Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Enyedi Ildikó nagyszabású regényadaptációja a külföldi partnerek bevonására, a Barcelona futballcsapatában legendává váló Kubala Lászlóról szóló dokumentumfilm pedig a forgatókönyv véglegesítésére kapott támogatást.

A Magyar Nemzeti Filmalap szakmai döntőbizottságának szeptember végi döntéseiből kiderül, hogy a Testről és lélekről sikere tényleg lökést adhat Enyedi Ildikó régóta dédelgetett tervének. A rendező régi vágya filmre vinni Füst Milán A feleségem története című regényét, a nagy költségvetésű produkció azonban tisztán magyar pénzből nehezen valósulhat meg, ezért a Filmalap most 5 millió forinttal támogatja a koprodukciós partnerek felkutatását.

Szintén gyártás előkészítési pályázatot nyert Fliegauf Bence (A dealer, Rengeteg, Csak a szélParázsember című filmterve, de örülhet a #sohavégetnemérős alkotógárdája is: az epizódfilm rendezője, Tiszeker Dániel és csapata (Lévai Balázs koproucer; Horváth András Dezső, Fehér Gáspár, Fehér Boldizsár forgatókönyvírók) a Nagykarácsony c. filmterv könyvének véglegesítésére kapott támogatást.

A Wellhello-film végre nem nézi hülyének a Tinder-generációt

A #sohavégetnemérős nem akar többet, mint hogy kineveti vagy empátiával mutatja meg a mai tizen-, és huszonévesek párkapcsolati botladozásait, csalódásait, miközben a teljes fiatal, filmben eddig alig látott színészi generációt felvonultatja, akik élnek is a kapott lehetőséggel.

A Magyarok a Barcáért egyfajta folytatása lehet a Kubala Lászlóról szóló dokumentumfilm, amely a Katalóniában legandaként tisztelt magyar labdarúgó életét dolgozná fel: itt a forgatókönyv első változatának elkészítését támogatja a döntőbizottság.

Magyarok, akik előtt Messi is fejet hajt

A BL-döntő ugyan Madridról szólt, de a magyar mozikban néhány hétre Barcelona lesz a futball fővárosa. Az FC Barcelona máig legnagyobb alakjai között tartja számon Kubala Lászlót, Kocsis Sándor és Czibor Zoltánt, nekünk magyaroknak azonban hiányosak az ismereteink a három játékos világraszóló sikereiről.

Készülhet a forgatásra Kocsis Ágnes, aki két remek alkotás (Friss levegő, Pál Adrienn) és hosszú évek után rendezhet újra nagyjátékfilmet. Az Éden címre hallgató filmterve ugyanis 440 milliós gyártási támogatásban részesül.

Az ellentmondásos fogadtatásban részesülő, a mozikban rosszul teljesítő Veszettek után újabb filmtervére kapott támogatást Goda Krisztina: A Ki szeret a végén? Divinyi Réka által jegyzett forgatókönyvének szavazott meg támogatást a Filmalap.

A további döntésekről itt tájékozódhat.

Miért nem bízik a néző a magyar filmben?

A Gárda-filmként elhíresült Veszettek csak jövő ősszel érkezhet a mozikba, de Kálomista Gábor producer már Oscar-díj-esélyesként jellemezte a filmet - s ezt Goda Krisztina nem érzi tehernek. A rendezőnő szerint a régi filmtámogatási rendszerben nagyobb volt az alkotói szabadság, de a káosz is, mint most, azzal viszont nem ért egyet, hogy az utolsó vágás joga a Filmalapé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: Nem fordulhat elő olyan, hogy a nap végén kiöntsenek megmaradt vakcinaadagokat

Müller: Nem fordulhat elő olyan, hogy a nap végén kiöntsenek megmaradt vakcinaadagokat

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára