szerző:
hvg.hu

Tavaly emlékeztünk Mária Terézia királynő születésének 300. évfordulójára. Kell-e ennél jobb alkalom arra, hogy újra napirendre kerüljön Fadrusz János pozsonyi szobrának ügye? – kérdezi a Műértő legfrissebb számában a szerző.

Néhány évvel ezelőtt a lap tudósított a Pozsonyi Városszépítő Egyesület törekvéséről, hogy a Fadrusz-mű újra az egykori Koronázási domb térre kerüljön – igaz, csupán korabeli fotók alapján márványból újraalkotva. Nemes gesztusként értékelte a szlovák közösség által újra életre keltett egyesület törekvését, ám érthetők voltak a műtörténész szakma kifogásai is az alkotással szemben.

Az első terv az eredeti helyszínen, eredeti méretben történő helyreállítás volt. 2012-ben egy promóciós alkalommal kívánták ennek fontosságáról meggyőzni a városatyákat; Mária Terézia lovasszobrát önállóan 1:3 méretben állították ki a Duna-parton, szemben azzal a hellyel, ahol Fadrusz műve egykor állt. A kísérlet kudarcba fulladt: nem sikerült meggyőzni Pozsony-Óváros és a főváros közgyűlése képviselőit, akik visszautasították a kezdeményezést.

Az egyesület ragaszkodott elképzeléséhez, az elmúlt években több helyszínt is megjelölt a szobor elhelyezési pontjaként – és csaknem mindegyik egybeesett az egyletet létrehozó és működtető J&T befektetési és pénzügyi „cápa” érdekeltségeivel.

Öt év elteltével, 2017 októberében azzal szembesültünk, hogy elkészült az egykori Fadrusz-kompozíció két mellékalakja, sőt bronzból is kiöntötték a művet. Míg 2012-ben társadalmi és szakmai vita kerekedett a szoborállítás kapcsán, most csak az önkormányzati vizeket és kedélyeket borzolta. Az egyesület képviselői szerződést kötöttek a Radisson Carlton szálloda tulajdonosával, hogy annak parkjában helyezzék el az 1:3 méretű bronzszobrot.

Az időzítés tudatos volt, Mária Terézia bronz emlékműve, Martina Zimanová Matúsová munkája a fővárosi képviselőtestület ülése idején, március 15-én került közszemlére Pozsony egyik leglátogatottabb sétaterén, a Hviezdoslav téren, mégpedig a véglegesnek szánt helyszínen, a korábbi Carlton szálló, illetve a Zöld Fához Vendégfogadó elé. A képviselők elutasították a kezdeményezést, ismét művészeti-esztétikai szempontokkal érvelve, vásári giccsnek és Fadruszhoz méltatlan kísérletnek minősítve a bronzot.

Az egyesület – élve lehetőségeivel – a J&T tulajdonában lévő telekre, azaz a Duna-parton álló River Park sétányra helyezte el néhány hónapra az emlékmű kicsinyített „mását”.

Bizarr megoldás született, a szobor mögött a jó öreg és sok mindent látott Duna, előtte korunk pénzügyi cápáinak otthona. Csak a művet nem tudjuk élvezni, egyrészt a környező épületek, valamint a szoborcsoport északi tájolása miatt, mert az így csak ellenfényben vagy árnyékban látható. De nem ez a legnagyobb gond, és az nem is a XXI. századi építészeti környezet rovására írandó. A fő problémát a Fadrusz-imitáció jelenti, amely mára lemondott csaknem minden, az egykori művet jellemző attribútumról: méretről, anyagról és helyszínről.

Kár lenne dohogni, hogy „ezek a szlovákok már megint megtagadják a múltjukat”, sőt tudatosan nemzeti ünnepünk napján döntöttek a szoborállítók akarata ellen. Ellenkezőleg: a mai pozsonyi polgár emlékezetében veszteségként él Fadrusz szobrának 1921-es lerombolása. De visszautasították a nagy mellényű befektetők diktátumát is, akik céljuk elérése érdekében kompromisszumként kizárólag a művészeti szempontokat és kívánalmakat tudták mellőzni.

A Mária Terézia-szobor kálváriáját bizonyára a rév-komáromiak orvosolják majd, akik – látva Pozsony megátalkodottságát – felajánlották büszkeségüket, az Európa Udvart, hogy ott helyezzék el a művet. Mi tagadás, ez kézenfekvő megoldás, és bár a szoborparkban van egy-két kvalitásos alkotás, többségük és a koncepció (csak magyar uralkodók és személyiségek vannak megörökítve) megfelel annak a vásárigiccs-kategóriának, amit a Pozsonyi Városszépítő Egyesület ezzel a bronzszoborral produkált.

 

Bővebben a szobor kálváriájáról a legfrissebb Műértőben olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált