szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felfedezés helyszíne a mexikói Yucatán félszigeten található Cichén Itzá maja-tolték romváros.

A tudósok a Kulkulcan piramis alatt egy 1000 éves titkos alagutat fedeztek fel, írja az Independent.

Úgy gondolják, a járat egy korábban a piramis alatt felfedezett víznyelőhöz vezet, amit cenote-nak neveznek (a cenote természetes módon kialakult kútszerű karsztképződmény). Sokat ezek közül emberáldozatok bemutatására használtak. Több ilyen cenote-ban találtak emberi csontokat.

©

A járatot a víz alatti régész, Guillermo de Anda vezette Great Mayan Aquifer Project fedezte fel. A csapat hat hónapot dolgozott az alagút feltárásán, a bejáratot a temetkezési kamrában fedezték fel. Úgy gondolják, a bejáratot a maják zárták el annak idején. Anda azt mondja, hamarosan megkísérik felnyitni a lezárt alagútbejáratot, és megnézni, az valójában a cenote-hoz vezet-e.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!