szerző:
Ligeti Léna

Képzeljük el, hogy Észtországban vagyunk, elsétálunk egy családi ház ablaka előtt, és egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy Bartók szól a nappaliban. Vagy esetleg Kodály. Paavo Järvi világjáró észt karmester úgy nőtt fel, hogy természetes volt számára a magyar zene közelsége. Január 12-13-14-én a Müpában vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart. Interjú.

hvg.hu: A Huffington Post kritikusa egyszer azt írta: ha valaha is belefáradna a vezénylésbe, humoristaként még mindig nagy jövő állna Ön előtt. Kacérkodott már a gondolattal?

Paavo Järvi: Egy biztos: nevetés nélkül nem élet az élet!

hvg.hu: Ezek szerint vezénylés közben is humorizál.

P. J.: Naná! A zene tele van emberi gesztusokkal, aminek a humor is része. Használom is, amikor csak alkalmam adódik rá.

hvg.hu: Most a japán NHK-t vezeti, korábban az Orchestre de Paris zeneigazgatója volt. Van különbség egy európai, egy amerikai vagy egy ázsiai együttes között?

P. J.: Persze hogy van, ezek elő is jönnek zenélés közben, és nem csupán a kulturális különbségek miatt. Mindegyik zenekar visszatükrözi a saját országára jellemző személyiségjegyeket.

hvg.hu: Bárhol jár, sohasem téveszti szem (és szív) elől az észt zene népszerűsítését. Mitől olyan különleges az észt zenei hagyomány?

P. J.: Az észt zene zeneszerzőnként és korszakonként nagyon különböző, rendkívül szerteágazó és sokféle. Az észt zene nagyköveteként feladatomnak érzem, hogy megismertessem a világgal ennek a kis országnak a zenéjét és művészetét.

hvg.hu: Lát kapcsolatot a magyar és az észt zene között? Ha jól tudom, sokat tanult a magyar zenéről az édesapjától.

P. J.: Egyetlen közvetlen kapcsolat van a magyar és az észt zene között: mindkét ország nyelve a finnugor nyelvcsaládból származik, ami erős hasonlóságokat teremt. A magyar zene kisgyerek korom óta jelen van az életemben. Bartókot, Kodályt és sok más magyar szerzőt hallgattunk. A magyar zenével, sőt, magyar karmesterekkel nőttem fel.

hvg.hu: Januárban Budapesten vezényli az ugyancsak észt Erkki-Sven Tüür Ki szelet vet című darabját, ami magyarországi ősbemutató lesz. Miért fontos ez a mű?

P. J.: A darab az Orchestre de Paris (és részben a Bécsi Szimfonikusok) felkérésére született, amikor náluk voltam zeneigazgató. Én mutattam be Párizsban, így szinte a magaménak érzem. Erkki-Sven Tüür pedig közeli barátom és zenei szövetségesem.

©

hvg.hu: Az ősbemutató mellett két nagy orosz klasszikust is hoz magával a Müpába.

P. J.: Így van, Sosztakovics és Prokofjev mindketten kiváló orosz mesterek, és határozottan úgy érzem, hogy a három darab jól illik egymáshoz a műsorban.

hvg.hu: A koncertek szólistája a különleges hangú csellóművész, a norvég Truls Mørk lesz. Vele is baráti a viszonya?

P. J.: Rendszeresen zenélünk együtt Mørkkel. Évek óta, mit évek, évtizedek óta a partnerem! Ezen kívül jó barátom is, és sok közös felvételt készítettünk. Mindig örülök, ha lehetőségem nyílik vele muzsikálni.

hvg.hu: Említette, hogy a saját zenekara, az Észt Fesztiválzenekar létrehozásában Fischer Iván is inspirálta. Ezt hogy képzeljük el?

P. J.: Régóta nagyra becsülöm Fischer Iván munkásságát, különösen az ötleteit, és ahogy létrehozta a Budapesti Fesztiválzenekart. A Fesztiválzenekarban tovább él teremtőjének gondolata, és ez számomra nagyon vonzó. Részben az ő hatása is megmutatkozik abban, ahogyan az Észt Fesztiválzenekart létrehoztam.

hvg.hu: Távolról úgy tűnik, szeret közel lenni a természethez.

P. J.: Egy olyan ember számára, aki életének nagy részét repülőtereken és szállodákban tölti, a természetközeliség sajnos szinte megvalósíthatatlan. De minden alkalmat megragadok, hogy a természetben lehessek!

hvg.hu: Érezte már úgy, hogy inkább kikapcsolná az agyát, és nem foglalkozna zenével?

P. J.: Nem, olyan soha nincs, hogy távol szeretnék lenni a zenétől! Mindig maga a zene inspirál, nem keresek külső ihletforrást; mindig magából a kottából és a szerző ötleteiből táplálkozom.


Paavo Järvi
január 12-13-14-én vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart a Müpában.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!