szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyolcvanas-kilencvenes évek vígjátékmesterének filmjeit a mai napig agyonjátsszák a tévében, elég csak a Juniorra, az Ikrekre vagy az Ovizsarura gondolni.

Ivan Reitman csehszlovák zsidó szülők gyermekeként született 1946. október 27-én, a mai Szlovákiában található Komáromban. Édesanyja túlélte Auschwitzot, családjával 1950-ben költöztek Kanadába. Ivan már itt diplomázott zeneszakon.

Először produceri munkáival tűnt ki: a később kultrendezővé váló David Cronenberg filmjei mellett a bulivígjátékok ősét, az 1978-as Party zónát támogatta, egy évvel később pedig megrendezte első nagy hollywoodi munkáját, Dilibogyók – Táborparádé címen, Bill Murray-vel.

Dilibogyók - Táborparádé
©

A nyolcvanas években aztán nem tudott leállni, sorra készítette a későbbi klasszikusokat: a Bombázók a seregnek című háborús vígjátékban összehozta Bill Murray-t és John Candy-t, a Szellemirtókkal igazi kultvígjátékot teremtett, a Törvényszéki héjákban Robert Redfordot rendezhette, az Ikrekben Arnold Schwarzeneggert és Danny DeVitót tette meg ikerpárnak, majd elkészítette a Szellemirtók egyetlen igazi folytatását.

A kilencvenes években is nagy nevekkel dolgozott, de a filmjei minősége már hanyatlóban volt. Az újabb három Schwarzenegger-mozi viszont legalább örök tévés jelenlétet biztosított neki: ekkor készült az Ovizsaru, a Dave és a Junior. Aztán még Robin Williams és Billy Crystal kettőséből is sikerült egy rossz filmet kihozni, ez volt az 1997-es Apák napja.

Ikrek
©

Későbbi filmjei már nem nagyon érték el a nézők ingerküszöbét, legjobban a 2011-es Csak szexre kellesz talált be a közönségnél, amit Natalie Portman és Ashton Kutcher kettősével lehetett eladni. Legutóbb 2014-ben jelentkezett rendezéssel, ekkor Kevin Costnerrel csinált egy amerikaifocis filmet, Újoncok napja címmel.

Bár hivatalosan még nem jelentették be, a következő filmjének a Triplets, vagyis Hármasikrek című projektet pletykálják, amelyben kiderülne, hogy Scwarzenegger és DeVito párosának van még egy ikertestvére, akit Eddie Murphy játszana.

Két lánya és egy fia született – utóbbi, Jason Reitman szintén rendezőnek állt, neki köszönhetjük a Juno, az Egek ura vagy a Pszichoszingli című produkciókat.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat