szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szabad Európa Rádió legendás szerkesztő-műsorvezetője november 13-án hunyt el, 90 évet élt.

A Münchenben élő Cseke László – valódi nevén Ekecs Géza – volt a rádió egyik legnépszerűbb műsorának, az 1959-ben indult Teenager Partynak a szerkesztője. Ebben hallhatták először a magyar fiatalok a rock- és a beatzene világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a The Beatlest vagy a The Rolling Stonest.

Korábban újságíróként dolgozott a Kossuth Népe és a Hazánk munkatársaként. 1949-ben Németországba menekült, majd Párizsban telepedett le, emigráns lapok és folyóiratok szerzője volt. 1951-ben ment Münchenbe, ahol a Szabad Európa Rádió belső munkatársa lett, akkoriban vette fel a Cseke László nevet.

A rádiós halálnak híréről Ekecs Zsuzsától, Ekecs Géza lányától értesült a nemzetikonyvtár.blog.hu. Cseke Gézáról itt olvashatja el a HVG korábbi írását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Murányi Gábor Kult

Nem találták „a fiatalokba a burzsoá életszemléletet csepegtető méreg” ellenszerét

A „Szabad Magyarország szabad hangja”, a SZER négy évtizeden át volt – a kommunista pártvezetés szavaival – „éles fegyver az imperialisták kezében”. A „Budapest III”-nak, illetve „Soroksárnak” is becézett müncheni rádióállomás Teenager Party és a Délutáni randevú című műsorai példátlan népszerűségre tettek szert, s ellenintézkedések sorozatát provokálták ki.