szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rose McGowan iszonyúan felháborodott azon, hogy Meryl Streep (és még számos színésznő) feketébe akar öltözni a Golden Globe-gálán. Streep most hosszú levelet írt neki.

Meryl Streep és más színésznők azt tervezik, hogy fekete ruhában jelennek meg a Golden Globe-gálán, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat a szexuális zaklatások ellen, és jelezzék, hogy kiállnak azok mellett, akik előálltak a történeteikkel.

Rose McGowan – akit Harvey Weinstein megerőszakolt –, a Twitteren támadt rá Meryl Streepre és a tiltakozni készülő színésznőkre. A bejegyzést azóta törölte. Vasárnap azt írta: "színésznők, akik korábban boldogan dolgoztak a Disznószörnynek, most feketét akarnak viselni a Golden Globe-gálán, csendes tiltakozásuk jeléül. Épp a hallgatásotok a probléma! Simán elfogadjátok a kamudíjakat, és semmit sem tesztek a változásért. Megvetem a képmutatásotokat."

Meryl Streep most nyílt levélben válaszolt McGowannek, amiben hangsúlyozta: semmit nem tudott Weinstein ügyeiről.

"Fáj Rose McGowen támadása, amiről az újságok szalagcímei szóltak. De szeretném, ha tudná, hogy nem tudtam semmit Weinstein bűneiről, sem a '90-es években, amikor bántalmazta őt, sem később, amikor másokat bántalmazott. Nem hallgattam – egyszerűen nem tudtam róla. Nem tudtam. Nem tudtam, hogy fiatal nőkkel erőszakoskodott. Nem tudtam, hogy ezek a dolgok megtörténtek. Nem tudom, Harvey hol lakik, ő sem volt még soha nálam. Soha nem hívott fel a hotelszobájába sem.

Az irodájában voltam egyszer, még 1998-ban. Wes Cravennel találkoztunk A szív dallamai miatt.

HW forgalmazta azokat a filmeket, amiken másokkal dolgoztam. HW nem alkotó volt, hanem producer. Olyan filmeket forgalmazott, amiket mások készítettek. Néhány jó és rossz filmet is. De nem tudott minden színész, színésznő és rendező a bántalmazásokról, vagy arról, hogy a 90-es években megerőszakolta Rose-t és más nőket, egészen addig, amíg el nem mondták nekünk. Nem tudtuk, hogy sokszor megvásárolta a nők hallgatását.

HW-nek nagyon fontos volt, hogy mi ne tudjunk az ügyeiről, mert pont mi hitelesítettük a személyét, hogy aztán fiatal és lelkes nőket csábítson el, és olyan körülményeket teremtsen a számukra, amiben aztán fájdalmat okozhatott nekik.

Harveynak sokkal nagyobb szüksége volt rám, mint nekem rá, és biztos volt abban is, hogy nem tudok az ügyeiről. Volt Moszad-ügynököket bérelt fel, hogy segítsenek titokban tartani ezeket. Rose és a többi áldozat olyan gazdag, kegyetlen és hatalommal rendelkező férfiakkal szembesültek, akiknek – a bármilyen áron megszerzett – győzelem az egyetlen elfogadható végeredmény. Épp ezért van kialakulóban egy jogi védelmi szervezet, amiben a szakma több száz képviselője is részt vesz, hogy leszámolhassunk ezekkel a gazemberekkel, és segíthessünk az áldozatoknak megküzdeni a fájdalmukkal.

Rose olyannal vádolt meg engem, ami nem igaz, és szeretném, ha tudná az igazat. A barátokon keresztül eljuttattam az otthoni telefonszámomat neki, abban a pillanatban, amikor olvastam a szalagcímeket. A telefon mellett ültem tegnap egész nap és ma reggel is, reméltem, hogy felhív, és elmondhatom neki, mennyire tisztelem az ő, és a többi áldozat bátorságát, amiért szembenéztek a közöttünk élő szörnyekkel, és kifejezhetem együttérzésemet a kimondatlan, folytonos fájdalmakért, amiket elszenvedtek. Senki nem adhatja vissza az áldozatoknak azt, amit Bill O’Reilly, Roger Ailes vagy HW elvett tőlük, vagy jóvá tenni azt, amit műveltek a testükkel és az életükkel.

Reméltem, hogy felhív, hogy hallja ezt tőlem. Nem tette. De azt remélem, hogy ezt a levelet elolvassa.

Sajnálom, ha ellenfélként tekint rám, hiszen mindketten – a szakmánkban dolgozó nőkkel együtt – ugyanazzal az ellenséggel harcolunk: a status quóval, ami vissza akarja hozni a régi, zord időket, amikor a szakma hatalmasságai a nőket kedvük szerint használhatták, elhajíthatták, és elutasíthatták az iparág legfelsőbb szintjére való belépésüket. Ennek véget kell vetnünk. Mindent fertőtlenítenünk kell, mielőtt bármilyen változás elkezdődne."

A nyílt levelet a HuffingtonPost tette közzé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!