Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Az eddigi tán legkülönlegesebb Kispál-feldolgozás is helyet kapott a nemrég indított, minőségi elektronikában utazó Selected Sounds kiadó friss válogatásán. Hallotta már az Aranyéletben megismert Döbrösi Laurát énekelni? Kíváncsi, hol tart most a budapesti underground? Először teljes egészében nálunk hallgatható a Budapest Selected.

A korábban nálunk is bemutatott iamyank álomszerű lemezének megjelenésével indult útjára a korábban koncertszervező csapatként megismert, az NVC-ből kinövő Selected Sounds (nekik köszönhetjük például a Caribou-, a Moderat-, vagy a Glass Animals-fellépéseket) kiadó története. A Budapest Selected című, hatszámos válogatással most újabb fontos állomáshoz érkezett a kollektíva mint kiadó.

Szerettünk volna a rendezvényszervezés mellett egyfajta zenei "istállóként" is működni, összefogva az itthoni tehetséges, előremutató alkotókat, zenekarokat.

"Bár a magyar house szcéna, vagy a Farbweschel kiadó nemzetközi térhódítása abszolút lelkesítő, mi talán egy kicsit másik szegmensét öleljük fel a hazai urbánus, underground zenei világnak" – mesél a kiadó indításának hátteréről Papp László (aka Subotage), aki hozzáteszi, ezzel a kiadvánnyal sem az volt a céljuk, hogy valamelyik neves külföldi kiadó stílusát, arculatát nyúlják le, sokkal inkább valami egyedi létrehozása a Selected Sounds célja. "A magyar tradicionálisan a Nyugat irányába tekintő nemzet, ami nem is baj, hiszen sok mindent tanultunk a történelmünk során a nyugat-európai országoktól.

Szeretnénk azonban kicsit kimozdulni abból a koncepcióból, hogy minél jobban megpróbáljuk lemásolni a nyugati produkciókat."

 

A Budapest Selectedre végül öt teljesen új és egy már ismert dal került fel, és a végeredményt hallva hat teljesen egyedi hangulatú produkciót sikerült egy kiadványon bemutatni. Papp szerint volt olyan zene, amit csak egy nappal a masztering elkészítése előtt futott be, de ez sem okozott fennakadást, ugyanis a bizalom kölcsönös volt a kiadó és a felkért előadók részéről is.

De nézzük meg közelebbről, kik is szerepelnek a válogatáson. A nyitószám, 9b0 Through című szerzeménye, egyben előfutára a Selected Sounds következő megjelenésének: a producer debütáló nagylemeze, az Eleven november 11-én jelenik majd meg. A legslágeresebb trekk valószínűleg az egyre többet foglalkoztatott Hegyi Dóra vokáljával (és nevetésével) megtámogatott Mïus-szám, a Precious Moments. Gryllus Ábris projektje, az Yvein Monq egy "súlyos footworkkel" (MOM), míg a nemrég kiváló debütlemezt megjelentető Volkova Sisters az éteri Taksony című számot dobta a közösbe. A kiadóval összeforró iamyank sem maradt le a kiadványról, a producer a Silence című számának továbbgondolásával jelentkezett.

Volkova Sisters
©

A legnagyobb dobásnak azonban surfalone Kispál-feldolgozása számít. A Halszív újragondolásában ráadásul teljesen új oldaláról mutatkozik be az Aranyéletben vagy a Félvilágban megismert Döbrösi Laura: a színésznő énekesként is bőven megállja a helyét. Lovasi András korábban egy Kispál és a Borz-feldolgozáslemez (Holnaphoz Holddal) után úgy nyilatkozott, kicsit elszomorította az a köldöknéző enerváltság, amivel a mostani fiatalok zenélnek-szerkesztenek-mintáznak. Erre az újragondolásra aligha fogja ezt mondani.

Döbrösi Laura
©

A Budapest Selected teljes egészében:

Papp Lászlót arról is faggattuk, milyen volt az iamyank első albumának fogadtatása, hiszen a Selected Sounds egyedi, és külföldön is emészthető/értelmezehető szemléletet képvisel. Szerinte a külföldi visszhangok egyelőre mérsékeltek, mivel "marha nehéz független magyar kiadóként a határon túlra eljuttatni a termékünket". A Selected Sounds feladata azoban most elsősorban az, hogy "egyáltalán felkerüljünk a nemzetközi zenei térképre egy picinyke ország kiadójaként".

"Azért a vásárlások fele még így is külföldről érkezett, az első három helyezett Nagy-Brittania, Amerika és Németország volt, ebben a sorrendben."

A Budapest Selected bemutató bulija a Központban lesz, a lemez a Beatporton, az iTunes-on, a Google Playen, a Spotifyon, a Deezeren jelenik meg digitálisan, de aki nagyon szeretné kézbe venni, annak a limitált kiadású pendrive-okra kell lecsapnia.

Vágyódás nem létező otthonunk felé - iamyank videópremier

Budapest kezd felkerülni a pumpálás helyett befelé forduló, odafigyelést igénylő finom elektronika térképére. Ennek egyik oka a dalszerző-producer iamyank munkája. Első koncept-nagylemeze, a Hiraeth április 25-én jelenik meg a frissen induló Selected Sounds kiadó első kiadványaként, mi pedig bemutatjuk az egyhetes stúdiózás közben készült videóját a nagyobb figyelmet érdemlő zenei projekteket bemutató sorozatunk, az egy.két.há új részében.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!