szerző:
Sándor Anna
Tetszett a cikk?

A szexbotrány és korrupció nem az a két téma, amelyet egy olyan nagyra tartott intézményhez kötnénk, mint a Svéd Akadémia. Az ügyek mégis olyan erővel feszítették szét mindazt, amit a díjakról döntő akadémikusokról képzelünk, hogy nem maradt más lehetőségük, mint hogy idén átgondoltan megfutamodjanak, és ne adják át az irodalmi Nobel-díjat. Jövőre két díjazott lesz, addig a királyi határozat alapján megreformálják a működésképtelenné vált irodalmi Nobel-testületet.

Bár a szexuális zaklatási ügyek 2017-ben a filmesekhez (és Magyarországon a színházhoz) kapcsolódóan kaptak egyre nagyobb nyilvánosságot, a nemzetközivé terebélyesedő #metoo-mozgalom rámutatott, hogy a zaklatás és a hatalommal való visszaélés problémája sokkal szélesebb tömegeket érint. Az előkerülő történetek nyomán megjelentek a relativizáló, áldozathibáztató, illetve az óvatosságra intő kommentek is, a téma viszont (szerencsére) továbbra is terítéken van.

A Svéd Akadémia és az irodalmi Nobel-díj körül kirobbanó botrány ezek után akár érzékenyítő hatású is lehet. Még mindig kulturális területen vagyunk ugyan, de egy, a közfelfogás szerint magas presztízsű intézmény keveredett hírbe, tehát nem igaz, hogy a szexuális visszaélés csupán a „léha” szórakoztatóipart érintené.

A díjazottakat kiválasztó Svéd Akadémia és a díjat finanszírozó Nobel Alapítvány május 4-én jelentette be, hogy a visszás körülmények miatt idén nem osztják ki az anyagi értelemben is rangosnak számító irodalmi díjat. A döntést indokolja az a tény, hogy az irodalmi Nobel szigorúan véve nem csupán művészeti díj, mert a mérlegelés során nagy súllyal esik latba az adott mű vagy életmű kultúrára és társadalomra gyakorolt pozitív hatása is. Márpedig a közvélemény bizalma a díjat odaítélő testületben erősen megingott, és nem akarják, hogy ez árnyékot vessen az idei díjazottra – hivatkozik az Akadémia és az Alapítvány a közelmúltbeli eseményekre.

A svéd és nemzetközi média hetek óta tárgyalja, hogy az Akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson költő résztulajdonosa annak a férje által vezetett Forum nevű klubnak, amely rendszeresen kapott anyagi juttatást az Akadémiától. A mostanra bezárt Forum a svéd kulturális élet egyik fontos központja volt, helyszínéül szolgált kiállításoknak, előadásoknak vagy az irodalom elismert képviselői, például Nobel-díjasok felolvasásainak. Ez az ügy korrupciós, összeférhetetlenséget jelentő része.

©

A túl konvencionális és patriarchális jellegéért már korábban is kritizált Akadémia számára ennél nagyobb csapás, hogy Frostenson férjét, a francia származású fotós Jean-Claude Arnault-t 18 nő vádolja szexuális zaklatással és bántalmazással – ráadásul ezek egy része állítólag az Akadémia által birtokolt ingatlanokban történt. A svéd napilap, a Dagens Nyheter 2017 novemberében hozta nyilvánosságra az elmúlt 20 évből származó, részletesen kifejtett esetek leírását.

A vádakat Arnault tagadja, csakhogy a Dagens Nyheter még egy bombát ledobott az Akadémiára: értesüléseik szerint ugyanis az intézmény belső vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy Arnault lehet a felelős hét díjazott nevének idő előtti kiszivárogtatásáért is. Közöttük van például Bob Dylan zenész és költő (2016), és Harold Pinter drámaíró (2005).

A botrány hatására az elmúlt hónapban a 18 fős akadémiai testületből hárman lemondtak, miután nem sikerült eltávolítani tagjaik közül a bűnbakként kezelt Frostensont. Ezután országszerte komoly tiltakozást váltott ki – hogy már megint a nőknek kell(ene) viselniük a férfiak tetteinek következményeit –, mikor egy háromórás ülést követően némi nyomás hatására távozott maga Frostenson, és leköszönt a testület éléről Sara Danius.

Danius, aki az intézmény 1786-os alapítása óta annak első női vezetője volt, döntését azzal indokolta, hogy elvesztette az Akadémia bizalmát. „Nem kell minden hagyományt megőrizni” – mondta a TT nevű svéd hírügynökségnek, felszólítva az Akadémiát, hogy tegye prioritássá az erkölcsiséget, jelentse és vizsgálja ki az illetlen viselkedést, továbbá küzdjön a férfiak hatalommal való visszaélése és a nőkkel való lekezelő viselkedése ellen. „Az örökség ápolása nem jelentheti azt, hogy arrogánsan eltávolodunk a társadalom egészétől” – idézi a Guardian.

©

A testület élére ideiglenesen megválasztott Anders Olsson író és irodalomprofesszor szerint a több hónapja tartó botrány miatt súlyosan sérülhet az Akadémia és az irodalmi Nobel-díj hírneve.

Múlt hét végére az akadémiai testület aktív tagjainak száma mindössze tízre csökkent, ami azért is kellemetlen, mert 12-en kellenének ahhoz, hogy bármilyen döntést hozhassanak, például új tagokat vegyenek fel. (Az inaktív tagok között volt Lotta Lotass, aki már több éve nem vett részt a közös munkában, illetve Kerstin Ekman, aki távolmaradásával 1989 óta tiltakozott az ellen, hogy az Akadémia passzívan fogadta a Salman Rushdie, indiai-brit író ellen kiadott, halálos ítélettel felérő, iráni vallási rendelet – fatva – hírét.)

A dolog pikantériája, hogy az akadémiai tagság hivatalosan egy életre szól, és nem lehet lemondani róla, a tagok mindössze arról dönthetnek, hogy üresen hagyják a széküket.

A válságra való tekintettel hétfőn az Akadémia védnöke, XVI. Károly Gusztáv svéd király formálisan is megengedte, hogy négyen távozzanak a testületből, amivel lehetővé tette, hogy új tagokat válasszanak.

Mindeközben az ügyészek az Arnault elleni vádak egy részét bizonyítékok hiányában kénytelenek voltak ejteni, de a vizsgálat nagyobb része folytatódik. Emellett a gazdasági bűnözéssel foglalkozó svéd hatóság múlt héten bejelentette, hogy nyomoz egy, az Akadémiához kapcsolódó ügyben, amiről sokan azt feltételezik, hogy az Arnault-nak fizetett támogatásokat jelenti.

Egyébként nem ez az első alkalom az irodalmi Nobel történetében, hogy elmarad a díj átadása. Hat évben a két világháború jelentette az akadályt, egy év (1935) kimaradásának okairól pedig azóta sem tudni semmit. A HVG friss számában egyébként a többi botrányról további részleteket lehet olvasni.

A testületnek májusban kellett volna nyilvánosságra hoznia az idei jelöltek listáját, majd októberben bejelentenie a díjazott nevét. A Nobel Alapítvány elnöke, Carl-Henrik Heldin azt nyilatkozta, hogy a botrány nem érinti a többi Nobel-kategóriát. Az Alapítvány most azt várja az Akadémiától, hogy mielőbb állítsa helyre a hitelességét, illetve felszólította a testület jelenlegi tagjait, hogy a jövőben mutassanak nagyobb nyitottságot a külvilág felé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu FékNyúz: SzuperViktor

Marabu FékNyúz: SzuperViktor

Már gyűjtik a pénzt a töltőtollak Teslájára, magyarok találták ki

Már gyűjtik a pénzt a töltőtollak Teslájára, magyarok találták ki

Már a svéd egészségügyi hatóságok is szigorúbb ajánlásokat fogalmaztak meg

Már a svéd egészségügyi hatóságok is szigorúbb ajánlásokat fogalmaztak meg