szerző:
hvg.hu

Péntek este a budapesti Amerikai Nagykövetség épülete is szivárványba borul, majd a fesztivál első hétvégéjén a sport és a szivárványcsaládok kapják a főszerepet, de lesz vitafórum, beszélgetések és kiállítás is. Az Andrássy úti nagy felvonulást és a Rainbow Party-t július 2-án tartják.

A tíznapos fesztivál rendezvényei az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösség sokszínűségét hivatottak megmutatni, és a szervezők ígéretei szerint a Pride több mint ötven idei programja az első első fesztiválozóknak és a régi résztvevőknek is tartogat majd meglepetéseket.

Most hétvégén lesz a Run for Rights futóverseny, a Múzeumok Éjszakáját pedig a Ludwig Múzeummal közösen ünneplik.

A 21. Budapest Pride Fesztivál idei mottója: “Velünk teljes”, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a társadalom különböző közösségei csakis velünk együtt teljesek – mondják a szervezők.

Felvonulás júlis 2-án

Teljesen új programokkal is készülnek: idén először Play it Proud címen dalszerző pályázatot hirdettek, ehhez kapcsolódó adománygyűjtő koncerttel. A Pride-hét pedig a #genderőrület című kiállítással indul, amely a közelmúltban a nőket és az LMBTQ közösség tagjait ért sértő politikai közbeszédre reflektál.

Bemutatkoznak a vidéki LMBTQ szervezetek is, továbbá szerveznek beszélgetéseket a nemi szerepekről és az aszexualitásról, a vitafórumon pedig a résztvevő csapatok LMBTQ témában mérhetik össze ismereteiket és érvelési technikájukat.

Emellett a bulik sem maradnak el. A nyitóbulira június 25-én kerül sor, míg július 1-jén a Women’s Pride és az Alterego számít a táncolni szeretőkre. A felvonulást követően az év legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party vár mindenkit.

A rendezvénysorozat csúcspontja idén is Budapest Pride Felvonulás, amire július 2-án, szombaton kerül sor. A menet ezúttal is az Andrássy út és a Dózsa György út találkozásától indul a belváros felé.

A szervezők idén nagyszabású kérdőívezésbe fogtak, hogy felmérjék, mi a fontos az LMBTQ emberek számára. A több ezer kitöltő eddigi visszajelzése rámutatnak a közösség felháborodottságára a kirekesztő politikai közbeszéddel szemben, valamint azt mutatják, hogy tenni akarnak a szűkre szabott család- és házasságfogalom kiterjesztéséért. (Ide kattintva találja a videónkat a márciusi Deák téri meleg esküvőről.)

Így színesebb a világ - fotógaléria a Budapest Pride-ról

Kordonokon belül vonult a 20. Budapest Pride több ezres tömege, és egy maroknyi homofób itt-ott felbukkant, nem tudtak megzavarni senkit és semmit. Náluk sokkal feltűnőbb volt, hogy a szervezők által számolt 16 ezres tömeget nagyon sok rendőr kísérte. Soha ennyien, soha ilyen hatékony biztosítás mellett nem vonultak még Pride-on, Budapesten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!