szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ebben a városban bármelyik pillanatban belefuthatunk egy dühítő vagy egy megható történetbe. A 100 szóban Budapest pályázat győztes szövegein is egy egyszerre félelmetes és varázslatos város rajzolódik ki előttünk. Sztorik Budapestről, ahogy ismerjük.

Harmadik alkalommal adták át a 100 szóban Budapest történetíró pályázat díjait a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A pályázatra több mint 1200 rövid történet érkezett postán, emailben, itthonról és külföldről egyaránt. Ezek közül a zsűri – Winkler Nóra, Térey János, Nagy Dániel Viktor – választotta ki a legjobb tizenkettőt, és a pénzjutalmat kapó legjobb hármat. Pontosabban négyet, hiszen idén rendhagyó módon a hasonló téma miatt két második helyezettet is díjaztak.

A zsűri, Sári Edina Fuss a gesztenyéért! című művét találta a legjobbnak. A megosztott második helyen Balogh-Szabó Kitti …kisEBb, valamint Ferdinánd Zoltán A világ legjobb kurvája című története, míg a harmadik helyen Soltész Béla Corvin-negyed című írása végzett. Az első helyezett 65 ezer, a másodikak 30-30 ezer, míg a harmadik 25 ezer forintos jutalomban részesült.

A kiválasztott 12 történetet kortárs illusztrátorok munkáival kiegészítve állítják ki az éjjel-nappal nyitva tartó szabadtéri kiállításon a Városháza parkban. A legjobb 100 pályaművet letölthető pdf-ben, valamint nyomtatott formátumban, egy zsebkönyvben is elolvashatják az érdeklődők, sőt a 12 legjobb pályamű a 100 szóban Budapest weboldalán is olvasható.

A "100 szóban" történetíró pályázat az idei évben a Visegrád Alap támogatásának köszönhetően Budapest mellett Prágában, Pozsonyban és Varsóban is elindult. A pozsonyi díjátadót október 28-án, a prágait november 7-én tartják.

Illusztráció: Hanga Réka
©
Sári Edina: Fuss a gesztenyéért!
Futás után az utcasarkon belebotlottam egy kerekesszékbe, amiben egy nyolc év körüli kisfiú ült. Anyukával együtt mindhárman megijedtünk a váratlan eseménytől, a kissrác élénken fordult hátra, a megtört arcú anyuka mondta, minden rendben, és elindultunk ellenkező irányba. Hirtelen ötlettől vezérelve megkérdeztem, tudja-e annyira gyorsan tolni a széket, hogy "versenyezzünk". Igen, mondta, erre a gyerek majdnem kiesett a székből örömében, izgatottan hajtotta a kerekeket – persze ő győzött. Minden porcikája táncolt a székben, ujjongott: anyuka, győztem, győztem! A dzsekizsebben ősz óta tartok egy gesztenyét, odaadtam neki, mondtam, ezt annak őrizgettem, aki legyőz engem futásban – és gratuláltam a díjhoz. Majdnem sírtam.
Illusztrálta: Kun Fruzsi
©
Ferdinánd Zoltán: A világ legjobb kurvája
Én azért élek, mert a nagymamámat nem ölték meg. Pedig kurvára megszerették volna ölni, de a Manci néni, aki mellesleg kurva volt a Király utcában, nem hagyta, hogy megöljék, inkább elbújtatta, pedig az ilyesmi, hogy is mondjam, akkoriban nem volt egy életbiztosítás. Zsidókat bújtatni. A zsidók nem olyanok, mint a nemzsidók. A kurvák nem rendes emberek. A kurvák kurvák, a zsidók meg zsidók. Egyszerű ez, mint az egyszeregy. Nem tudom a Manci néni vezetéknevét, a nagyanyám nem szívesen beszél azokról az időkről, de szerintem ez a Manci lehetett a legjobb kurva az egész kurva világon.
Illusztrálta: Remsey Dávid
©
Balogh-Szabó Kitti: ...kisEBb
A magyarok kiestek, és a festett arcú szurkolók lelkesedése megtört bár, de nem fogyott. A metrón hazafelé nagy volt a tömeg, mindenki kiabált, hogy "RiaRia", meg "Léálé". Tényleg mindenki! Együtt. Jó volt nagyon. Életemben először nem féltem a drukkerektől. Az ultráktól sem. Pedig Újpest-központig metrózok 28 éve. Szóval akkor és ott, egy srác elkezdte ütni ritmusra a metró plafonját, amiből az ütések hatására kiáramlott az évtizedes kosz. A fekete por-pernye ráhullott egy lányra, aki ettől olyan dühbe gurult, amit ki sem néztem volna belőle. “Kussolj, te zsidó kurva!". Ez lett a vége. De lehet, hogy csak az évtizedes kosz miatt.
Illusztrálta: Édes Pirkó
©
Soltész Béla: Corvin-negyed
Találtam a neten egy fekete-fehér fotót a házunkról: hiányzott a homlokzata. Leomlott ötvenhatban, a harcok után pár nappal készülhetett a kép. A monitorhoz hajolva megtaláltam a szobám helyét. Aztán felnéztem. Hatvan évvel ezelőtt ezen a helyen a levegőben lógtam volna. Kimentem a gangra: Irma néni ott ült, mint mindig. Megmutattam neki a képet a telefonom képernyőjén. Bólogatott. - Igen, így volt. Én itt voltam akkor - mutatott pár centivel a telefonom alá. - A pincében. Lenéztem a gangról az udvarra: onnan nyílik a pince. Még nem jártam ott, pedig öt éve lakom a házban. Nincs hozzá kulcsom.

Olvassa el a 12 legjobb rövid történetet Budapestről!

A győzteseket csak péntek este hirdetik ki, de a 100 szóban Budapest pályázat tizenkét legjobbját már most elolvashatja, sőt, a hozzájuk készített illusztrációkat is megmutatjuk. A szövegekből és képekből egy egészen varázslatos és sokszínű város tárul elénk. Szívja be magába a pestszagot!

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?