szerző:
hvg.hu

David Attenborough nevét hallva a legtöbb embernek az ugrik be, hogy a veterán tévés mennyi mindent tett a természet védelméért azzal, hogy generációknak mutatta be bolygónk elképesztő élővilágát. Kollégája, a BBC 2-n futó Springwatch műsorvezetője most mégis azt mondta: műsora, a Bolygónk, a Föld második sorozata "katasztrofális".

Martin Hughes-Games szerint a Bolygónk, a Föld egy "eszképista állatvilág-fantázia", amely figyelmen kívül hagyja a tömeges kihalásra vonatkozó bizonyítékokat, és azt, hogy az emberiség mekkora pusztítást végez a környezetben. A tévés a The Guardiannek írt cikkében úgy fogalmazott: a legnagyobb csodálattal van a sorozat készítői felé, a műsor azonban "pusztán szórakoztatás".

"A készítők az egyre gyorsabban csökkenő területű parkokban és rezervátumokban forgatnak – gyönyörű, csábító fantáziavilágot kreálnak, olyan utópiát, ahol a tigrisek még mindig zavartalanul szabadon kóborolhatnak, ahol a természetes világ létezik, mintha az ember sosem járt volna ott" – magyarázta Hughes-Games, aki szerint emiatt a nézők, tévesen, azt gondolhatják, hogy még sincs olyan nagy gond a természet állapotával.

Engedje ki a bevásárlási láz utáni fáradt gőzt, mint a BBC természetfilmjének sikoltó állatai

Véget ért a karácsonyi bevásárlási őrület, mindenki helyett üvölthet egy vicces állat.

Pedig a gond nagy, s ennek illusztrálására idézte a WWF és a Londoni Zoológiai Társaság jelentését, amely szerint 1970 és 2012 között a világon élő gerincesek populációja 59 százalékkal csökkent.

A tévésnek nincs teljesen igaza abban, hogy David Attenborough nem hívta fel a sorozatban a figyelmet az emberi tevékenység jelentette veszélyre. A veterán természetfilmes az utolsó epizódban arról beszélt: "a mi felelősségünk megtenni mindent, amire lehetőségünk van, hogy olyan bolygót teremtsünk, amely nem csak számunkra, hanem a Föld minden élőlénye számára otthonul szolgál".

Tudja, milyen állat lenne David Attenborough?

Hatvan másodpercben rengeteg érdekességet árul el magáról a veterán természetfilmes.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!