szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utolsó szolgálat című filmért Oscarra jelölték Nicholsont, most Bryan Cranston alakítja a karakter idősebb változatát a Sráckor és a Mielőtt-trilógia rendezőjének filmjében.

Richard Linklater mindig is szeretett eljátszani az idővel, gondoljunk csak az Ethan Hawke és Julie Delpy főszereplésével készült trilógiára, amelynek részei kilencévente kerültek a mozikba (Mielőtt felkel a Nap – 1995, Mielőtt lemegy a Nap – 2004, Mielőtt éjfélt üt az óra – 2013) vagy legutóbbi Oscar-szenzációjára, a 12 év alatt leforgatott Sráckorra.

Most épp Hal Ashby 1973-as klasszikusát, Az utolsó szolgálatot vette elő, hogy folytatást készítsen hozzá – pontosabban az eredeti film alapjául szolgáló könyv szerzője, Darryl Ponicsan 2005-ös regényét, a történet folytatásaként szolgáló Last Flag Flyingot dolgozta fel.

A 73-as moziban két tengerész (Jack Nicholson és Otis Young) kapja feladatul, hogy a 8 évet kapott fiatal bűnözőt (Randy Quaid) elkísérjék a börtönbe, de amikor rájönnek, hogy egy egyszerű lopásért ítélte el ilyen durván a bíróság, úgy döntenek, hogy megmutatják neki az igazi életet. A filmet három Oscarra jelölték: Nicholson és Quaid alakítása mellett Robert Towne (Kínai negyed, Mission: Impossible) forgatókönyve is említést kapott az Akadémiától.

A Last Flag Flyingban Bryan Cranston (Breaking Bad) kapta Nicholson karakterét, Steve Carell (The Office) játssza Quaid egykori szerepét, Otis Young idősebb énjét pedig Laurence Fishburne (Mátrix) alakítja. A hosszú évekkel később játszódó történet a trió újraegyesüléséről szól a Bush-éra idején, amely során Carell karakterének az iraki invázió során meghalt fia számára kell szervezniük egy méltó temetést.

A film a New York-i Filmfesztiválon debütál, majd november 3-án kerül a mozikba Amerikában.

Nincs kérdés, eddig ez az év filmje

12 év alatt, apró részletekben forgatta le új filmjét Richard Linklater, a végeredmény pedig egyedülálló: a filmtörténetben először valós időben, a szemünk előtt lesz kisfiúból lázadó kamasz, majd érett főiskolás. A formai korszakalkotás mellett a tartalom is lenyűgöző, a Sráckor gyorsan elrepülő majd' három órája elgondolkodtat, meghat és lebilincsel.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét