Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Az eddigi tán legkülönlegesebb Kispál-feldolgozás is helyet kapott a nemrég indított, minőségi elektronikában utazó Selected Sounds kiadó friss válogatásán. Hallotta már az Aranyéletben megismert Döbrösi Laurát énekelni? Kíváncsi, hol tart most a budapesti underground? Először teljes egészében nálunk hallgatható a Budapest Selected.

A korábban nálunk is bemutatott iamyank álomszerű lemezének megjelenésével indult útjára a korábban koncertszervező csapatként megismert, az NVC-ből kinövő Selected Sounds (nekik köszönhetjük például a Caribou-, a Moderat-, vagy a Glass Animals-fellépéseket) kiadó története. A Budapest Selected című, hatszámos válogatással most újabb fontos állomáshoz érkezett a kollektíva mint kiadó.

Szerettünk volna a rendezvényszervezés mellett egyfajta zenei "istállóként" is működni, összefogva az itthoni tehetséges, előremutató alkotókat, zenekarokat.

"Bár a magyar house szcéna, vagy a Farbweschel kiadó nemzetközi térhódítása abszolút lelkesítő, mi talán egy kicsit másik szegmensét öleljük fel a hazai urbánus, underground zenei világnak" – mesél a kiadó indításának hátteréről Papp László (aka Subotage), aki hozzáteszi, ezzel a kiadvánnyal sem az volt a céljuk, hogy valamelyik neves külföldi kiadó stílusát, arculatát nyúlják le, sokkal inkább valami egyedi létrehozása a Selected Sounds célja. "A magyar tradicionálisan a Nyugat irányába tekintő nemzet, ami nem is baj, hiszen sok mindent tanultunk a történelmünk során a nyugat-európai országoktól.

Szeretnénk azonban kicsit kimozdulni abból a koncepcióból, hogy minél jobban megpróbáljuk lemásolni a nyugati produkciókat."

 

A Budapest Selectedre végül öt teljesen új és egy már ismert dal került fel, és a végeredményt hallva hat teljesen egyedi hangulatú produkciót sikerült egy kiadványon bemutatni. Papp szerint volt olyan zene, amit csak egy nappal a masztering elkészítése előtt futott be, de ez sem okozott fennakadást, ugyanis a bizalom kölcsönös volt a kiadó és a felkért előadók részéről is.

De nézzük meg közelebbről, kik is szerepelnek a válogatáson. A nyitószám, 9b0 Through című szerzeménye, egyben előfutára a Selected Sounds következő megjelenésének: a producer debütáló nagylemeze, az Eleven november 11-én jelenik majd meg. A legslágeresebb trekk valószínűleg az egyre többet foglalkoztatott Hegyi Dóra vokáljával (és nevetésével) megtámogatott Mïus-szám, a Precious Moments. Gryllus Ábris projektje, az Yvein Monq egy "súlyos footworkkel" (MOM), míg a nemrég kiváló debütlemezt megjelentető Volkova Sisters az éteri Taksony című számot dobta a közösbe. A kiadóval összeforró iamyank sem maradt le a kiadványról, a producer a Silence című számának továbbgondolásával jelentkezett.

Volkova Sisters
©

A legnagyobb dobásnak azonban surfalone Kispál-feldolgozása számít. A Halszív újragondolásában ráadásul teljesen új oldaláról mutatkozik be az Aranyéletben vagy a Félvilágban megismert Döbrösi Laura: a színésznő énekesként is bőven megállja a helyét. Lovasi András korábban egy Kispál és a Borz-feldolgozáslemez (Holnaphoz Holddal) után úgy nyilatkozott, kicsit elszomorította az a köldöknéző enerváltság, amivel a mostani fiatalok zenélnek-szerkesztenek-mintáznak. Erre az újragondolásra aligha fogja ezt mondani.

Döbrösi Laura
©

A Budapest Selected teljes egészében:

Papp Lászlót arról is faggattuk, milyen volt az iamyank első albumának fogadtatása, hiszen a Selected Sounds egyedi, és külföldön is emészthető/értelmezehető szemléletet képvisel. Szerinte a külföldi visszhangok egyelőre mérsékeltek, mivel "marha nehéz független magyar kiadóként a határon túlra eljuttatni a termékünket". A Selected Sounds feladata azoban most elsősorban az, hogy "egyáltalán felkerüljünk a nemzetközi zenei térképre egy picinyke ország kiadójaként".

"Azért a vásárlások fele még így is külföldről érkezett, az első három helyezett Nagy-Brittania, Amerika és Németország volt, ebben a sorrendben."

A Budapest Selected bemutató bulija a Központban lesz, a lemez a Beatporton, az iTunes-on, a Google Playen, a Spotifyon, a Deezeren jelenik meg digitálisan, de aki nagyon szeretné kézbe venni, annak a limitált kiadású pendrive-okra kell lecsapnia.

Vágyódás nem létező otthonunk felé - iamyank videópremier

Budapest kezd felkerülni a pumpálás helyett befelé forduló, odafigyelést igénylő finom elektronika térképére. Ennek egyik oka a dalszerző-producer iamyank munkája. Első koncept-nagylemeze, a Hiraeth április 25-én jelenik meg a frissen induló Selected Sounds kiadó első kiadványaként, mi pedig bemutatjuk az egyhetes stúdiózás közben készült videóját a nagyobb figyelmet érdemlő zenei projekteket bemutató sorozatunk, az egy.két.há új részében.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Kukával törte be egy Váci utcai órabolt kirakatát, de elfogták a rendőrök – videó

Kukával törte be egy Váci utcai órabolt kirakatát, de elfogták a rendőrök – videó

Rongálással is vádolják Pikó Andrásékat

Rongálással is vádolják Pikó Andrásékat

Márki-Zay: Politikai alapon büntették a hódmezővásárhelyi önkormányzatot

Márki-Zay: Politikai alapon büntették a hódmezővásárhelyi önkormányzatot

Fotó: Láncra vert macskát mentettek az állatvédők

Fotó: Láncra vert macskát mentettek az állatvédők

Elengedhetik a kártérítést a bankok a milliárdos aranyhamisítási ügyben

Elengedhetik a kártérítést a bankok a milliárdos aranyhamisítási ügyben