Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

A sokak számára leginkább A Dalból ismerős Petruska András új, XIX. századi miliőbe kalauzoló klippel jelentkezik, melyben az összes szerepet ő maga alakítja. A hamarosan a Nagy-szín-pad!-ban is feltűnő dalszerző elmondása szerint az utóbbi időben egyre több visszaigazolást kap arról, hogy érdemes szembemennie az elvárásokkal. Nézze meg itt először a Miért pont én? klipjét!

Petruska Andrással még 2016-os albuma, a Kapunyitó megjelenésekor beszélgettünk utoljára, a dalszerző akkor rengeteg, itthon akár még provokatívnak is mondható gondolatot osztott meg arról, hogy érdemes, vagy hogy nem érdemes ma a poszt-Petőfi rádiós magyar könnyűzenei életben érvényesülni. Petruska már azzal is váratlant húzott, hogy olyan zenei közeget is megmutatott a köztévén, amely eléggé alulprezentáltnak számít bármilyen hazai csatornán (az utóbbi évek egyetlen értékelhető kivétele ebben a tekintetben a Dalfutár volt).

"Azért jelentkeztem a műsorba, mert nem tetszett, ahogy az alternatív szcéna, amibe én is tartozom, kritizálja A Dalt. (...) Idegesít, amikor a zenészek azért sírnak, hogy nincs lehetőség, mert csak a bulvármédia, a kereskedelmi és a közmédiás tehetségkutató van. Ezeket pedig ugye meg sem próbáljuk, mert mindegyik szar. Nem szar. Olyan, amilyenné tesszük."

A Dalt pozitív csalódásként értékelte, de újabb megmérettetés vár rá, ugyanis a május 19-én induló Nagy-szín-pad! előadói között is ott szerepel. Petruska András az újabb kihívás előtt azonban még egy új klippel is jelentkezik. A Kapunyitón szereplő Miért pont én? című dalhoz készített klipben egy különleges hangulatú, egy elképzelt,  XIX. századi kocsmában játszódó történetet láthatunk, melyben minden szerepet a dalszerző alakít.

"Amilyen nehéz feladatnak tűnt első hallásra, hogy én játsszak minden karaktert, meglepően jól éreztem magam a forgatáson. Misota Dániel, a rendező – egyébként Zanzinger néven remek dalszerző, előadó – gondosan kidolgozta a szereplők jellemét, élettörténetét, arra pedig külön hangsúlyt fektettünk, hogy megtaláljam a személyiségemben a hozzájuk kapcsolható pontokat. Nekem ez új terep volt, ami egyfelől pszichológiai és technikai kihívás, másfelől viszont tisztán játék. A játékban pedig mindig élénk volt a fantáziám, már amikor képes vagyok megengedni magamnak ezt a gyermeki szabadságot" – jellemzi a forgatást András, aki egy kicsit a dal hátteréről is mesélt:  "A Kapunyitó album megírása egyfajta terápia volt számomra, nem titkoltam, hogy magánemberként jártam be azt az ívet, amit a lemezen is illusztrálok.

Ha megfigyeled, nagyon sötéten indul, majd a szembenézés először még nagyobb káoszt okoz a műsoridő közepén, de a vége határozottan pozitív, és ezt az utat járom azóta is.

Nem lett varázsütésre egyszerűbb az életem, inkább a hozzáállásom vált könnyedebbé és játékosabbá. Hiszem, hogy időről időre érdemes átesni egy ehhez hasonló életátértékelésen."

A kérdés azonban, hogy miként érvényesülhet egy énekes-dalszerző ma a szűkös hazai piacon, a sikerek ellenére továbbra is adott, főleg a Nagy-szín-pad!-os szereplés tükrében. "Hajlamos vagyok a zeneipart, és ezt a túlságosan ingergazdag, információs világot sötéten látni, de az én szekerem jól megy. Járatlan utat taposok ki azzal idehaza, hogy szembemenve a trendekkel és az elvárásokkal, úgy játszom rockzenét, hogy következetesen mellőzöm a hagyományos zenekari felállást.

Mostanában egyre több fórumon kapok visszaigazolást arról, hogy így is, sőt kifejezetten emiatt alkalmas a produkciónk arra, hogy nagy tétekben játsszunk, és ez óriási örömmel tölt el.

Erre pont a Nagy-szín-pad nagyon jó példa; annyi zenekar közül pont nekünk szavaztak bizalmat, micsoda megerősítés!"

Petruska András legközelebb a Nagy-Szín-Pad elődöntőjében lép fel a Lóci játszik társaságában május 19-én az Akváriumban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hercsel Adél Kult

Petruska: „Ugyanolyan szar alak vagyok, mint te” (+ albumpremier)

A dalszerző, gitáros énekes, Petruska András hat éve van jelen aktívan a magyar fesztiválszínpadokon, de igazán nagy országos ismertséget idén januártól, A Dal című tehetségkutatónak köszönhetően szerzett. A harmincadik születésnapját ünneplő zenésszel új albuma, a generációs kérdéseket feszegető Kapunyitó apropóján beszélgettünk.Szókimondó interjú arról, hogy miben vannak a mai fiatalok, mindez hogyan határozza meg egy zenész világát, és egy album szellemiségét. Ja, és az albumot is meghallgathatja kicsit alább. Érdemes.