szerző:
hvg.hu

Világszerte ismerik Avicii zenéjét, halálhírét megdöbbenéssel fogadták mindenfelé.

Omán fővárosában, Maszkatban elhunyt helyi idő szerint péntek délután Avicii. A világszerte ismert DJ és producer fájdalmasan fiatalon, 28 évesen ment el. Halálának okáról hivatalos tájékoztatás egyelőre nincs. A család annyit közölt: kérik, hogy tartsák tiszteletben a gyászt.

Avicii 2016-ban visszavonult, egészségügyi problémái miatt, de a stúdiómunkát folytatta. Évek óta baj volt már az egészségével, hasnyálmirigy-gyulladással küszködött a korábbi, túlzott alkoholfogyasztás miatt, 2014-ben eltávolították az epehólyagját és a vakbelét – emlékeztet a Variety.

©

A stockholmi születésű Tim Bergling, vagyis Avicii 2008-ban, mindössze 18 évesen bukkant fel a zeneiparban, bár tinédzser kora óta zenélt már, és 2010-ben szerződést kapott az EMI kiadótól.

Kétszer (a Sunshine, illetve a Levels című számáért) jelölték Grammy-díjra, elnyerte a Billboard és az MTV Europe több díját. Pár nappal ezelőtt jelölték a Billboard zenei díjra az Avicii (01) című albumát a legjobb dance/elektronikus zenei lemez kategóriájában.

Nagyon nehéz válogatni Avicii zenéi között, annyi híres slágere van. Milliók ismerik a zenéit, még úgy is, ha a cím nem ugrik be feltétlenül elsőre. Talán a 2011-es Levels volt az első olyan slágere, amit valószínűleg még a 40-es korosztály is kedvelt, és mai napig játszanak a rádiók.

A 2013-as Wake me up szintén hihetetlenül népszerű, a YouTube-on a megtekintések száma közelíti a másfélmilliárdot.

Egymilliárd feletti megtekintésnél jár a Hey Brother is.

És tényleg a teljesség igénye nélkül, az Avicii-videók közül talán még az I Could Be The One-t lehet kiemelni, mert nemcsak a zene nagyon jó, hanem sikerült hozzá emlékezetes klipet csinálni egy helyes fiatal nőről, akinek elege lett a sznobizmusból és a maga módján tör ki a szürkeségből.

Avicii többször fellépett Magyarországon, 2012-ben a Balaton Soundon és 2015-ben a Szigeten, de klipet is forgatott nálunk.

Búcsúznak a sztárok

Calvin Harris a Twitteren szépséges léleknek, hihetetlen tehetségnek nevezte Aviciit. Részvétét fejezte ki a családnak, és így köszönt el: „Isten áldjon, Tim!”

Dua Lipa is részvétét fejezte ki a családnak. Túl fiatalon és túl hamar távozott Avicii – írta.

A nagyobb hírügynökségek és hírcsatornák pénteken kora este vezető helyen közölték Avicii halálhírét. A rajongók elárasztották a közösségi oldalakat búcsúüzeneteikkel, többen legendának nevezték őt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Bajnai 7 tézise a gazdaságról a HVG-ben

Bajnai 7 tézise a gazdaságról a HVG-ben

Meghalt az amerikai bordélytulajdonos, aki reality-sztárként is karriert csinált

Meghalt az amerikai bordélytulajdonos, aki reality-sztárként is karriert csinált

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése