szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első Harry Potter-kötet megjelenésének huszadik évfordulója alkalmából nyílik pénteken kiállítás Londonban, amelyen J. K. Rowling varázsvilágának számos relikviája mellett a varázslás történetével kapcsolatos dokumentumok és műtárgyak is szerepelnek.

A Harry Potter: A History of Magic (Harry Potter: A mágia története) című kiállítást a British Library rendezte a Harry Potter és a bölcsek köve című regény kiadásának évfordulójára.

A tárlaton a nyolcéves Alice Newton feljegyzése is látható, amit apjának, a Bloomsbury kiadó egyik főnökének írt: "Szerintem ez az egyik legjobb könyv, amit egy 8-9 éves elolvashat". A Bloomsbury a ragyogó kritikának köszönhetően adta ki a Harry Potter és a bölcsek köve című regényt 1997-ben, amelyet hat folytatás követett. A regényfolyam világszerte hatalmas sikert aratott és meg is filmesítették.

"A Harry Potter-történetek mágiája mögött történelmi hagyományok sokasága rejlik, amelyekkel J. K. Rowling tisztában volt" - mondta el Alexander Lock, a kiállítás egyik kurátora. Számos ritka könyv és kézirat tekinthető meg a tárlaton, amelyek a varázslás folklórjával foglalkoznak, de varázslóüst, boszorkányseprű és kristálygömb is van a kiállított tárgyak között.

A február 28-áig megtekinthető kiállításra már elővételben rekordszámú, mintegy 30 ezer belépőjegyet vásároltak. A tárlatot később New Yorkban is bemutatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 éves korában meghalt DMX, világhírű rapper

50 éves korában meghalt DMX, világhírű rapper

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő