szerző:
hvg.hu

Az Oscar-díjas Deák Kristóf filmötletét támogatja, számos helyi rádió támogatásáról döntött, a Karc FM egy műsorát pedig elmarasztalta a testület, mivel utóbbi tartalma alkalmas volt civil aktivistákkal szembeni gyűlöletkeltésre.

Többek közt televíziófilmek 600, illetve rádiós hír- és magazinműsorok 75,6 millió forintos támogatásáról döntött múlt heti ülésén a Magyar Média Mecenatúra programban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. Szakhatósági állásfoglalást adott ki összefonódási ügyben, kiegyensúlyozottsági kérelemnek adott helyt a testület egy híradós anyag kapcsán, és gyűlöletkeltő, "emberi méltóságot sértő műsorvezetői kijelentések" miatt szankcionált egy rádiót.

A televíziófilmek gyártását célzó Fehér György-pályázaton öt alkotást összesen 600 millió forinttal támogatott a Médiatanács. A Mindenki révén rövidfilmes Oscar-díjat nyerő Deák Kristóf Foglyok címmel abszurd, szatirikus fekete komédiára kapott támogatást, amely 1951-ből meséli el egy család történetét. Megtörtént eseményekből építkezik majd Bergendy Péter ’56-os történelmi thrillere, a Trezor Köbli Norbert forgatókönyve alapján.

Vitézy László A színésznő című filmje is a kommunista időkbe fog visszarepíteni, míg Pajer Róbert A merénylet című filmterve korhű díszletekkel és jelmezekkel mutathatja be Erzsébet királyné, azaz Sisi és gyilkosa, az olasz anarchista Luigi Luccheni útját a tragikus végkimenetelű genfi találkozásig. Tóth Barnabás is forgathat majd Akik maradtak címmel F. Várkonyi Zsuzsa könyve, a Férfiidők lányregénye alapján, amely két, családját elveszítő ember, egy kamaszlány és egy negyvenes férfi egymásra találását dolgozza fel.

Huszonnyolc rádióműsort összesen 75,6 millió forinttal támogat egy éven át a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programmal – a pályázat második fordulójában a rendszeresen jelentkező rádióműsorok gyártási költségeit támogatja a grémium. A testület a döntéssel hozzájárul a szolnoki Amadeus Rádió, a székesfehérvári Táska Rádió, a Bács-Kiskun megyében fogható Gong Rádió, a békéscsabai Csaba Rádió, a fehérgyarmati Rádió Som, a nyíregyházi Európa Rádió, a szombathelyi Credo Rádió, a debreceni FM90 Campus Rádió, a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a fővárosi 90,9 Jazzy Rádió és a Magyar Katolikus Rádió fehérvári vételkörzete hírműsorainak elkészítéséhez. Közérdekű szolgáltató magazinműsorok finanszírozásában kap pénzügyi segítséget a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a gyöngyösi FM7 Rádió, a miskolci és a debreceni Európa Rádió, a szintén miskolci Rádió M, a kapuvári Rábaköz Rádió FM 94,5, a Rádió Dabas, a gyomaendrődi Rádió Sun, a pécsi 90,6 Rádió 1, a szentesi Radio451, a nyíregyházi 99,4 Sunshine FM, illetve a budapesti Klasszik Rádió 92,1, a Mária Rádió és a Civil Rádió. Tematikus magazinműsor kategóriában a dunaújvárosi Rádió 24, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió és a fővárosi InfoRádió nyert támogatást.

Médiafelügyeleti döntések: kiegyensúlyozatlanul tájékoztatott a TV2, büntetést kapott a Karc FM

Helyt adott a tanács annak a kiegyensúlyozottsági kérelemnek, amely szerint a TV2 június 4-i Tények hírműsorának Ma van a nemzeti összetartozás napja című, a kormányzó pártok véleményét is ismertető összeállítása nem tartalmazta a Jobbik releváns, hiányolt, ellentétes és rendelkezésre álló véleményét, és ezzel nem tett eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó törvényi követelményeknek. A Médiatanács felszólította a médiaszolgáltatót, hogy a törvénysértő híradással azonos időpontban tegye közzé a Médiatanács döntését vagy az erről szóló közleményt, vagy adjon lehetőséget a Jobbik Magyarországért Mozgalom álláspontjának megjelenítésére. Kiegyensúlyozottsági kérdésekben a Médiatanács a törvény értelmében csak kérelemre járhat el az egyedi ügy tényállási elemeit megvizsgálva.

Alkalmas volt a civil aktivistákkal szembeni gyűlöletkeltésre, és nem tartotta tiszteletben az emberi méltóságot a Karc FM április 25-én sugárzott – és másnap megismételt – Paláver című műsorszáma a Médiatanács döntése szerint. Az állampolgári bejelentésre indult hatósági vizsgálat eredménye alapján a rádiónak összesen 400 ezer forint bírságot kell fizetnie, közzé kell tennie egy közleményt és el kell távolítania az említett médiatartalmat internetes oldaláról. A műsorban Bayer Zsolt azt mondta: "Ha még egyszer ezek vagy ilyennek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön. (...) Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat." Az ügyről és a Médiatanács elmarasztaló döntéséről tegnap külön is hírt adtunk.

Rádiós pályázatok: a Forrás Rádió pályázata nyert Esztergomban

A Médiatanács döntése szerint az Esztergom 98,1 MHz helyi kereskedelmi rádiós frekvencia pályázatán az egyedüli tartalmilag érvényes pályázatot benyújtó Turul Média Kft. sugározhat majd Forrás Rádió néven. A testület véglegesítette a Budapest 98,6 MHz körzeti és a Szolnok 90,4 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását. Az előbbi péntek óta olvasható a Médiatanács honlapján, és a pályázati ajánlatot szeptember 6-án lehet benyújtani a hatósághoz, az utóbbit hétfőtől lehet megtekinteni, és szeptember 28-án lehet beadni a pályázatot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt a James Bondból ismert David Hedison

Meghalt a James Bondból ismert David Hedison

Visszadobta az EMMI két iskolaigazgató pályázatát, mert nem "voltak elég meggyőzőek"

Visszadobta az EMMI két iskolaigazgató pályázatát, mert nem "voltak elég meggyőzőek"

Rózsaszín fesztiválozó birkák borzolják a britek idegeit

Rózsaszín fesztiválozó birkák borzolják a britek idegeit

Bevásárlókocsival dobálózott a veszprémi belvárosban

Bevásárlókocsival dobálózott a veszprémi belvárosban

Órákkal a ponthatárok kihirdetése után indulhat az albérletvadászat

Órákkal a ponthatárok kihirdetése után indulhat az albérletvadászat

Egy finn persze hogy raliautóval csavarja le a kupakot – videó

Egy finn persze hogy raliautóval csavarja le a kupakot – videó