szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az extrémpopban utazó Mörk legújabb számát egy szakítás inspirálta. Life's A Bitch – már a cím is elég kifejező.

Korábbi cikkünkben – ahol zeneipari szakemberek, zenei újságírók, programszervezők segítségével állítottuk össze 2016 legjobb megjelenéseit – a Mörköt választottuk a legjobb elsőlemezes hazai zenekarnak. A zenekarnak minimum országosan, de inkább határok nélkül ismert projektnek kéne lennie. Egyszerre hoznak olyan elvadultan kompromisszummentes számokat, mint a Pretty Damn Good Sandwich, és olyan slágeres popdalokat, mint a Rise Like Water vagy a Selfish Thingírtuk róluk ősszel, mikor a Reeperbahn Fesztiválon léptek fel Hamburgban. A zenekar első lemezét, a You Are Free To Choose-t tavaly júniusban mutattuk be a több figyelmet érdemlő zenekarokkal foglalkozó sorozatunkban, az egy.két.há-ban.

Ez pedig az új dal, a Life's a Bitch a próbateremből:

Szakítás után érdemes távolabbbról nézni magunkat

A Mörk tagjai

Zentai Márk – ének, Novai Gábor – billentyű, Szeifert Bálint – basszusgitár, vokál, Szabó Dániel Ferenc – dob

 

"A dalt Bálint egyedi basszustémájára írtuk, akkor épp nemrég szakítottam a volt barátnőmmel. Nagyon szomorú voltam, lelkileg baromi megterhelő időszak volt. Újra megkérdőjeleztem kábé mindent, amit magamról gondoltam, és kerestem a kiutat az értelmetlennek tűnő kezdetekből és elmúlásokból. Frusztrálónak éreztem, hogy az ember komolyan vesz minden erőteljeset, és valahol tényleg elhiszi, hogy örökké fog tartani – akár szerelemről, gyászról, dühről vagy inspirációról van szó – holott folyamatosan tapasztaljuk, hogy minden elmúlik" – mesélt nekünk a dal hátteréről Zentai Márk.

De a frontember szeint nem annyira sötét a kép, és van kiút az ilyen helyzetekből: "Ugyanakkor van folytonosság is az érzések között, és szerintem ez az, amit nehezen dolgozunk fel. Egy idő után – lehet, hogy amikor a legkevésbé számítunk rá – rájövünk az egész történet ciklikusságára. Azok a vonzások, érzések, vágyak és félelmek, melyek bennünk dolgoznak, újra és újra történéseket hoznak létre az életünkben, és minden mögött ott van egy furcsa, formán túli stabilitás. Tehát törődnünk kell a formával, mert köt minket a saját kondicionáltságunk mátrixa. Érdemes rendszeresen kicsit távolabbról is ránézni az érzéseinkre, és akkor kiderül, hogy mindegyik érzelmünk erőteljes és szép. Nem tudom, lát-e bárki más értelmet ebben a gondolatmenetben, de én nagyon megkönnyebbültem tőle!"

Most a halál foglalkoztatja őket

2016 kifejezetten jól alakult a zenekar számára, ezt Márk is megerősíti: "Nagyon örültünk, hogy sok pozitív visszajelzést kaptunk a lemezünkről, komoly löketet adott, hogy tovább folytassuk a munkát. Rengeteg új számon dolgozunk, és ez zeneileg, lelkileg és emberileg is elég intenzív folyamat. A dalok, az új jamek mutatják az irányt. Ez baromi izgalmas, hagyjuk, hogy vigyen minket a zenénk, és ne mi próbáljunk valamilyen koncepciót magunkra erőltetni. Így teljesen új dolgok jönnek létre, ami valahol a régi halálát is jelenti. A halál minket éppen nagyon foglalkoztat, ezért is lett a #deathofmörk a koncert mottója. Végülis bármikor bárkivel megtörténhet, erre tanított minket egy próbatermünk mellett található kutyatetem. Őzikének hívtuk. Nagyon szomorúak voltunk, mikor elvitték."

Ezek voltak 2016 csúcspillanatai a magyar zenében

2016 ellentmondásos év volt: miközben a korábbi évtizedes lemaradáshoz képest jelenleg rengeteg stílusban - gitárzenében, hiphopban, elektronikában, metálban, punkban, vagy jazzben - közel ott tartanak a magyar előadók, mint a világ popzenéjét meghatározó produkciók, a hazai minőségi zene jóformán eltűnt a mainstream médiából.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra összeállnak a Vészhelyzet sztárjai

Újra összeállnak a Vészhelyzet sztárjai

 Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?