Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

A berlini fesztiválon Arany Medvét nyerő rendező szerint Magyarországon az emberekben rejtőző kincsről akart filmet készíteni, arról, amit olyannyira elzárunk a mindennapjainkban.

Hosszú idő, 42 év elteltével nyerte el a legjobb filmnek járó díjat magyar alkotás Berlinben. Enyedi Ildikó mozija, a Testről és lélekről a zsűri elnöke, Paul Verhoeven (az Elle, az Elemi ösztön vagy a Total Recall rendezője) szerint nagyon költői és különleges módon mutatja be két ember egymásra találását.

Megnyerte a Berlinale fődíját Enyedi Ildikó filmje

A Testről és lélekről a délután bejelentett három díj mellett az Arany Medvét is elhozta Berlinből - 1975 után másodjára nyerte meg magyar film a Berlinale legrangosabb elismerését.

A díjátadót követő sajtótájékoztatón Enyedi Ildikó úgy nyilatkozott, "egy filmet akart készíteni az emberekben rejtőző kincsről, amit olyannyira elzárunk a mindennapjainkban. Fontos volt, hogy ne legyen semmi magyarázó, ezotérikus értelme annak hogy a két főszereplő ugyanazt álmodja a történet szerint, hogy muszáj legyen kiszállniuk a kis börtönükből, a biztonságos életükből."

Amikor a rendezőt a magyar filméletről kérdezték, Enyedi úgy válaszolt, "ahhoz képest mennyire félelmetesen abszurd országban élünk, folyamatosan készülnek a színvonalas alkotások, és folyamatosan tűnnek fel olyan alkotók, akik eredeti hangot ütnek meg a filmjeikben.

Enyedi egy másik kérdésre úgy válaszolt, hogy "ebben a filmben mi alkotók is olyan kihívások elé állítottuk magunkat mint a főszereplő, Mária. Nem szoktam a vetítésekre járni, de most kényszerítettek rá, hogy menjek, és ez jól is sült el. Az alkotótársaimmal együtt néztük a filmet, és olyan emberi melegség áradt a nézőtérről, hogy attól én is elsírtam magam."

A filmről írt kritikánkat itt, az Enyedi Ildikóval készített interjúnkat pedig itt találja.

Enyedi új filmje nagyon kapós a nemzetközi piacon

A Berlinben nagy sikerrel bemutatott Testről és lélekrőlt már biztosan bemutatják Németországban, Franciaországban, és a Benelux államokban is. De a nagy dobás még hátra lehet, hiszen Amerikából és Nagy-Britanniából is van érdeklődés a film iránt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!