Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Ha novemberi budapesti koncertjére még több vendéget hoz a Gorillaz, az könnyen az év hazai koncertje lehet. Első, kisebb magyarországi fellépésükön az derült ki, hogy Damon Albarn olyan kollektívát gyűjtött maga köré élőben is, amely komolyan veszi a legfrissebb lemez koncepcióját, és tényleg a világvége éjjelének buliját akarja megcsinálni.

Több buktató lehetősége is fennált a Gorillaz első igazi budapesti koncertje előtt (a korábbi rémes Gorillaz Soundsystem esteket most felejtsük el gyorsan), hiszen egyrészt egy reklámrendezvényről volt szó, másrészt a virtuális zenekar esetében mindig ott a kérdés, vajon élőben is képesek-e reprodukálni azt a világot, ami a klipekből, a körítésből és a számokból árad.

A friss, Humanz című lemezt bemutató koncert az átalakuló, az évek során számos izgalmas előadót Budapestre hozó Electronic Beats égisze alatt jutott el a Várkert Bazárba, a Telekom és Gorillaz együttműködésének keretében, emiatt

kicsit ijesztő is volt, ahogy minden néző percek alatt elhalmozódott különféle repiajándékokkal a beengedés után,

de szerencsére ebből a reklámhangulatból a koncerten már semmit sem lehetett érezni. Arról nem is beszélve, hogy ahhoz képest, mennyire nem hagyományos módon lehetett bejutni a koncertre (normál jegyértékesítés nem volt, különböző játékokon keresztül lehetett csak jegyet nyerni), elég elkötelezett közönség gyűlt össze a Várkert bazár belső rendezvénytermében (ahol valószínűleg sokan most voltak először koncerten, de a terem hangzásból kiválóan vizsgázott).

©

Pont a fenti tényezők miatt indult be a kelleténél kicsit nehézkesebben a koncert. A Gorillaz zenei főnöke, Damon Albarn a korábbi videókból már ismerős, vokalistákkal kiegészülő koncertcsapatot hozta, akik ki is tettek magukért minden egyes számban, de azzal a furának ható jelenséggel érezhetően ő se tudtak mit kezdeni, hogy több számban is csak a kivetítőn látszott az adott dal fő előadója.

Így hiába csapott óriási lendülettel a Humanz dalaiba a zenekar és Albarn, az Ascension Vince Staples, a Saturnz Bar Popcaan nélkül még inkább olyan érzetet keltett, mintha egy nagyon hangos lemezhallgató buliról lenne szó. Aztán ez a kezdeti ismerkedős, tapogatózó fázis a zenekar és közönség között az 5-6. szám után ért véget,

amikor Albarn ténylegesen elkezdett frontemberként viselkedni,

és a hangja által dominált számokban (Charger, Andromeda) lebontotta ezt a gátat mindenkiben. Ahogy hergelte a közönséget, abból már egyértelműen látszott, hogy nem hakninak tekinti ezeket a promókoncerteket.

Az pedig a Gorillaz jövője szempontjából lehet érdekes, hogy milyen jól működik ez a produkció akkor is, ha Albarn a háttérbe vonul. A Blur és a The Good, The Bad and The Queen után harmadik zenekarával is Budapestre jutó zenész ugyanis egyik korábbi interjújában arról beszélt, idővel akár átadná a Gorillaz-projektet nála fiatalabb előadóknak. Ez alapján ami a Sex murder Party alatt történt, már ezt a korszakot vetítette előre, hiszen ezt a számot már a vendégek, Jamie Principle és a queer hiphop meghatározó alakja, a koncert legjobb pillanataiért felelős Zebra Katz uralták a színpadon is, ráadásul a szám hangulatához passzolóan kicsit elhitették a közönséggel is, hogy egy gátlások nélküli, forró világvégebuliban vannak.

A koncert főműsorának zárása is a benépesedő színpad miatt ütött nagyot: a legnagyobb őrületet például csak a lemez deluxe-verziójára felkerülő Out of Body okozta, hogy aztán a Savages énekesnője, Jehnny Beth tegye teljessé a koncert konkrét lemezbemutató részét a Humanz felemelő záródalával, a We Got The Powerrel.

©

Albarnék  - a fentiekből már kiderülhetett - tudatosan a ráadásra tartogatták korábbi sikerszámaikat, de azért szerencsére hagytak kis meglepetést erre a blokkra is az alig egy hete kiadott, akár Blur-számnak is beillő Sleeping Powderrel. A ráadás nagyobb része azonban már tényleg jutalomjáték volt. A három éve elhunyt Bobby Womacket helyettesítő, a koncert alatt többször is felbukkanó Peven Everett az általunk a legesszenciálisabb Gorillaz-dalnak választott Stylo-ban sem okozott csalódást, mint ahogy a most már hagyományos módon a közönség egy tagjával előadott Clint Eastwood is mindenkit megnyugtathatott arról, hogy Albarnék egyáltalán nem tagadták meg a régi slágereiket.

Az biztos, hogy novemberi Aréna-koncerten sokkal több közreműködőre lesz szüksége  a produkciónak, egy akkora térben már furán hatna, ha több számon keresztül csak a kivetítőn jelenne meg egy-egy énekes vagy rapper. De az is biztos, hogyha Albarn és zenekara megőrzi láthatóan nagy kedvét az új dalokhoz, akkor rendesen befűthetik a steril Sportarénát is.

©

És persze irigykedhetünk most jogosan az amerikai turné nézőire, akik valószínűleg igazi sztárparádét kapnak majd minden koncerten, hiszen Albarn a Gorillazt bevallottan egyfajta Amerika-projektjének tartja, a hangzásában és stílusában is jóval „britebb” Blur mellett, ezért is uralja az egész Humanzt az amerikai hiphop és annak számos rétegműfaja. Így várhatóan a tengerentúli állomásokon már sokkal kevésbé szorulnak majd rá a közreműködők megidézésére.

Az is szinte borítékolható, hogy a novemberi koncert már inkább lesz best of show,

így az azokat is kárpótolhatja, akik most a Várkertben hiányolták a régi Gorillaz-számokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt Kult

Egy lépéssel mindenki előtt – a nagy Gorillaz-sztori legjobb pillanatai

A Gorillaz hatása óriási volt, és még ma is annak számít, ezért is hatalmas dolog, hogy a zenész Damon Albarn és a vizuálművész Jamie Hewlett a popzene és annak körítését kitágító projektje idén kétszer is Budapesten vendégeskedik. Az első, pénteki koncert apropójából a Gorillaz rengeteg stíluson átívelő életművén rágtuk át magunkat, hogy összeszedjük a szerintünk 40 legjobb Gorillaz-számot. Ez egyben a zenei előadók teljes katalógusát kitárgyaló Zenevírus című sorozatunk első része is.

Európai Gyógyszerügynökség: Nem világos az összefüggés a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek között

Európai Gyógyszerügynökség: Nem világos az összefüggés a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek között

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén