szerző:
Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

A Testről és lélekről a délután bejelentett három díj mellett az Arany Medvét is elhozta Berlinből – 1975 után másodjára nyerte meg magyar film a Berlinale legrangosabb elismerését.

A Berlinale 2017-es díjazottjai

Nagyjátékfilmek

 • Arany Medve-díj a legjobb filmnek: Testről és lélekről (Enyedi Ildikó, Magyarország)
 • Ezüst Medve-díj a Zsűri Nagydíját kiérdemlő filmnek: Félicité (Alain Gomis, Franciaország)
 • Ezüst Medve-díj a legjobb rendezőnek: Aki Kaurismäki (The Other Side of Hope, Finnország)
 • Ezüst Medve-díj a legjobb színésznek: Georg Friedrich (Helle Nächte, Németország)
 • Ezüst Medve-díj a legjobb színésznőnek: Min-hee Kim (On the Beach at Night Alone, Dél-Korea)
 • Ezüst Medve-díj a legjobb forgatókönyvnek: Sebastián Lelio és Gonzalo Maza (Una mujer fantástica, Chile)
 • Ezüst Medve-díj a legjobb művészi teljesítménynek (vágás, jelmez, zene): Dana Bunescu, vágó (Ana, mon amour, Románia)
 • Alfred Bauer-díj a filmnek, amely új persektívákat nyit a filmnyelvben: Pokot (Agnieszka Holland, Lengyelország)
 • Legjobb elsőfilm: Summer 1993 (Carla Simón, Spanyolország)
 • Legjobb dokumentumfilm: Ghost Hunting (Raed Andoni, Palesztina)

Kisfilmek

 • Arany Medve-díj a legjobb kisfilmnek: Small Town (Diogo Costa Amarante, Portugália)
 • Ezüst Medve a Zsűri Nagydíját kiérdemlő filmnek: Ensueño en la pradera (Esteban Arrangoiz Julien, Mexikó)
 • Az Audi különdíja a kisfilmek mezőnyében: Street of Death (Kharam Ghossein, Libanon)

Az út a berlini gáláig

Enyedi Ildikó nagyon hosszú idő után rendezett újra nagyjátékfilmet. Még 1989-es filmjével, Az én XX. századommal lett ismert, amellyel a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamerát nyerte el Cannes-ban. Később a Simon mágussal aratott még komolyabb sikert, majd rövidfilmes munkái után a Terápia sorozat epizódjainak rendezőjeként tért vissza. Végül 2015-ben jött a hír, hogy a Filmalap 420 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Enyedi Ildikó rendezésében készülő Testről és lélekről című filmtervnek.

Amikor a forgatáson jártunk, a rendező így jellemezte a filmet: "a Testről és lélekről egy óda az emberhez, ami a megszokottól eltérő módon mutatja be egy férfi és egy nő kapcsolatát, az ösztönvilág és a valóság mezsgyéjén. A négy évszakot felölelő történetben az álomszerű környezet áll szemben a hétköznapokkal."

A különös történet aztán túlzás nélkül egyértelműen megérintette a berlini közönséget a világpremieren. A kritikusok nagyon dicsérték a magyar filmet, a legelismerőbb szavakat a szereplőgárda kapta. A Hollywood Reporter szerint "Morcsányi Géza az első filmszerepében jól ábrázolja Endre zord életét a flegma, humoroskodó alakításával, ami leginkább Aki Kaurismaki filmjeit juttatja eszünkbe". A másik nagy hollywoodi szaklap, a Variety azt írta, hogy a "találkozunk az álmaimban" kifejezés "hátborzongató és megható új értelmet nyer a szándékosan különcködő, időnként megdöbbentő kívülálló-románcban." Herbai képeit és Balázs Ádám zenéit is dicsérték Borbély Alexandra játéka pedig a lap szerint "intelligens és melankolikusan visszafogott".

Enyedi Ildikó a Testről és lélekről berlini sajtótájékoztatója előtt
©

"Nem lehet nem észrevenni, ahogy Enyedi tudatosan építi a szemekre, és nem a párbeszédekre a cselekményt. Ezt erősítette meg a vetítés után kérdésünkre Borbély Alexandra is, aki szerint a rendezőnek vissza is kellett fognia őt a túl szuggesztív szemjátéka miatt" - írtuk még a vetítés után.

Az is jó előjelnek számított, hogy a film külföldi jogait értékesítő Films Boutique hamar több országba, köztük szinte az összes nyugat-európai helyre eladta a film forgalmazási jogait, és elég valószínű, hogy a Testről és lélekről Amerikában és az Egyesült Királyságban is be fogják mutatni.

Szombat délben pedig jött a remek hír, miszerint Enyedi filmje tarolt a független zsűriknél. A világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is Enyedi Ildikó alkotását tartotta a legjobbnak a mezőnyből. Az esti díjátadón az utolsó pillanatig izgulhattunk, de végül Paul Verhoeven, a zsűri elnöke a magyar filmcímet olvasta fel az Arany Medve odaítélésénél.

Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója Enyedi Ildikóval
©

A Hollywood Reporter meglepetésnek nevezte a Testről és lélekről győzelmét – a versenyfilmek eddigi visszhangjai alapján valóban három másik film sikerére lehetett inkább számítani, de végül a finn The Other Side of Hope, a chilei Una mujer fantástica és a koreai On the Beach at Night Alone is Ezüst Medvével távozhat Berlinből.

A film három producere (Muhi András, Mécs Mónika, Mesterházy Ernő) egyébként nem először vehetett át díjat Berlinben, ők voltak ugyanis a producerei Fliegauf Bence 2012-es filmjének, a Csak a szélnek is, amely a Zsűri Nagydíjával járó Ezüst Medvét nyerte el.

Enyedi a legnagyobbak közé került

Eddig egyetlen magyar filmnek sikerült az Arany Medvét megszereznie, Mészáros Márta 1975-ben az Örökbefogadás című filmjéért kapta meg az egyik legrangosabb filmes elismerést.

Az Arany Medvét korábban már olyan rendezők filmjei kapták meg, mint Sidney Lumet (12 dühös ember), Ingmar Bergman (A nap vége), Michelangelo Antonioni (Az éjszaka), Jean-Luc Godard (Alphaville), Roman Polanski (Zsákutca), Pier Paolo Pasolini (Canterbury mesék), John Cassavetes (Szeretet-áradat), Jiří Menzel (Pacsirták cérnaszálon), Ang Lee (Az esküvői bankett, Értelem és érzelem), Milos Forman (Larry Flynt, a provokátor) vagy Paul Thomas Anderson (Magnólia).

Berlinale on Twitter

She is obviously very happy about her new friend - Ildikó Enyedi's film ON BODY AND SOUL just won the #GoldenBear of the 67th #Berlinale!!

A Testről és lélekről március 2-án kerül a magyar mozikba.

A rendezővel készített interjúnkat itt olvashatja.

Berlin üzeni: Cinikus, kegyetlen, de nagyon vicces világban élünk

Egy nap van hátra a 2017-es Berlinaléból, a szombati díjátadón pedig Enyedi Ildikónak köszönhetően magyar film sikeréért is szoríthatunk. Bemutatunk hat olyan filmet a berlini fesztiválról, amelyet reményeink szerint minél hamarabb láthatunk Magyarországon is - van köztük osztrák életközépi komédia, pillanatkép egy festő életéből, chilei transzdráma és egy babarózsaszín testhorror is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges készülék: végre hozzánk is jöhet a Microsoft Surface Duo

Különleges készülék: végre hozzánk is jöhet a Microsoft Surface Duo

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez