefnek, Döncinek az önéletírása – ami egyébként kézirat formájában évekig kallódott mindenfelé – a valaha volt egyik legjobb magyar zenészönéletrajz, sőt, megkockáztatom, hogy a legjobb.

 

Nem interjúkötet, nem valaki írta a művész helyett, nem valaki írta a művészről – nem, ezt a könyvet ő maga, Dönci, ez a zaklatott sorsú, elképesztően impulzív, érzékeny és szellemes, és persze elképesztően tehetséges plebejus gitáros-filozófus vetette Word-dokumentumba.

Nem lehetünk neki elég hálásak azért, hogy megtette ezt. Normális országokban az ilyen faszik az életműdíjasok, a könnyűzene-történet hősei, az Eric Claptonok, a Robert Frippek, a Mark Knopflerek. Nálunk az underground sztárság, nem is, az undeground hős státusz – a többnyire nélkülözés, a vendéglátóban zenélés (persze Dönci annyira imádott muzsikálni, hogy még ezt is óriási lelkesedéssel és hitelesen tudta tolni) – jutott leginkább osztályrészéül.

Persze ez nem egy szubjektív rezümé. Nem is akar az lenni. Sosem felejtem el, amikor ott ültünk valamilyen hajnalon a kis lakásában, és úgy játszotta a Bitliszeket, hogy egyszerre pengette a basszus- és dallam-szólamot a gitárján, és persze énekelte a maga belbudapesti angolságával.

Meg azt sem felejtem el, amikor az Almássy téri City Sörözőben, ami lássuk be, nem a Marquee klub, olyan átszellemültséggel játszotta a blues-okat, hogy megállt az idő. És amikor pedig a színpadon volt, akkor meg – de ezt persze számos kedves olvasó is tudhatja, hiszen látta – izzott körülötte a levegő, és akkor ez itt és most nem modoroskodó hírlapírói bullshit.

Ha ne volna már ezerszer lerágott csont és kiüresített szó, azt mondanám: nagyon-nagyon szerethető ember volt.

A kutyafáját, mondom.

A Szökésben szórakoztató, izgalmas, és ami a legeslegfontosabb, korhű és elképesztően személyes időutazás a nehéz pesti gyerekkortól a hetvenes évek syriusos, kexes zenei második nyilvánosságán át a nyolcvanas évek art-punkján és trabantos, balatonos, európa kiadós, neuroticos undergroundján keresztül Dönci hasonló hévvel és hasonló mélységgel megélt – mert ő mindent elképesztő mélységgel, beleéléssel, és folyamatos szellemi önreflexióval élt meg – hit gyülekezetes menetén át a kilencvenes és a kétezres évek vadkeleti hippereáljáig.

Jó volna, ha itt lenne, biztos mondana valami egyszerre nagyon megindítót és elképesztően maliciózusat, és azzal a tipikus döncis arckifejezzésel túrna bele a Fender Stratójába, de ha már nincs itt, legalább itt marad örökre. Küldött egy jelet fentről.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!