Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes végignézni azt a folyamatot, amely végül a nyolcadik kerületben üzemelő közösségi ház és szórakozóhely ellehetetlenítéséhez vezetett, hiszen abban a magyar szélsőjobb és a kormánypropaganda narratívájának érdekes összefonódása figyelhető meg. Az Auróra üzemeltetői szerint a hatóságok intézkedése feltűnően összehangolt volt.

“A legelső alkalom, amikor a szélsőjobb térképére felkerült az Auróra, az volt, amikor az Identitesz által szervezett Stop Soros konferencián, a legnagyobb megdöbbenésemre, Nick Griffin, az ismert brit szélsőjobbos politikus hosszú percekig beszélt a helyről, mint liberális mételyről ” – mesélte kérdésünkre Lukács Áron, a szerdán a kereskedelmi tevékenységének felfüggesztésére kötelezett közösségi ház és szórakozóhely sajtósa.

Az Auróra sztori a razziától az engedélymegvonásig

Orvosi célú kannabisz-használót is bevittek a rendőrök az aurorás razzia során

Azonnali hatállyal bezáratják az Aurórát a nyolcadik kerületben

Itt az Auróra válasza az önkormányzat intézkedésére

Vita az Auróráról: "Drogot találnak egy helyen, és még önök háborodnak föl?" – videó

A konferenciát az Identitesz, a magát új jobboldali mozgalomnak nevező, nemrég párttá alakulását bejelentő szervezet tartotta még március 18-án a Magyarok Házában, azzal a céllal, hogy a “Soros György nevével fémjelezhető nyílt társadalmi akarat ellen európai összefogással üzenjenek hadat a nemzettudat vagy az európai civilizáció védelmében.” Ugyan az Aurórához közel álló aktivisták közül többen is ott voltak a rendezvényen, azért arra kevesen számítottak, hogy Griffin (akit azóta kitiltottak Magyarországról) beszédének nagy részét az Auróra leleplezése teszi ki.

©

“A gondolatmenetének lényege az volt, hogy az Auróra Soros előretolt bástyája, gyakorlatilag kézzel irányítja a helyet, és ezt azzal indokolta, hogy mivel kaptunk támogatást az Open Society Foundationtől, ezért a weboldalunkon ott volt az OSF logója” – emlékezett vissza Lukács Áron.

Mi is az Auróra?
Klub, közösségi ház, szórakozóhely, amely a korábban, annak bezárásáig a Sirályt üzemeltető Marom Klub Egyesület tervéből nőtte ki magát. Ahogy az a nyitásakor készített riportunkból kiderült, vállalt ideológiájuk nincsen, befogadóintézményként működnek. Amellett, hogy több civil szervezet irodája is itt található, az elmúlt években több száz civil szervezetnek adtak láthatósági felületet és infrastruktúrát. A programszervezés, a kommunikáció, belső design és a közösségszervező munka a kezdetek óta önkéntes alapon folyik.

Griffin valószínűleg az amerikai zsidó közösség egyik legfontosabb hírforrásának számító forward.com oldalon megjelent nagy, az Auróráról szóló riportból értesülhetett arról, mi is történik a nyolcadik kerületi házban. Valószínűleg ezért is látott elítélendő szimbólumot is a közösségben. Már a komoly riport címe is szúrhatta a szemét: ”Romák zsidókkal közösen alakítottak kormányellenes közösségé egy budapesti klubot”.

A Soros-ellenes konferencia után vált egyre inkább tényezővé az Auróra, főleg miután Griffin beszédének kivonata megjelent a szélsőjobb sajtó egyik fő forrásának számító Knight Templar International oldalán, így az Identiteszhez közel álló közösségekben, a Betyárseregben vagy a Hatvannégy Vármegye Mozgalom Ifjúsági Mozgalomban (HVIM) is a liberális fertő jelképe lett a hely. Ezek után már az sem volt meglepő, hogy a HVIM tagjai májusban "Stop Soros Operation" feliratokkal fújták szét az Auróra előtti járdát, és telematricázták a hely bejárati ajtaját.

“Májustól indult be igazán ez a sorosozás a kormányazti propagandában, onnantól jelent meg a kormányhoz közel álló oldalakon az Auróra neve is. Érdekes megfigyelni, hogy a húszas, harmincas évek Magyarországán is megvolt a mostani sorosozás, külföldi ügynöközés megfelelője, csak akkor azt szabadkőművességnek hívták. Ez a mindenki által könnyen felfogható gyűjtőfogalom akkor is a gondolkodó, kritikus hangok ellen irányult. Gyakorlatilag ugyanerre a mintára működik a mostani sorosozás is” – vont párhuzamot az Auróra sajtósa.

Aktív párbeszédre törekedtek a környéken lakókkal

A VIII. kerületi jegyző indoklása szerint lakossági nyomásnak is eleget tettek azzal, hogy felléptek az Auróra ellen, ám ez a kijelentés kellőképp homályos, ráadásul Lukács Áron szerint nehéz lenne ma Budapesten olyan lakókörnyezetben működő szórakozóhelyet találni, amely ellen ne érkeznének bejelentések, ahol ne lennének ilyen problémák. Azonban szerinte fontos tisztázni, hogy már az Auróra nyitásától kezdve kínosan ügyeltek rá, hogyan csökkentsék a minimálisra a zajszennyezést.

©

„A pincében található koncertterem ablakainak hangszigetelésén szakemberek is elámultak. Emellett a velünk szemben álló házban élők képviselővel állunk párbeszédben, voltak konkrét kéréseik, feltételeik, ezeket mindig meghallgattuk. A kert nyitása előtt például velük állapodtunk meg abban, hogy csak este 10-ig lesz nyitva, és nem lesz élő zene ezen a részen. Az ő kérésük volt az is, hogy legalább hétvégenként legyen kint biztonsági őr, aki leginkább a csendre figyel. Általában teljesítettünk mindent, amit meg tudtunk valósítani a kéréseikből. Nagyon sok támogatást kaptunk a környéken élőktől is, akik itt laknak, hiszen sokan törzsvendégeinknek számítanak. De az is tény: sokaknak nem tetszik, hogy itt létezik egy ilyen hely.”

Azt már Schönberger Ádámtól, az Aurórát működtető Marom Klub Egyesület vezetőjétől (ők szervezik például a Bánkitó és a Negyed7Negyed8 fesztivált is) tudtuk meg, hogy a most egy településképi határozat visszavonásával bezáratott Kert engedélyeztetése rendkívül hosszú folyamat volt az önkormányzatnál, de a határozatban lehivatkozott 20 négyzetméteres (eszerint a Kertben található két ideiglenes épület alapterülete meghaladja a 20 négyzetméteres maximumot) szabályról egyszer sem hallottak az elmúlt hónapokban. Arra a kérdésre, hogy az engedélyeztetés során érezték-e, hogy az önkormányzat nem könnyíti meg a dolgukat Schönberger sokatmondóan válaszolt: "ha röviden akarok válaszolni: nem, nem könnyítették meg. Sőt.”

©

A Marom Klub vezetőjeként néhány éve a Sirály körüli jogi huzavonában megedződött Schönberger szerint feltűnő volt a hatóságok összehangolt fellépése már a korábbi razzia, illetve a mostani intézkedések során is. „A szervezettség, az azonnali végrehajtás nekem mind azt jelzi, hogy itt valamilyen központi akarat érvényesült. De nem tudom ki állt emögött.”

Az Auróra nyitva marad, de fő bevételüktől elvágták a helyet

Schönberger szerint jogássszal egyeztetve arra jutottak, hogy a három kézhez kapott határozat nem jogszerű, ezért jogorvoslattal fognak élni, ám három különböző hatóságnál fellebezhetnek, ezért az ügy hosszú hónapokig elhúzódhat.

Három különböző határozat
Fontos megkülönböztetni az Auróra két részét, a Kioszk néven üzemelő házat és a szomszédos Auróra Kertet. A Józsefvárosi Önkormányzat három határozatából az első kettő az Auróra utca 9. és 11. szám alatt a Marom Klub Kft. által működtetett vendéglátóipari egységek bezáratásáról szól. A harmadik határozat a 9. szám alatti Auróra Kert működési engedélyét vonta vissza Iványi Gyöngyvér főépítész településképi határozatára hivatkozva.
Erről bővebben itt.

A TASZ véleménye szerint az eljárás az Aurórát működtető Marom Klub Kft. jó hírnevének megsértésére is alkalmas. A TASZ munkatársa, Kardos Tamás szerint az önkormányzat célja egyértelműen egy vele szemben kritikus hang elnémítása volt a szerinte törvényellenes intézkedésekkel.

A Kert például már szinte biztosan nem nyithat ki ezek után a kertszezonban. A ház azonban továbbra is nyitva áll. „A bevételünk körülbelül 80 százalékától estünk el azzal, hogy nem folytathatunk vendéglátói tevékenységet a házban. A meghirdetett programokat azonban megtartjuk, és arra kérünk mindenkit, hogy jöjjenek továbbra is hozzánk, és most minden eddiginél fontosabb minden adomány, hiszen a házban több fontos tevékenységet folytató civil szervezet (például a Láthatatlan Tanoda, a Budapest Pride vagy a Roma Sajtóközpont) is működik.

Az Auróra támogatásáról itt tudhat meg többet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Régen tényleg minden jobb volt? Avagy miért érdemes csínján bánni a nosztalgiával...

Régen tényleg minden jobb volt? Avagy miért érdemes csínján bánni a nosztalgiával...

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert