szerző:
hvg.hu

A tehetséges fiatal díszlet-, jelmez- és fénytervező, képzőművész, a Magyar Képzőművészei Egyetem hallgatója mindössze 25 éves korában, tragikus hirtelenséggel távozott június 23-án hajnalban.

Mocsár Zsófia halálhíréről a Fidelio adott hírt: ahogy a lap írja, a fiatal művész hirtelen jött betegsége után június 23-án eltávozott. Búcsúztatásáról később intézkednek. Családja mellett a szakmai is gyászolja.

Mocsár Zsófia 1991-ben született Debrecenben. Tehetsége már a debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatán megmutatkozott. Felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetem díszlet- és jelmeztervező, valamint intermédia szakára, amit egy ösztöndíj miatt megszakított. A kanadai Albertai Egyetemen díszlettervezést tanult, ahonnan hazaérkezve belevetette magát a színházi munkába különböző előadások és performanszok látványvilágának tervezőjeként.

Egyéni látásmódját többek között olyan előadásokban kamatoztatta mint a Nylon Group felnőtteknek szóló bábperformansza, a Halotti Thor, a Táp Színház Babahajó című előadása, ahol fénytervező volt, az Ódry Színpad előadása, az Adieu Paure Carneval, a Stereo Akt We Hear You! - Hallgatlak című kísérleti előadása, vagy a kecskeméti Katona József Színház Hamletje.

A látványtervezés mellett illusztrált könyveket, fotózott, írt forgatókönyvet és nyílt kiállítása is.

Utolsó sikere, hogy az idei POSZT-on A te országod című előadás kapta a legjobb rendezés díját (Horváth Csaba), aminek különleges látványát szintén ő jegyzi tervezőként.

Zsótér rendezése lett a POSZT legjobb előadása

Lezárult az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó, megvannak a díjazottak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!